Hoćeš li Mu dopustiti da ti opere noge?

opere noge

Prvo čitanje: Knjiga Izlaska 12,1-8;11-14

Jahve reče Mojsiju i Aronu u zemlji egipatskoj: „Ovaj mjesec neka vam bude početak mjesecima; neka vam bude prvi mjesec u godini. Ovo objavite svoj zajednici izraelskoj: Desetog dana ovoga mjeseca neka svatko za obitelj pribavi jedno živinče. Jedno na jednu obitelj. Ako je obitelj premalena da ga potroši, neka se ona priključi svome susjedu, najbližoj kući, prema broju osoba. Podijelite živinče prema tome koliko koja osoba može pojesti. Živinče neka bude bez mane, od jedne godine i muško. Možete izabrati bilo janje bilo kozle. Čuvajte ga do četrnaestoga dana ovoga mjeseca. A onda neka ga sva izraelska zajednica zakolje kad se spusti suton. Neka uzmu krvi i poškrope oba dovratnika i nadvratnik kuće u kojoj se bude blagovalo. Meso, pečeno na vatri, neka se pojede te iste noći sa beskvasnim kruhom i gorkim zeljem.

A ovako ga blagujte: opasanih bokova, s obućom na nogama i sa štapom u ruci. Jedite ga žurno: to je Jahvina pasha. Te ću, naime, noći ja proći egipatskom zemljom i pobiti sve prvorođence u zemlji egipatskoj – i čovjeka i životinju. Ja, Jahve, kaznit ću i sva egipatska božanstva! Krv neka označuje kuće u kojima vi budete. Gdje god spazim krv, proći ću vas; tako ćete vi izbjeći biču zatornomu kad se oborim na zemlju egipatsku.” “Taj dan neka vam bude spomen-dan. Slavite ga kao blagdan u čast Jahvi. Svetkujte ga po trajnoj uredbi od koljena do koljena.“

Pripjevni psalam: Psalam 116, 12-13, 15-16bc, 17-18

(1)Pr. (iz 1 Kor 10, 15) Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove.

Kako da uzvratim Jahvi

za sve dobro što mi je učinio?

Uzet ću čašu spasenja

i zazvat ću ime Jahvino.

Pr. Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove.

Dragocjena je u očima Jahvinim

smrt pobožnika njegovih.

Jahve, tvoj sam sluga,

tvoj sluga, sin sluškinje tvoje:

ti si razriješio okove moje.

Pr. Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove.

Tebi ću prinijeti žrtve zahvalne,

zazvat ću ime Jahvino.

Izvršit ću Jahvi zavjete svoje

pred svim pukom njegovim.

Pr. Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove.

Drugo čitanje: 1 Korinćanima 11, 23-26

 Braćo i sestre: Ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen.” Tako i čašu po večeri govoreći: Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen.” Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.

Evanđelje: po Ivanu 13,1-15

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu. Ljubio je svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?” Odgovori mu Isus: Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.” Reče mu Petar: Nećeš mi prati nogu nikada!”

Isus mu odvrati: Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.” Nato će mu Šimun Petar: Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu.” Kaže mu Isus: Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist. I vi ste čisti, ali ne svi.” Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: “Niste svi čisti.” Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo kažete, jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj vaš – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.”

Misa je spomen na Isusovu Muku, smrt i Uskrsnuće

Danas je Veliki Četvrtak, prvi od tri dana našeg putovanja s Isusom prema Uskrsnuću. To je jedan od meni najdražih dana u godini za odlazak na Misu. Misa Velikog Četvrtka podsjeća nas na onu prvu Misu.

Gledajući svećenika na Misi prisjećamo se da je na ovaj dan Isus po prvi put ustanovio svećenstvo. Primajući svetu Pričest na ovaj dan prisjećamo se prve Euharistije koju je Isus ponudio na Posljednjoj Večeri.

Misa je također novo ispunjenje židovske proslave Pashe koju su slavili Isus i njegovi učenici u Gornjoj Sobi. Nadalje, Misa je spomen na Isusovu Muku, smrt i Uskrsnuće koje još intenzivnije častimo u ovim danima Trodnevlja. Današnji odlazak na Misu jest kao da smo zaista tamo s Isusom prisutni na Posljednjoj Večeri prije njegova raspeća. Stoga, da, ovo je dobar dan za biti na Misi.

Kako nam je divne darove Bog dao! I mi bismo mogli, poput psalmista, uskliknuti: „Kako da uzvratim Jahvi za sve dobro što mi je učinio?“ I, Bogu hvala, On nam daje savršeno sredstvo putem kojeg Mu možemo zahvaliti – svojega Sina. Riječ „Euharistija“ znači „zahvaljivanje“. (3)Prikazujući Isusa u Euharistiji Njegovom Ocu, mi Bogu dajemo najsavršeniji dar štovanja i zahvaljivanja.

Nakon pranja nogu učenicima, Isus govori njima, ali i nama: „Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.“

Pitam se, na koji način je Isus bio primjer tebi? Što je Isus učinio za tebe?

Odgovor nije samo onaj trenutni, značajni – da je umro na križu i pobijedio za tvoje spasenje, već na koje načine je On donio spasenje u tvoj svakodnevni život? Kako je Isus oprao tvoje noge? Što je Isus učinio za tebe? I ako zapravo ne znaš odgovor na to pitanje, razmisli da Ga to večeras upitaš i vidiš hoće li ti otkriti ili učiniti nešto za tebe u ova sljedeća tri dana. Možda večeras budeš voljna/voljan dopustiti mu da ti opere noge.

Tada…pođi i čini isto.


Mary Catherine Craige – Blessed Is She
Prevela: Katarina Vudjan
Foto: eCatholic

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!