Organizacijski trikovi jedne majke velike obitelji

Organizacijski trikovi koje sam naučila kao majka velike obitelji

Kad čujete da netko ima više djece prvo što vam padne na pamet pitati majku te obitelji jest kako stigne sve obaviti. To je uglavnom zato što vrijeme doživljavamo na pogrešan način. Čini nam se da je vrijeme u ovozemaljskom životu prilično egzaktna kategorija. Ako imate 5 minuta do polaska autobusa, imate 5 minuta i ni minutu više. Ako imate pola sata do početka svete mise, nemate ni 35 ni 40 minuta. Ako djetetu treba knjiga za nastavu sutra, ne možete je kupiti tek prekosutra. Da, istina. No, postoje li ipak načini da se vrijeme umnoži i prilagodi vama umjesto da se vi uvijek prilagođavate njemu? Evo nekoliko trikova kako nadmudriti vrijeme koje sam naučila kao majka velike obitelji!

1. Upoznajte sebe i svoju obitelj

Prvi korak za dobro korištenje vremena i uspješnu organizaciju jest poznavanje sebe i svojih ukućana. Uzmite neko vrijeme za promatranje. Pripremite bilježnicu i olovku ili otvorite novu bilješku na svom mobilnom uređaju. Ono što ne zapišete bježi i gubi na snazi. Počnite prvo promatrati sebe i zapisujte svoja zapažanja. Ono što naučite o sebi i svom načinu djelovanja, bit će vam temelj za plan koji je u suglasju s realnošću za razliku od plana koji je prepun ideala i želja. Samo plan koji se temelji na realnosti moguće je i ostvariti.

Kada najbolje funkcionirate? Ako je to jutro onda tada uplanirajte najzahtjevnije i vama najmanje drage poslove. Koji su to? Sastavite popis!

U kojem dijelu dana je vaša snaga na najnižoj razini? Gledajte možete li tada uplanirati odmor ili aktivnost koja vas opušta i ispunjava. Možda je tada pravo vrijeme za krunicu ili makar deseticu uz opuštajuće zvuke klasične glazbe ili gregorijanskih korala.

Prekidate li često svoje zadatke? Možda vam bolje ide razlomiti veće poslove na manje korake negoli odjednom obaviti čitav posao od početka do kraja.

Nakon što ste nekoliko dana promatrali sebe i donijeli konkretne zaključke i odluke, slično napravite i za svoju obitelj.

U koje doba dana nastaje najveća nervoza u kući i zašto? Kada se mojoj djeci zaista spava? Zbog čega najčešće kasnimo? Koji je ritam moje obitelji? Puno bolji način od nasilnog uvođenja tuđeg reda je upoznati svoju obitelj i osmisliti vaš osobni red. Tražite od svakoga ono što on može, a ne ono što vi mislite da bi trebao. Primijenite to i na sebe! Pogotovo na sebe!

2. Planirajte unaprijed

Osnova svakog kaosa je nepostojanje plana ili nedostatna priprema. Veliki događaji često traju tek jedan dan, ali pripreme za njih mjesecima. Sjetite se samo nekih kao što su otvorenje izložbe, promocija knjige, stručno predavanje, vjenčanje itd. Iskoristite poznavanje ove činjenice u svakodnevnom životu. I dalje nam treba ona bilježnica iz prve točke!

Razmislite koje sve probleme imate u svakodnevnim situacijama i koji vas trenuci izbacuju iz kolosijeka. Možda zakasnite na misu jer niste uspjeli pronaći odgovarajuću vestu za haljinu, niste našli djetetu čarape ili je cipela drugom djetetu bila prljava jer je sinoć na povratku doma ugazio u blato. Sve ove probleme ne biste imali da ste razmišljali unaprijed. Tako je sa većinom problema.

Ako sutra planirate ići s djecom u kupovinu, planirajte to najkasnije danas. Idealno bi bilo da neko vrijeme sastavljate popis onoga što vam treba. Ako vam djeca redovito plaču u kupovini možda ste trebali ponijeti mali sendvič i/ili bočicu vode. Pripremite to unaprijed i uštedjet ćete i novac i vrijeme. Ove principe primijenite na sve “iznenadne” kaose kojih vas inače koštaju živaca. Navedite probleme u jednom stupcu i moguća rješenja planirana unaprijed u drugom.

3. Koristite male odsječke vremena

Za čišćenje kupaonice trebate 30 min do sat vremena. Ako budete čekali da imate to vrijeme vrlo je vjerojatno da vaša kupaonica neće biti čista. Barem ne većinu vremena. Razlomite posao čišćenja kupaonice na korake. Sada razmislite koje od tih poslova možete obaviti usput. Primjerice nakon obavljanja nužde uvijek perete ruke. Dodajte jednu do dvije minute i možete usput oprati i umivaonik. Kad izlazite iz tuša našpricajte kadu/tuš kabinu. Dok se brišete i oblačite otapa se kamenac i ubijaju bakterije. Prije izlaska iz kupaone brzinski prebrišite površine spužvicom i otuširajte kadu. Drugi dan isto napravite sa podom ili prozorom i sl. Ove minute nećete ni primijetiti, ali ćete primjetiti da je vaša kupaona sada većinu vremena čista.

Primijenite isti princip na sve druge poslove za koje smatrate da nemate vremena.

4. Organizirajte prostor

Nered u prostoru je nered u glavi. Pri tome ne mislim na igračke kojima je gotovo više mjesto na podu negoli u kutijama predviđenim za njih. Mislim prvenstveno na nered koji nastaje iz dva razloga:

  • Niste pospremili odmah nakon korištenja
  • Stvari nemaju svoje mjesto

Oba razloga dovode do znatnog gubitka vremena. Prvo za sve odredite svoje mjesto. Ako treba napišite popis za svaku prostoriju ili kategoriju stvari. Onda počevši od sebe preuzmite naviku da svaku stvar nakon korištenja vratite na njeno mjesto. To će vam svaki put oduzeti 30-90 sekundi, a uštedjeti sat uvečer ili nekoliko sati pospremanja na tjedan.

Stvari raspoređujte ciljano i svrhovito. Recimo čišćenje će vam oduzeti puno manje vremena ako blizu mjesta koje valja očistiti imate spreman pribor. Naprimjer, u hodniku ispred kupaonice ili u samoj kupaonici pripremite kutiju sa svim potrebnim za čišćenje kupaonice. U sobama ili ispred njih imajte krpu za brisanje prašine i sl. Isti princip možete primijeniti na gotove sve poslove. Ako popise radite u kuhinji, nemojte blok i kemijsku olovku držati u radnoj sobi nego u kuhinji. Jednom riječju, neka sve potrebno bude ondje gdje se koristi, a ne tamo gdje imate viška mjesta.

5. Male zadatke grupirajte s velikima

Male zadatke često zaboravimo uplanirati pa ostaju neobavljeni. Njihovo gomilanje ih čini velikim organizacijskim problemom. Sada razmišljajte u kategoriji mjesta. Planirajući neki veći zadatak zapitajte se što još na tom mjestu ili na putu do njega inače obavljate, a da ne uzima puno vremena i taj mali zadatak pridružite onom velikom.

Evo nekoliko primjera. Idete na kat kako biste peglali, prošli ste stepenicama. Ako negdje na vrhu ili dnu stepenica budete držali krpu za pranje ili prašinu, usput ih možete prebrisati.

Dok kuhate ručak i čekate da vam se neko jelo dokuha, našpricajte vratnice kuhinjskih elemenata i prebrišite ih.

Prije nego spremite hranu koju ste donijeli iz nabavke na police, prijeđite police vlažnom krpom.

Kako bi vam spajanje malih poslova s velikima bila moguće, domislite ih unaprijed i pripremite pri ruci sve što vam je potrebno za njihovo obavljanje.

6. Budite strpljivi

Strpljivost je jedna od najvažnijih životnih vrlina. I moguće ju je naučiti. Da biste imali strpljenja sa svojom djecom, prvo naučite imati strpljenja sa sobom. Možda ćete danima ili tjednima uspijevati obaviti tek 2/10 zadataka na popisu/planu. Ništa zato, dajte sebi novu priliku. Vidjet ćete kako se s vremenom vaša učinkovitost povećava ako budete imali strpljenja prihvatiti neuspjeh i ustrajati u pokušajima.

7. Budite prilagodljivi

Planovi su tu da se mijenjaju. Poznata izreka koja vas je možda više puta navela na pitanje čemu uopće plan ako ćete ga ionako promijeniti. No, zaista planovi jesu tu da se mijenjaju. Što onda dobivate? Ako znate da idete iz Splita u Zadar i imate isplaniranu rutu puta znate i koliko vam vremena i novca za to treba. Imate kontrolu. Međutim, možda možete u nekom dijelu putovanja odlučiti skrenuti i posjetiti prijatelja koji živi nedaleko od planirane rute. Budući već imate plan i krenuli ste na vrijeme, ovo vam skretanje neće puno naškoditi. Znat ćete točno koliko vremena i novca treba dodati prvotnom planu i iako ste promijenili plan i dalje imate kontrolu. Kontrola daje osjećaj sigurnosti i smirenost.

Možda vam se čini da nije isto kad se dogodi na putu prometna nesreća i promet je blokiran? No, nije istina. Vi i dalje imate kontrolu jer točno znate koliko vremena gubite, možete o tome obavijestiti onoga tko vas u Zadru čeka ili smisliti načine nadoknade izgubljenog vremena. Da niste imali plan, prva bi vam situacija donijela tjeskobu, a druga osjećaj panike i nervozu.

Ista stvar je i sa planiranjem svakodnevnih zadataka. Plan je okvir koji vam omogućuje neposrednu ili posrednu kontrolu nad danom, a ne zatvor u koji valja zatvoriti sebe i svoje ukućane.

8. Predajte svoj dan Bogu

Bog je gospodar vremena. Ne samo to, On je izmislio vrijeme i sve njegove zakonitosti. On ih jedini može premostiti. Predajte svako jutro svoj dan i sve svoje brige Bogu i onda sigurno i smireno zakoračite u novi dan. Vjerujte, na taj način sve će biti dobro. Gospodin će ojačati i podržati sve one planove koji su dobri za vas i porušiti one kojima je rušenje potrebno.

9. Pretvorite svoje zadatke u molitvu

I uz dobru organizaciju i jutarnje predanje, napasti ne posustaju. Bit će trenutaka kad vam se jednostavno neće dati učiniti što trebate. Baš taj zadatak pred vama činit će se kao najgori mogući koji sigurno donosi nezadovoljstvo. Jedan po jedan takav korak i sav dobro organiziran sustav pada u vodu. No, postoji način kako to možete premostiti. Svaki svoj zadatak pretvorite u molitvu. Predajte Bogu kao znak ljubavi svaki napor volje, svaki bolni pokret kad vas umor svlada. Umjesto da jednostavno obavljate zadatke s popisa ili plana, zamislite pored svake stavke Kristovo lice. To Lice vas pita: “Hoćeš li mi i u ovome dati svoju ljubav? Hoćeš li me ljubiti služeći mojim najmanjima?” Tako čitav dan postaje ples, ljubavni odnos tvoje duše i Gospodina. I onda se ispunja Kristovo obećanje o slatkom jarmu i lakom bremenu.

10. Vjerujte u Ljubav

Čini vam se da ljubav nema nikakve veze s organizacijom i učinkovitošću? Zapravo ima jako puno. Tek kad se osjetite ljubljeno možete nešto i raditi. Možete skupiti snagu za pogledati u sebe i svoj kaos i negdje izvući nit smisla koji uvodi red. Zato uistinu, krenite danas od ovoga: “Bog te ljubi, odvijeka te ljubi. Dragocjena si u očima Njegovim!” Možda ćeš trebati neko vrijeme ponavljati ovo dok ne povjeruješ. Možda ćeš trebati zapisati to i zalijepiti na vidno mjesto. Učini što treba, ali ne popuštaj dok konačno ne povjeruješ u Ljubav.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.