Što učiniti ako vam smeta pranje zubiju u trudnoći?

Što možete učiniti ako vam smeta pranje zubiju u trudnoći?

Laringo – faringealni refluks

U trudnoći sam razvila teži oblik jutarnje mučnine poznate kao prekomjerno povraćanje. Mogla sam jesti i piti tek ponešto, a najmanji dodir potaknuo bi laringo – faringealni refluks. Kad bih samo ispirala usta dogodile bi mi se epizode silovitog povraćanja i mučnine. To je bila prava pokora. Svaki dan predstavljao je izazov za uspješan završetak jutarnjeg sređivanja. Da ne spominjemo pranje zubiju…

Pranje zubiju predstavljalo je pravu noćnu moru. Međutim, s vremenom sam shvatila kako doskočiti jutarnjim mučninama koje su bile potaknute pranjem zubiju jer uz sve nuspojave, nije mi još trebao i karijes.

Kako olakšati poteškoće

Ispalo je da nisam jedina koja ima ovaj problem. Dok sam pretraživala internet, malo po malo, otkrivala sam gomile poruka žena koje su imale istu averziju prema pranju zubiju zbog jutarnjih mučnina i refluksa koji bi pranjem potaknule. Srećom, postoje načini kako olakšati osjećaj gušenja uzrokovan pranjem zubiju. Rješenja uključuju od izbjegavanja korištenja zubne paste do prebacivanja s električne četkice na običnu kojom kontrolirate svaki pokret rukom.

Osobno, morala sam promijeniti cijelu jutarnju rutinu da bih se bolje osjećala.

Opasnosti paradentoze

Dodatna sol na ranu bila je činjenica da je oralna higijena još važnija tijekom trudnoće nego u bilo kojem drugom životnom razdoblju. Strani medicinski časopisi iznose istraživanja koja kažu da postoji mogućnost da majke s paradentozom rađaju djecu s niskom porođajnom težinom. Istraživanja dalje tvrde da prijevremeni porođaj i niska porođajna težina može uzrokovati smrt novorođenčeta, dodatna skupa liječenja itd. Savjetuje se stomatološki pregled prije i za vrijeme trudnoće kao dio osnovne zdravstvene njege budućih majki. Stomatološke udruge savjetuju pranje zubiju i čišćenje zubnim koncem kao najbolji način sprječavanja paradentoze.

Rješenje je u četkici

No, kako je to moguće ako imate refluks? Stomatolozi potvrđuju da mnoge trudnice imaju problema pri pranju zubiju jer potiče laringo – faringealni refluks te se osjećaju da bi mogle povratiti. Predlažu novi pristup koji dotad nisam pokušala – koristiti dječju četkicu za zube koja ima manju glavu i mekše dlačice što smanjuje grozan osjećaj povraćanja potaknuto upotrebom četkice za odrasle. Također, savjetuju način četkanja. Dugi, spori potezi umjesto brzog četkanja kako obično radimo. Znam da kada nisam trudna, obično žustro četkam zube. Stomatolozi kažu da sporije četkanje može olakšati simptome.

Način četkanja zubiju za trudnice koje imaju teške jutarnje mučnine ovisi o svakoj ženi pojedinačno. Međutim, ako i dalje povraćate dok perete zube, pokušajte što češće ispirati usta vodom jer na taj način barem uklanjate štetnu kiselinu.

Zubne paste bez mirisa

Otkrila sam da su zubne paste s malo mirisa ili potpuno bezmirisne bolji odabir jer mi je miris najviše smetao. Isto savjetuju i stomatolozi, odnosno, da se koriste potpuno prirodne zubne paste koje ne sadržavaju štetne kemikalije.

Nakon što me refluks u potpunosti iscrpio, prebacila sam se na preporučenu skupu zubnu pastu ne baš privlačnog okusa đumbira koja je doista djelovala. Kod kupovine provjerite da se u pasti nalazi pravo đumbirovo ulje za koje se pokazalo da pomaže pri smanjenju simptoma jutarnje mučnine. Iz nekog razloga, okus mente me tijekom trudnoće dotukao.

Duboko i smireno disanje

Možete pokušati duboko i smireno disati dok perete zube te usmjeriti pogled na jednu točku u prostoriji da biste ostali mirno stajati. Ako je potrebno, sjednite na rub kade ili na pod da biste se dodatno smirili. Ako i dalje imate isti problem, razgovarajte s vašim ginekologom i stomatologom. Možda zajednički riješite ovaj kratkotrajni problem.


Cat Bowen – Romper
Prevela: LR
Foto: Icons8 teamUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!