Čedno odijevanje kod svojih kćeri i sinova se odgaja

čedno odijevanje kod djece

„Kršćansku čednost u odijevanju valja podučavati pod svaku cijenu! Treba početi s najmlađima da se u njihovo srce ukorijeni duh kreposti, osjećaj neizbrisivog dostojanstva ljudske duše.“ ( Papa Pio XI.)

Odgajana sam u obitelji u kojoj se nije poseban naglasak stavljao na odijevanje niti su roditelji braću, sestru i mene ikada upozoravali na vrstu odjeće koju smo nosili. No kako ni sami roditelji u svome odijevanju nisu pratili posljednju modu, tako smo i mi, djeca, manje bili u iskušenju modernog stila odijevanja koji glasi: što kraće, što uže, što otvorenije. No ne mogu reći da se usprkos tome nisam često, uglavnom u ljetnom razdoblju, odijevala vrlo nečedno.

Današnja moda vrijeđa našeg Gospodina

Otkako sam se udala, suprug i ja smo sve češće nailazili na tekstove svetaca i svećenika koji su ukazivali na izuzetnu važnost čednog odijevanja te da današnja moda vrijeđa našeg Gospodina i čini da se požuda i strasti razbuktavaju, a time i teški grijesi koji iz njih izviru.

Gospa u Fatimi govori Jacinti o tome kako će biti uvedeni „određeni načini odijevanja“ koji će Gospodina jako vrijeđati. Oni koji služe Bogu ne bi trebali slijediti takvu modu. Crkva ne poznaje modu. Gospodin je uvijek isti.

Bila sam razočarana potragom za odjevnim kombinacijama za našu kćer

O svemu tome smo intenzivno razmišljali i odlučili svoju djecu odgajati u vrlini čednosti uz, naravno, milost i pomoć Božju. Rodila su nam se dva sina, a iza njih kći i još jedan sin. Do rođenja kćeri nismo imali problema s pronalaskom prikladne odjeće za dječake. No krenuvši u prve potrage za odjevnim kombinacijama za našu kćer, bila sam razočarana. Čak i za bebe mlađe od godinu dana sve haljinice su zapravo bile malo duže majičice, tj. dosezale bi samo do ispod bebine guze. Rijetkost je bila pronaći haljinu koja bi bila dužine do ispod koljena.

Pretjerujem li?

U to vrijeme često sam se bavila razmišljanjima: Možda pretjerujem? Zašto je toliko bitno da već od dojenačke dobi brinem o čednosti odijevanja? Pa bebe su tako slatke i bucmaste, što smeta da vire te slatke nožice ispod kratkih haljinica ili bucmaste ručice ispod majčica na bretelice? Odgovor sam dobila u srcu. Nije veliki problem ako ne budem pazila kako ću odijevati bebu prve dvije godine života, ali je itekako korisno i plodonosno započeti već u tako ranoj dobi. Jer ustrajanje na takvom odijevanju od samih početaka, prije svega, pomaže meni da učvrstim svoju odluku i dobivene spoznaje, oblikujem jasne stavove i tako ih odlučno provedem.

Misao vodilja mi je bila da ne posežem nesvjesno u dućanu za modernim odjevnim kombinacijama koje će naglasak u prevelikoj i nepotrebnoj mjeri stavljati samo na vanjsku ljepotu tijela, već da posežem za odjećom koja će pokušati odraziti sklad duha, duše i tijela. Dobro, reći ćete: ,,Dijete toga uopće nije svjesno pa ne može negativno ni utjecati na njega.“ Istina, u toj dobi svakako nije. No ako od početaka njegujemo takav izbor i stav, s godinama će to postati i djetetov izbor. Vrijednosti koje su nama važne, bit će vrlo vjerojatno i njima ili će barem znati kritički pristupati raspoloživoj modi. A to je jako važno. Djeca će u tom slučaju biti svjesna kako nam je ljepota tijela darovana od Boga kao i ljepota našeg duha i duše.

Čedno odijevanje može biti lijepo i poželjno

Isto tako vrijedi i obrnuto. Kad njegujemo sakramentalnim načinom života ljepotu svoga duha i duše, onda postajemo sve više svjesni dostojanstva svoga tijela i u skladu s time prirodno tražimo čednu odjeću. Čedno odijevanje ne znači odjeća nekoliko brojeva prevelika, zakopčana do grla, marama na glavi i robusne čizme na nogama. Znam, karikiram malo. Ali i ja sam do prije nekoliko godina smatrala da čedna odjeća ne može biti lijepa i poželjna za obući. No brzo sam se uvjerila kako to uopće nije istina. Gospodin koji nas neizmjerno ljubi, darovao nam je i kreativnost. Tako i u ovoj modernoj modi uz malo kreativnosti lako dobijemo čedne odjevne kombinacije.

Evo nekoliko konkretnih primjera. Na prekratke haljinice dovoljno je odabrati materijal koji odgovara uz haljinicu i kod krojačice ili samostalno dodati produžetak u obliku lepršavih volana ili još jednostavnije i jeftinije, obući ispod haljinice tajice. Također na veliki izbor tajica koje su stvarno najudobnije za igru lako se obuče neka zgodna suknjica i eto lijepe i čedne kombinacije. Primijetila sam da haljinice za djevojčice od 3 do 7 god. jako malo variraju u širini, a dobiju na potrebnoj duljini. Tako da često svojoj djevojčici kupim broj ili dva veću haljinicu, a koja joj lijepo pristaje kao da je njezina veličina. A što se tiče ljetnih haljinica na bretelice, lako se kombiniraju sa zgodnom majičicom kratkih rukava ispod njih.

Danas je teško i za dječake školske dobi pronaći čednu odjeću

Najteži mi je, naravno, ljetni period. Jer je vani jako vruće pa se često pitam mučim li ja svoju djecu ne oblačeći im prekratke hlačice i majičice na bretelice. No onda zastanem i promatram ih. I vidim da djeca nisu kao mi odrasli opterećeni vrućinom; odnosno, nisu je toliko svjesni poput nas te im ni ne stvara probleme kao odraslima. Naravno, osim ako dijete nije naviknuto da se svakoj njegovoj trenutačnoj, makar i najmanjoj potrebi sada i odmah udovoljava. Ali to je za neku drugu temu.

Ljeti kćer najčešće odijevam u capri tajice i lepršave haljinice kratkih rukava, a dječake u kratke hlače dužine do koljena i kratke rukave. Za odlazak ljeti na sv. misu trudim se paziti da sinovi oblače hlače koje, i kada sjednu, dosežu malo ispod koljena. Isto tako na sv. misu ne oblače japanke ili kroksice.

Sinovi su sada već u dobi kada ispituju zašto se oni moraju tako oblačiti, a velika većina drugih se oblači kako žele. Suprug i ja se trudimo strpljivo im objašnjavati da je naše tijelo hram Duha Svetoga i da, kako nam nije svejedno što govorimo i što činimo, tako nam isto ne može biti svejedno što oblačimo.

Danas je teško i za dječake školske dobi pronaći čednu odjeću. Traperice, hlače i trenirke su najčešće uske poput onih za djevojčice. Često sa poderotinama i zakrpama. Sve češće viđam jakne za dječake koje su pretjerano strukirane i s kapuljačama bujnog krzna poput ženskih. A da ne govorim o ružičastim bojama tenisica, trenirki i majicama za muškarce.

Čedno odijevanje kontrolira modu

Nekad se pitam je li današnja moda sklona oduzimati muškost dječacima i muškarcima? S druge strane, neki muški modeli odjeće su namijenjeni ženama i djevojčicama (sakoi, košulje, kravate, hlače)… Pitam se šalje li se poruka da su žene gotovo poput muškaraca i da njihova ženstvenost nije bitna?

G.K.Chesterton, „apostol zdravog razuma“, ističe koliko je haljina najdostojanstveniji odjevni predmet koji koriste i muškarci u situacijama kada žele biti sigurniji u svoj dojmljiv nastup – kao suci, svećenici ili kraljevi. Stoga oblače haljine, jer tako njihov način odijevanja kod drugih pobuđuje poštovanje.

Danas je puno jednostavnije prepustiti se modi, nego li je kontrolirati u svojim ormarima, jer to iziskuje puno više uloženog vremena u traženju, ali i u iskrenim razgovorima s djecom zašto je to toliko važno. No iz iskustva mogu reći da se svaki uloženi napor stostruko isplati. Gospodin sve vidi, daruje nas svojim milostima i blagoslovima koji poput sunčanih zraka obasjavaju našu dušu koja rasvijetljena tim božanskim svjetlom žudi i dalje hoditi putem istine, putem izvorne čednosti ne spotičući se na kušnje i teškoće na koje nailazi.

Slava Bogu!


Ivana Gečević – Žena vrsna
Foto: Elias de Carvalho  Pexels

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.