Vodite svoju djecu u crkvu – nikada ih ne udaljavajte od crkve!

djecu u crkvu

Roditelji se često osjećaju zbunjeni po pitanju kako voditi malu djecu u crkvu. Brinemo se da će naši najmanji smetati drugima ili da zbog njih nećemo moći biti koncentrirani na sv. Misi. Iako moramo poštivati ljude oko nas te ponekad može biti teško pratiti Misu dok pokušavamo utješiti plačljivu bebu ili neumorno dijete, činjenica je da su naša djeca vrijedni članovi naše vjerske zajednice. Kao kršteni članovi Tijela Kristova, ne samo da je dobro da bebe i djeca dođu na Misu, nego oni tamo imaju pravo biti. Papa Franjo je nedavno rekao: „Mala djeca plaču, prave buku, šetaju. Ali živcira me kada dijete plače u crkvi i onda neki kažu da ono mora ići van. Plač djeteta je Božji glas: nikada ih ne udaljavajte od crkve!“

Vjerski mozak

Roditelj koji ostavlja dijete kod kuće „dok nije dovoljno staro“ propušta važnu fazu djetetovog vjerskog odgoja. Odgoj počinje nesvjesno. Vašoj bebi ili djetetu treba dati priliku da nauči ritam, prizore, zvukove i mirise Mise prije nego što postane dovoljno svjesno za razumijevanje Mise. Duhovnost počinje kao Božji osjetni poziv koji s vremenom prelazi u odgovor koji mijenja osobu. Ako uskratimo djetetu ovaj osjetni odgoj, možemo  jako otežati vođenje djece prema njihovom osobnom susretu s Kristom.

Ne ometaj

Naravno, postoji razlika između djeteta koje vrišti i onoga koje se meškolji. Iz poštovanja prema drugim vjernicima, roditelji bi trebali uvijek udaljiti dijete koje je glasno i ne može se utješiti nakon otprilike minute. Imajući to na umu, svi ostali oko te obitelji s nemirnim djetetom imaju obavezu pokazati razumijevanje, osmijeh i vjeru da će roditelj „to srediti“. I Isus je ukorio apostole koji su odgurivali djecu od njega.

Savjeti za uspjeh

Priznajem da voditi djecu u crkvu može biti izazov. Savjeti iz knjige Discovering God together: The Catholic Guide to Raising Faithful Kids mogu pomoći roditeljima u tom izazovu:

1. Sjedite u prednje redove

Da, iako tako ne biste pomislili, djeca se bolje ponašaju ako mogu dobro vidjeti što se događa.

2. Nemojte odmah otići u sakristiju ili neku drugu pokrajnju prostoriju

Budite tamo samo dok ne smirite dijete, a onda se vratite na svoje mjesto. I vi i dijete ćete tako imati ljepše iskustvo mise.

3. Procijenite kad ih trebate nositi

Ako morate udaljiti dijete van iz crkve, nosite ga cijelo vrijeme. Ako mu vani dopustite da se igra i trči, zapravo ga učite – kroz jednostavno Pavlovljevo uvjetovanje – da on MORA plakati i biti nemiran kako bi se mogao igrati. Neka vaše dijete ima malo slobode kretanja dok je u klupi, ali nikakvu slobodu ako ga trebate udaljiti. Je li dijete uistinu uznemireno? Znanost o mozgu dokazala je kako djecu treba maziti da bismo im pomogli da se smire. Ako vas tjeraju na odlazak, budite ljubazni, puni suosjećanja, milosrdni i nježni, ALI IH NIKAKO NE SPUŠTAJTE DOLJE. Kad se umire, vratite se u klupe.

4. Zabavite ih

Djeci ispod 4 godine možete ponijeti tihe, mekane igračke ili knjige, po mogućnosti vjerske tematike. Čuvajte ih u posebnoj torbi za sv. misu. To će učiniti te igračke posebnima. Ipak, prije same pretvorbe pokušajte maknuti igračke. Za vrijeme podizanja pokažite na hostiju i kalež i šapnite nešto u stilu: „Pogledaj čudo! Pogledaj Isusa!“ Reci: „Volim te, Isuse.“

5. Ne idite na misu odvojeno

Ako se bojite da nećete „imati koristi” od Mise ako povedete malu djecu u crkvu, promašili ste glavni smisao. Dobit ćete radost prenošenja vjere na njih. Na to ste pristali kad ste postali katolički roditelj. Da, može biti teško, i da, možete učiniti i neke druge stvari da upotpunite svoj duhovni život, ali nedjeljna misa je za vašu obitelj. Idite na nju kao obitelj.

Obiteljski odlazak na sv. Misu može biti izazov, ali zapamtite, Bog će obilno blagosloviti one koji mu donesu najmanje među nama. „Jer takvih je kraljevstvo nebesko!“ (Mt 19,14)


Dr. Gregory Popcak – Catholicexchange.com
Prevela: Marija Popovski
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!