Nikamo ne kasniš, Božje je vrijeme drugačije od našeg vremena

ne kasniš

Koračaš prema oltaru. Prema hostiji. Prema Zaručniku. Shvaćaš li da si zaručnica već sada, iako još nisi? Prinosiš svome Gospodinu brige za sebi drage ljude. Želiš im obrisati suze, želiš da im bude dobro. Zar ne vidiš da si majka već, iako još nisi?

Božje vrijeme i moje vrijeme

Ove riječi o kojima promišljam već tjednima nisu moje. Čula sam ih od posebne žene i dubok su dojam ostavile na mene. Zahvalna sam joj na tome. Mislim da ove riječi treba čuti svaka djevojka, svaka mlada žena.

Znam da čezneš za zaručništvom, za brakom, za majčinstvom. Te želje su dobre. Upisane su u tebe rukom tvog Stvoritelja. Sjeti se da on ne razmišlja kao mi. Za Njega ne vrijede društvene norme. Za Njega vrijeme ne postoji, barem ne onako kako mi poznajemo i shvaćamo vrijeme. Sjećam se kada nam je profesor  objašnjavao da je Kraljevstvo nebesko već tu, ali još se nije u potpunosti ostvarilo. Nešto što nam je već stiglo, ali se još nije ispunilo – već da, još ne.

Kada se toga sjetim, jasnije mi je da nikada neću razumijeti Božji pojam vremena. Jasnije mi je kada kažu da Bog nikada ne kasni.

Bog ne kasni, ni ti ne kasniš

On ne kasni ni u mom životu. Uči me živjeti sada, sve ono što već je, a još nije. Oblikuje me i priprema. On ne čeka nešto što će se dogoditi. Njemu je sadašnjost umjetnost i ljepota. Njemu iščekivanje nije tlaka i prilika za gubljenje vremena. Njemu je iščekivanje vrijeme za pripravu.

Ne kasniš nikamo. Ondje si gdje trebaš biti.

Raduj se. Uživaj. Gradi. Budi najbolja što možeš biti. Sve će biti. Sve ti je već darovano, zamišljeno dok te stvarao, samo se još nije ispunilo. Već da, još ne. Raspakiraj darove što su već u tebi. Razvijaj ih da zablistaju u punom sjaju kad ti budu potrebni. To možeš već sada. Uživaj u tome. Ne žuri, nikamo ne kasniš.

Još nešto, već si sada sve što trebaš biti, iako ti se čini da to još nisi

Ne žali ako Njegov plan bude drugačiji od tvog. Sve ono o čemu sanjaš ostvarit ćeš, možda u drugačijem obliku od onog kojeg zamišljaš. I ljubav i zaručništvo i zajedništvo i majčinstvo. Sve to postoji i u pozivu koji nije bračni. U pozivu na posvećeni život.

Ne znam koji je tvoj put. Ne znam ni koji je moj. Znam tko zna. Znam tko vodi. I želim ti da imaš srce puno povjerenja. Želim ti da brusiš svoje talente. Želim ti slobodu. Želim ti radost. Želim ti hrabrost i odvažnost.

Želim ti da znaš da si voljena. Da si sve što trebaš biti već sada, iako ti se čini da to još nisi.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto:  Sweet Ice Cream Photography – Unsplash

Pročitajte i druge Leine kolumne:

Lea Potočar
Lea Potočar

Apsolventica je psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.