Tri koraka do želje za učenjem

Tri koraka do želje za učenjem

Savjeti Logos učiteljice

Najveći izazov u učenju školskog gradiva predstavlja upravo želja za učenjem. Često djeca izgube želju za učenjem pa zbog toga učenje postaje mučenje. Nerijetko zato izbjegavaju izvršiti školske zadatke te ostavljaju sve za „zadnji tren“. Zbog toga se javlja „kampanjsko“ učenje koje ne donosi rezultate u skladu s potencijalom djeteta.

Postoji nekoliko koraka pomoću kojih roditelji mogu pomoći djetetu u buđenju želje za učenjem.

1. korak – stvoriti okruženje koje podupire autonomiju

Autonomija je jedna od psiholoških potreba svakog čovjeka. Svi se želimo osjećati slobodno. Ne volimo kada nam netko nešto nameće. Stoga je važno dozvoliti djetetu da samo rasporedi svoje dnevne obaveze. Ako stvorimo okruženje koje nameće obaveze, dijete se neće osjećati slobodno i odupirat će se njihovu izvršavanju. Umjesto da kažemo djetetu „Moraš učiti od 14 do 16 sati.“ radije upitajmo „Kada bi volio učiti? Koliko ti vremena treba za to naučiti?“

2. korak – poduprijeti kompetenciju

Kompetencija, također psihološka potreba svakog čovjeka, izrazito je važna kod buđenja želje za učenjem. Ako se dijete osjeća dovoljno kompetentno za odrađivanje zadatka, tj. osjeća se „doraslo“ zadatku, rado će ga izvršavati.

Ako dijete suočimo sa zadatkom za koji smatra da ga ne može riješiti, odnosno, da nije dovoljno sposobno ili da mu je zadatak pretežak, brzo će odustati i u budućnosti će izbjegavati takve zadatke. Slično se događa i ako je zadatak prelagan. Tada on prestaje biti izazovan i postaje dosadan.

3. korak – stvoriti povezanost

Treća psihološka potreba svakog čovjeka je povezanost. Svi se želimo osjećati prihvaćeno u okolini u kojoj se nalazimo.

Stoga, ako vašem djetetu nedostaje želje za učenjem, provjerite osjeća li se prihvaćeno i povezano s okolinom u kojoj se nalazi. Ne zaboravite svaki dan svom djetetu reći da ga volite jer je ljubav rješenje za svaki problem ili poteškoću. Upamtite – ne može se primiti previše ljubavi isto kao što se ne može biti previše zdrav.

Više savjeta i vježba za poticanje motivacije možete pronaći u knjizi Kako probuditi želju za učenjem. U prodaji na svim kioscima i poslovnicama Hrvatske pošte.

Ana Kralj – Žena Vrsna

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.