5 načina kako bolje živjeti čistoću

živjeti čistoću, ljubav, zaručništvo

Čistoća je za ljubljene. To nije samo ime moje knjige, nego istina u koju vjerujem cijelim svojim srcem. Čistoća je vrlina za sve nas – samce, bračne parove, svećenike, redovnike, koja stvara uvjete u kojem možemo činiti za ono što smo stvoreni: ljubiti Boga i jedni druge. Svi smo pozvani živjeti čistoću.

Čistoća ne odvaja seksualnost od ostalih stvari koje nas čine ljudima, ali nam pomaže da organiziramo svoje živote na način da ne iskorištavamo seksualnost (Vidi KKC 2337). To od nas zahtijeva da razmatramo o nagonu umjesto da se povodimo za nagonom.

Mi, naprotiv, živimo u kulturi koja ne pogoduje življenju čistoće. Ta kultura stvara uvjete da vjerujemo da možemo i trebamo dobiti ono što želimo onda kada to želimo, bez posljedica. Živimo u kulturi koja nas uči da se povodimo za svim nagonima.

To znači da ne živimo u uvjetima koji potiču vještine potrebne za življenje čistoće. Zato je nekima od nas vrlo teško živjeti čistoću. Ali postoje praktični načini kako bolje živjeti čistoću – vježbe koje njeguju vještine potrebne za življenje čistoće. Evo neke od njih:

1. Ugasi radio

Kad god smo u autu, prva stvar koju učinimo nakon paljenja motora je paljenje radija. Umjesto toga, načinimo mjesta tišini. Tako jačamo svoju sposobnost da živimo sa željom bez da joj udovoljimo. Suprotno onome što nam okruženje kaže, nećemo umrijeti ako ne udovoljavamo nagonima. Ako ne udovoljimo ovom malom nagonu, bit će nam kasnije lakše nosimo s većim napastima.

2. Izvrši zadatak koji najmanje voliš. Odmah

Usisavanje je kućna aktivnost koju najviše mrzim. Upravo zato je za mene najbolje da usisavam sada. Obavljanje mrskih zadataka jača tvoju sposobnost da nadiđeš grijeh lijenosti. Za lijenost sv. Toma Akvinski kaže da je “žalost koja proizlazi iz činjenice da je teško činiti dobro”. Ja znam da je dobro usisavati: bolje je imati čiste podove nego prljave. Ali usisavanje je teško: traži od mene da se naprežem kada to ne želim. Lijenost koja nas sprječava da vršimo dužnosti koje mrzimo je ista lijenost koja nas sprječava da živimo čistoću. Ako je možemo nadići u kućanskim poslovima, onda ćemo je moći nadići i u vezi.

3. Prvo obavi najgoru dužnost

Svi mi imamo obveze koje moramo ispuniti, bilo da smo zaposleni ili studenti. Među tim obvezama neke bismo najradije izbjegli. Kao novinar, ja ne volim zvati aktere svoje priče i reći im da sam otkrila policijski dosje kojeg su zaboravili spomenuti. To je jako neugodno. Ljudi ponekad viču na mene. Upravo zato moram to odraditi što prije. Kada dan započnete s onim što morate, a ne želite obaviti, jačate svoju sposobnost da učinite pravu stvar, usprkos nelagodi – kao npr. kad svojoj djevojci ili svom mladiću morate reći da seks želite sačuvati za brak.

4. Prepusti zadnji komad kolača nekom drugom

Ili daj zadnji ljubičasti Oreo keks kada oni dolaze sljedeći mjesec. Ili prepusti zadnju šaku čipsa ako je to ono što voliš. Štogod. Poanta jest da dati nekome ono što stvarno želimo pojesti, učvršćuje našu sposobnost da pustimo ono što stvarno želimo, zbog dobrobit druge osobe. Ako se možemo žrtvovati za dobro nepca onoga koga ljubimo, također se možemo žrtvovati za dobro njegovog uma, tijela i duše. To je neophodno da bi naša ljubav bila autentična

5. Izvrši jednu zastrašujuću odluku

Cijelu 2015. godinu neću uopće jesti slastice. Desert je moj najdraže jelo, stoga je ovo bilo zaista zastrašujuća odluka. Ali izvršila sam to. Zato što kad obećam da ću učiniti ono što mi se čini nemogućim, počinjem prihvaćati da sam jača nego što sam mislila da jesam. Mi smo stvoreni sposobni živjeti čistoću, makar naše okruženje govori da je to nemoguće. Kad obećamo učiniti ono što nas zastrašuje (ali je dobro za nas) podsjećamo sebe da smo sposobni za to.


Arleen Spenceley – Chastity project
Prevela: Tihana Krajačić Bilić
Foto: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!