Hrana za dušu i tijelo: Slaviti Boga načinom na koji se hraniš

hrana za dušu i tijelo

Moj je odnos prema hrani jako dubok. Ja zaista jako volim hranu. Dakako, imam svoja najdraža jela, ali ujedno uvijek nastojim isprobavati nova jela, istraživati i odlaziti u nove restorane, eksperimentirati s novim receptima u kuhinji i uživati u svakom obroku koji jedem. Te su me smjernice dovele do slogana po kojemu živim, a koji glasi: „Život je prekratak da bismo jeli lošu hranu.“ Hrana za dušu i za tijelo je ono čime se vodim!

 U životu ćete pojesti 87 360 obroka

Prosječni je životni vijek u Hrvatskoj 78,3 godina.1 Zaokružit ćemo na 80 radi lakšeg računanja. Ako 80 godina jedete tri obroka dnevno, u životu ćete pojesti 87 360 obroka.

Možda će vas taj broj zaprepastiti svojom veličinom. Možda ćete biti uzbuđeni zbog količine hrane koju ćete moći konzumirati tijekom života. A možda ćete biti ravnodušni prema značenju jednog obroka u tom velikom planu, budući da ćete imati puno prilike jesti dobre obroke kako biste se iskupili za one loše.

Gledam taj broj i vidim ogroman potencijal. Vidim preko 80 000 prilika za izabrati zdravu, hranjivu hranu, koja će nahraniti moju dušu i tijelo.

Prema mojemu mišljenju, zdrava hrana (koja je i ukusna) sinonim je za hranjivu hranu (osigurava mojem tijelu hranjive tvari da bi funkcioniralo najbolje što može). Preporučeno je stvoriti model zdrave prehrane koji uključuje voće, povrće, bjelančevine, mliječne proizvode, žitarice i masti, a ograničava dodatne šećere, natrij, zasićene masti i trans-masti. Svaki obrok koji jedemo trebao bi biti kombinacija navedenih vrsta namirnica jer se u tom slučaju sinergijske osobine različitih namirnica aktiviraju i naše tijelo lakše može apsorbirati hranjive tvari koje su mu potrebne.

Pravi primjer tog koncepta bio bi obrok koji se sastoji od piletine, brokule i smeđe riže. Svaki je od tih sastojaka zasebno dobar za vas jer sadrže vitamine, minerale, ugljikohidrate i bjelančevine, a kada se kombiniraju postaju još bolji. Kada jedete te tri namirnice zajedno, sastojci u brokuli i riži omogućuju vašem tijelu da lakše apsorbira veću količinu hranjivih tvari iz piletine i obrnuto.

Pravilnim unosom namirnica povećavamo svoju energiju

Povećana apsorpcija hranjivih tvari dobar je razlog za primjenjivanje cjelovitije prehrane, ali postoje i druge prednosti koje dolaze s takvom promjenom načina života. Za početak, kada jedete raznoliku hranu, imat ćete više energije. Do porasta energije dolazi jer različita hrana obično ima različitu brzinu probavljanja i apsorpcije. Kada jedete određene kombinacije namirnica, vaše će tijelo duži vremenski period pretvarati hranjive tvari u energiju.

Ovaj porast energije pomoći će vam održati koncentraciju u školi ili na poslu i naspavati se svaku noć. Možda ćete primjetiti da vam pomaže i s motivacijom za svakodnevno vježbanje. Adolescentima se preporučuje da vježbaju sat vremena dnevno, a odraslima 30 minuta. Ako vam nedostaje energije, bilo kakvo vježbanje predstavljat će težak zadatak. Napravite li samo nekoliko promjena u svojoj prehrani, možete povećati razinu energije i lakše savladati sat vremena vježbanja dnevno. Na primjer, možda silno želite pojesti vrećicu čipsa, ali zdravija su opcija grickalica slani bademi. A ako vam je strašno potrebno nešto slatko, umjesto čokoladice uzmite neko voće. Moje su najdraže voće jabuke, koje jedem s maslacem od kikirikija kako bih obrok obogatila proteinima.

Duša je forma tijela

Izbor hrane ima velik utjecaj na naše tijelo, ali, što je još važnije, utječe i na našu duhovnost. U Knjizi Postanka možemo pročitati da smo stvoreni na sliku Božju (Post 1,26). Stvoreni smo iz ljubavi, sa svrhom. Bog je za svakoga od nas želio da postojimo i dao nam jedinstveno dostojanstvo koje možemo pronaći samo u Njemu. Katekizam to stvaranje objašnjava navodeći da je „jedinstvo duše i tijela tako duboko da se duša mora smatrati formom tijela…“  (KKC 365). To mijenja sve.

Mi nismo samo tijela. Mi smo i duhovna bića. Naša fizička tijela hramovi su Duha Svetoga, dar našega nebeskog Oca, i prema njima se moramo odnositi s poštovanjem i ljubavi. Kada svoja tijela hranimo zdravom hranom, potvrđujemo dostojanstvo koje imamo kao djeca Božja i pripremamo se za izvršavanje Božjega djela ovdje na Zemlji.

Želim i svojim obrocima slaviti Boga jer je hrana za dušu i za tijelo

Svaki put kada izaberem jesti zdravo, svaki put kada odbijem zdjelicu sladoleda i umjesto toga pojedem grčki jogurt, dajem slavu Bogu i tijelu koje mi je On dao. To nije uvijek lako. Naravno da postoje trenutci kada je jedino što želim porcija hamburgera i pomfrita sa sladoledom kao desertom. No baš u tim trenutcima, kada malo promijenim taj obrok kako bi bio zdraviji ili ga uopće ne pojedem, slavim Boga. U tim trenutcima potvđujem da je moje tijelo hram i svjesno biram hraniti ga najboljom hranom kako bih bila spremna izaći i širiti evanđelje. Teško je uvijek i svugdje biti spreman evangelizirati ako se osjećamo tromo i razdražljivo jer ne hranimo ispravno svoje tijelo. Odabirući pravu hranu za svoje tijelo, odabirem evanđelje, odabirem slijediti Krista i biti njegov učenik.

Ovaj poziv na zdrav život nije nalog da izbacite sve grešne užitke iz svoje prehrane. Ljepota zdravoga načina života je u tome da se on može prilagoditi vašim fizičkim, kulturnim i duhovnim potrebama. Važno je samo da svom tijelu osigurate hranu koja mu je potrebna kako bismo mogli rasti u odnosu s Bogom i služiti mu na najbolji mogući način.

Pokušajte na tjedan dana nezdravu užinu, primjerice čips ili sladoled, zamijeniti voćkom i primijetite kako će ta odluka utjecati na vaš tjelesni i duhovni život.

Zdrava je hrana dar od Boga. Iskoristimo svaki od 80 000 obroka kako bismo Mu dali slavu.


Elizabeth Bayardi – LifeTeen.com
Prevela: Martina Jelinčić
Prilagodila: S. Dž.
Foto: Trang Doan Pexels

  1. Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/ocekivani-zivotni-vijek-porastao-vise-od-pet-godina-od-2000-20190405
Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.