Birajte riječi jer ih vaša djeca uzimaju k srcu: 12 fraza koje je bolje izbjegavati

fraza

Riječi imaju veliku snagu. Ono što čujemo od vlastitih roditelja dok smo djeca mogu nam se zauvijek urezati u pamćenje. Riječi ljubavi i mudrosti vode nas i pomažu nam da postanemo bolje osobe dok nas riječi koje su izgovorene s ljutnjom i nepovjerenjem potiču da sumnjamo u sebe još dugi niz godina. Dogodi se da čak i obična fraza koja zvuči bezazleno može oslabiti djetetovo samopoštovanje i učiniti da se ono osjeća nesigurnim.

12 fraza koje je bolje izbjegavati

Izdvojili smo 12 fraza koje bismo trebali izbjegavati u razgovoru sa svojom djecom te ono što stručnjaci preporučuju da kažemo.

1. Izbjegavajte: „Ponosna sam na tebe!” ili „Odlično si to napravio!”

Pokušajte reći: „Sigurno si vrlo ponosan na ono što si napravio.” ili „Tako si brzo složio tu slagalicu!”

Prva se fraza čini bezazlenom, ali može biti zamka. Kada roditelji hvale svoju djecu za baš svaki obavljeni zadatak, od dovršavanja večere do crtanja crteža, pohvala postaje beznačajna. Umjesto toga, pokušajte pohvaliti konkretna djetetova postignuća te ih ohrabrite da budu samokritični i ponosni na ono što su uspješno napravili.

2. Izbjegavajte: „Samo čekaj da se tata vrati kući!”

Pokušajte reći: „Molim te da to više nisi napravio. Kada to radiš osjećam se uzrujano jer…”

Kada izgovorite prvu frazu time samo odgađate posljedice djetetovog lošeg ponašanja. Dok drugi roditelj stigne kući dijete će vjerojatno zaboraviti što se zapravo dogodilo. Štoviše, plašite dijete mamom ili tatom pretvarajući svojega supružnika u onog koji kažnjava te umanjujete svoj vlastiti autoritet. Pokušajte riješiti problem samostalno i objasniti djetetu zašto Vas njegovo ponašanje uzrujava.

3. Izbjegavajte: „Kako ti je protekao dan?”

Pokušajte reći: „Koji ti je bio najbolji dio dana?”

„Kako ti je protekao dan?” zapravo je prazno pitanje koje podrazumijeva odgovor od samo jedne ili dvije riječi. Ako uistinu želite saznati kako je djetetu protekao dan, postavite konkretna pitanja koja potiču duge i detaljne odgovore.

4. Izbjegavajte: „Nema deserta dok ne dovršiš obrok.”

Pokušajte reći: „Najprije ćemo pojesti juhu, a onda slijedi desert.”

Izgovarajući prvu frazu povećavate vrijednost poslastice, a umanjujete uživanje u obroku. Pokušajte malo izokrenuti svoje riječi – i juha i torta se čine ukusnima, ali kao što svi znamo, trebamo ih jesti određenim redoslijedom.

5. Izbjegavajte: „Požuri!”

Pokušajte reći: „Požurimo.” ili „Da vidimo tko će prvi obuti tenisice!”

Kada tjerate svoje dijete da brže obavlja zadatke, povećavate im stres i počinju se brinuti da će negdje zakasniti ili nešto propustiti. Izokrenite tu frazu tako da Vaše dijete osjeti da ste oboje na istoj strani.

6. Izbjegavajte: „Pusti me na miru!”

Pokušajte reći: „Što se dogodilo?“ ili „Daj mi samo minutu da ovo dovršim, pa ćemo razgovarati, u redu?“

Ako uvijek odbacujete svoje dijete, ono će vrlo brzo početi misliti da uopće nema smisla pitati Vas za pomoć ili savjet jer ste uvijek zauzeti. Kada djeca u djetinjstvu ne dobiju dovoljno podrške, manje je vjerojatno da će dijeliti osjećaje i misli sa svojim roditeljima kada budu stariji. Ako ne možete djetetu odmah posvetiti svu svoju pažnju, strpljivo ih zamolite da Vam daju nekoliko minuta da dovršite posao u kojem se trenutno nalazite.

7. Izbjegavajte: „Sram te bilo!”

Pokušajte reći: „Ono što si napravio me uzrujalo zato što…”

Vaše dijete je možda još uvijek premaleno da bi razumjelo što sram uistinu jest. Ova isprazna fraza ne daje djetetu nikakvu predodžbu o tome zašto je pogriješilo. Štoviše, istraživanje je pokazalo da posramljivanje neku djecu može potaknuti na agresiju. Pokušajte djetetu objasniti što je u njihovom ponašanju pogrješno i kako da takve situacije u budućnosti izbjegavaju.

8. Izbjegavajte: „Ne plači!”

Pokušajte reći: „Što se dogodilo?” ili „Što te uzrujalo?”

Plakanje je sasvim normalno, čak i ako Vam se čini da njihov razlog i nije tako važan. Ako kažete: „Ne plači!“, umanjujete osjećaje svoga djeteta, a i dijete može pomisliti isto. Umjesto toga, pokušajte pokazati djetetu da se brinete i da mu želite pomoći.

9. Izbjegavajte: „Ničega se ne trebaš bojati!”

Pokušajte reći: „Vidim da se bojiš. Ne brini se, uz tebe sam.

Prva fraza sigurno neće utješiti Vaše dijete ako se već nečega boji. S druge strane, djetetu šalje poruku da njegovi osjećaji nisu važni. Umjesto toga, suosjećajte s djetetovim osjećajima i razgovarajte o tome što je strah te što ga uzrokuje.

10. Izbjegavajte: „Zato što sam tako rekla!”

Pokušajte reći: „Vrijeme je da ugasiš televiziju i počneš pisati domaću zadaću.”

Prva fraza Vašem djetetu ne objašnjava zašto bi trebalo prestati ili započeti raditi nešto što ste od njega zatražili. Mogla bi potaknuti da se osjeća kao da nema nikakva prava. Pokušajte im davati jednostavne i razumljive upute te detaljno objasnite razloge koji se kriju iza Vaših riječi.

11. Izbjegavajte: „Ja sam to mogla kada sam bila tvojih godina!”

Pokušajte reći: „Poučit ću te kako to napraviti!”

Svako se dijete razvija na drugačiji način pa baš i nije najbolja ideja uspoređivati svoje dijete s drugima, čak i kad se radi o vlastitoj djeci. Umjesto toga, pokušajte dijete naučiti kako napraviti nešto što još ne znaju.

12. Izbjegavajte: „Razočarana sam tobom!”

Pokušajte reći: „Ono što si napravio me uzrujalo zato što…”

Fraza: „Razočarana sam tobom!“ djetetu zvuči jednako kao i „Razočarao si me!” i mogu se osjećati kao da nisu ispunili Vaša očekivanja. Pokušajte objasniti djetetu kako se osjećate zbog onog što je napravilo bez da koristite riječi „razočaran“ ili „razočaranje“.


Bright Side
Prevela: AMS
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!