7 pokazatelja da imate vjeru kojom možete „zaraziti” svoju djecu

prenijeti vjeru svojoj djeci

Dok sam pisala svoju knjigu „Head & Heart” stalno sam kroz razgovor s ljudima o odgoju djece u katoličkoj vjeri znala čuti rečenicu: „Vjera je više prenesena nego što je naučena.” Što točno znači imati „zaraznu” vjeru? Kako možemo znati da svjedočimo onakvu vjeru kakvu će naša djeca ili bližnji htjeti i sami prigrliti?

Evo nekoliko pitanja koje si možete postaviti na tu temu:

1. Težim li neprestano dubljem odnosu s Isusom?

Ne možeš dati nešto što ni sam nemaš. Ako želite da vaša djeca imaju blizak odnos s Isusom, morate ga i sami imati. Ovo znači uistinu ustrajati na bliskosti s Njim, a ne samo izjaviti kako tu bliskost s Isusom već imate ili očekivati kako će se taj odnos produbiti bez da ste tome imalo pridonijeli. Djeca osjete našu autentičnost (ili nedostatak) osobito kad se radi o vjeri, a brojne studije ukazuju na veliku vjerojatnost da će djeca slijediti put svojih roditelja u vlastitom duhovnom životu.

2. Molim li se redovito (i svjedoče li moja djeca tome)?

Ako radite na produbljivanju svog odnosa s Kristom, tada morate provoditi vrijeme u molitvi. Na taj način njegujete svoj odnos s Njim. Premda nije potrebno raditi javnu predstavu od svoje molitve ipak se pobrinite da vas djeca redovite vide kako molite.

Sveti Ivan Pavao II. je rekao: „Konkretan primjer i živo svjedočenje roditelja temeljno je i nezamjenjivo u učenju njihove djece molitvi.” Svjedočenje molitvi roditelja koja je redovita, iskrena, ponizna i iznesena s ranjivošću i povjerenjem ostavlja moćan utisak na dijete.

3. Jesam li primjer kreposti?

Ponašate li se kristoliko unutar svoje obitelji? Vide li vaša djeca da živite vjeru koju propovijedate? Pokazujete li radost, milosrđe, nadu, strpljenje, oprost i ostale vrline koje krase jednog zaljubljenika u svoju vjeru s misijom da postane svet?

Ako je vaš odgovor na ovo pitanje bilo koji osim neupitnog „da”, tada odmah izaberite jednu vrlinu koju želite istaknuti pred svojom djecom. Stavite podsjetnik na mobitel ili napišite na papirić koji ćete staviti na istaknuto mjesto, a koji će vas podsjećati da isijavate odabranu vrlinu kako bi je mogla prihvatiti i vaša djeca.

4. Radim li na svom braku?

Možda se čini da ovo nije izravno vezano za posjedovanje „zarazne” vjere, no vi i vaš supružnik pomažete oblikovati sliku Boga u očima vaše djece! Djeca često Boga povezuju i razumiju kroz „analogiju” braka njihovih roditelja. Što više u svom braku uprizorujete samodarivajuću ljubav svetoga Trojstva, to će se više djeca „zakačiti” za takvu ljubav i vapiti da je i sami prime s Njegova izvora Ljubavi.

5. Prihvaćam li katoličku kulturu u cjelini?

Slavite li obljetnice krštenja i katoličke blagdane s jednakim veseljem, bogatom trpezom i običajima kao što to radite za Novu godinu, državne praznike ili blagdane? Potrudite se da katolički blagdani budu proslave koje će vaša djeca iščekivati s uzbuđenjem.

6. Imam li vjerske ciljeve i snove te ostvarujem li ih aktivno?

Želite li ostvariti bilo koji cilj potreban vam je plan kako biste to postigli? Stoga, ako želite imati „zaraznu” vjeru, potreban vam je plan da biste je usvojili. Postavite ciljeve usmjerene ka stjecanju većeg znanja o vjeri, uključenju u župne aktivnosti ili služenju svojoj obitelji. Neka vaši ciljevi budu dostižni, npr. molite se 10 minuta dnevno, slušajte vjerski podcast tijekom ručka ili dok slažete rublje ili pak čitajte Bibliju prije odlaska na počinak. No opet, neka vaši ciljevi budu mali, ali snovi veliki. Sanjajte o svetosti.

7. Je li mi stalo više do življenja vjere ili ispunjavanja zadataka?

Svoju djecu ćete prije „zaraziti” vjerom ako ste roditelj poput Marije, a manje poput Marte. Neka na vrhu liste prioriteta svih mogućih stvari koje morate učiniti bude vaša žudnja da postanete osoba kakvu vas je Bog stvario da budete (u konačnici, svetac). Neka vaša djeca vide i upijaju mir koji dolazi od zaljubljenosti u Gospodina i to će samo po sebi značiti više od bilo kojeg drugog zadatka koji želite ispuniti kako biste povećali njihove izglede da usvoje vjeru.

Sama često moram preoblikovati svoje razmišljanje iz onog „Nisam ih uspjela naučiti novi stih iz Svetog pisma ovaj tjedan.” u „Jesam li danas bila strpljivija, nježnija i sličnija Kristu nego što sam to bila jučer?” Gospodinu je stalo više do samog življenja vjere nego do ispunjavanja zadataka.

Na kojem od ovih sedam načina biste mogli poraditi od ovog trenutka kako biste razvili zaraznu vjeru?


Katie Warner – Catholic Katie
Prevela: Katarina Vudjan
Foto: Erik Odiin – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!