Pitajmo ginekologinju: Poteškoće tijekom trudnoće

tijekom trudnoće

Iskusna ginekologinja odgovara na najčešća pitanja o kojima razmišljaju mnoge žene u sličnim situacijama. Saznajte koje savjete možemo primijeniti kod poteškoća tijekom trudnoće.

1. Koriste li potporni steznici kod bolova u leđima i koji je savjet za lakše podnošenje bolova u zadnjem mjesecu trudnoće kad je beba velika?

 Bol u donjem dijelu leđa javlja se kod do 70% trudnica. Bol je češća i jača kako trudnoća napreduje. Rizični faktori mogu biti ranija bol u leđima i pretilost. Bol u leđima može se smanjiti tako da se žena spušta u čučanj radije nego da se saginje, stavljanjem jastuka pod leđa prilikom sjedenja te izbjegavanjem nošenja visokih potpetica. Nošenje potpornih steznika može također biti od pomoći. Vrlo jaka bol u leđima ne bi se trebala pripisati isključivo trudnoći dok se ne isključe ortopedski i drugi problemi. Spazam i bolna osjetljivost mišića koji se pripisuju akutnom istegnuću uspješno se suzbijaju analgeticima, a pomaže i toplina te odmor.

2. Kako prirodno nadomjestiti niske razine željeza u trudnoći?

 Uzimanje suplemenata željeza teško pada mnogim trudnicama zbog njihovih učinaka na probavni sustav. Nažalost, ono je itekako potrebno kod većine trudnica. U trudnoći postoje povećane potrebe za unosom željeza radi prevencije anemije. Naime, oko trećine ukupne količine željeza u trudnoći odlazi na fetus i posteljicu dok se oko polovine ukupne količine ugrađuje u eritrocite majke čiji broj, kao i ukupni volumen, normalno raste u trudnoći. Manjak željeza u tijelu majke neće znatnije utjecati na stvaranje eritrocita kod djeteta budući da posteljica prenosi željezo djetetu čak i ako je majka u teškoj anemiji.

Ipak, anemija u drugom tromjesečju može povisiti rizik prijevremnog poroda. Anemija već u prvom tromjesečju povećava rizik prijevremenog poroda i niske porođajne težine djeteta. Uz to žena prilikom poroda gubi 500 mL krvi tijekom vaginalnog poroda odnosno oko 1000 mL krvi prilikom carskog reza. Takav gubitak anemične majke teže podnose, češće postoji potreba za transfuzijom nakon poroda, teže se oporavljaju, a i dojenje može biti ugroženo.

Vrlo rijetko trudnice imaju dovoljne zalihe željeza ili je unos hranom takav da mogu zadovoljiti ove narasle potrebe za željezom u trudnoći. Svim se trudnicama u drugoj polovini trudnoće preporučuje uzimanje 30 mg željeza dnevno (količina prisutna u nekim prenatalnim vitaminima). Veće doze (60-100 mg) potrebne su kod većih žena, višeplodne trudnoće, ukoliko se s nadomještanjem željeza započelo kasno u trudnoći, željezo se ne uzima redovito ili su razine hemoglobina nešto snižene. Anemija kod trudnica liječi se dozama od 200 mg željeza dnevno. Unos željeza prije spavanja ili na prazan želudac olakšava apsorpciju i moguće smanjuje neželjene učinke na probavni sustav.

3. Kako tretirati diastasisi recti tijekom i nakon trudnoće?

U nekim slučajevima mišići prednje trbušne stijenke ne mogu izdržati pritisak kojim su izloženi uslijed rastućeg uterusa te kao rezultat dolazi do razdvajanja ravnih mišića u središnjoj liniji, stvarajući diastasis recti različitog stupnja. U težim oblicima može doći i do stvaranja kile koja može zahtijevati i kiruršku korekciju tijekom trudnoće.

Nakon poroda, kao posljedica oštećenja elastičnih vlakana kože i produljenog rastezanja uvećanom maternicom, trbušni zid ostaje mekan i mlohav. Potrebno je nekoliko tjedana da se ove strukture oporave, a oporavku može pomoći vježbanje. Međutim, kada mišići ostanu atonični (bez tonusa) i trbušna stijenka ostane labava, kao rezultat može se javiti i izraženija diastasis recti.

Za prevenciju ovog stanja tijekom trudnoće potrebno je izbjegavati bilo kakve vježbe koje uključuju trbušnjake, plankove ili aktiviranje trbušnih mišića. Hodanje ili kardio vježbe tijekom trudnoće dostatne su za održavanje tonusa trbušnih mišića. Izbjegavajte podizanje i nošenje teških predmenta. Nošenje steznika može pomoći osobito u smislu pravilnijeg držanja. Ukoliko je došlo do nastanka dijastaze, dobro je konzultirati fizioterapeuta koji će vas nakon poroda uputiti kako ispravno vježbati da ne bi došlo do daljnje ozljede prednje trbušne stijenke.


Katarina Dvornik, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.