Kako izabrati i nanijeti šminku ako imate masnu kožu

Kako kvalitetno našminkati masnu kožu

Primjena šminke može biti pravi izazov ako imate masnu kožu. Lako se skida i umrlja, začepi pore i izaziva brojne probleme s kožom.

Ispod smo pripremili popis nekih savjeta za šminkanje za žene s masnom kožom. Ako ih budete imali na umu, moći ćete zadržati glatki mat izgled cijeli dan.

Najprije pripremite kožu

Prvi se savjet sastoji od toga da pripremite svoju kožu prije nanošenja šminke. Tako će bilo koji proizvod za kožu koji koristite trajati duže i izgledati bolje.

 • Napravite piling. Uklanjanje mrtvih stanica kože će pomoći u ujednačavanju teksture i postizanju glatkog izgleda. Izaberite blage pilinge koji su dizajnirani baš za vaš tip kože. Učinite to najmanje jednom tjedno, a najviše tri puta tjedno.
 • Hidratizirajte. Pilinzi mogu pomalo isušiti kožu što će koža pokušati nadoknaditi proizvodnjom i lučenjem više ulja. Kontrolirajte proizvodnju ulja održavajući kožu hidratiziranom.

Uvijek koristite primer

Ovaj drugi savjet za šminkanje ako imate masnu kožu pomaže da šminka ostane na mjestu s pravom konzistencijom.

 • Prekrijte područja koja su više sklona mašćenju (čelo, nos, brada) s laganim, neprozirnim primerom (op.prev. temelj za tekuću podlogu – puder – koji omogućava da se ista nanosi glatko i traje duže) koji ne sadrži ulja. Puderasti ili praškasti primeri su najbolja opcija.
 • Prije nanošenja primera, pobrinite se da vam je lice čisto i suho. Pobrinite se lice očistiti i osušiti prije bilo kakve podloge, pudera ili bilo koje druge šminke.

Birajte šminku koja daje sjajni ili mat izgled

Ovaj savjet se odnosi na korištenje pjenaste ili praškaste šminke koja daje sjajni ili mat izgled.

 • Provjerite sastav proizvoda i tražite one koje ne sadrže ulje i koji su na bazi vode. Za trajniju šminku, birajte onu koja se sastoji od minerala koji ne sadrže miris. Ovaj tip proizvoda je povoljniji za masnu kožu jer je manje vjerojatno da će začepiti pore i izazvati nastanak akni.
 • Za nanošenje koristite kist. Tako nećete začepiti pore te će se apsorbirati višak ulja bez poticanja njegove dodatne proizvodnje.

Nemojte koristiti previše pudera

Ključan savjet ako imate masnu kožu je sve koristiti umjereno. Iako puderi mogu dati svilenkast izgled, previše pudera prekriva pore i povećava rizik od infekcije i akni.

 • Dakle, puder nanesite samo na mjesta gdje ga trebate i nemojte ga puno staviti.
 • Također je važno koristiti prozračne mat proizvode jer one smanjuju sjaj bilo kojeg tona kože.
 • Ako nanesete previše pudera, malo namočite blazinicu i lagano prislonite na kožu kako biste uklonili višak.

Uvijek nosite upijajuće maramice

Nije važno koliko besprijekorno ili mat vaša šminka izgleda ujutro, ako imate masnu kožu, vaše će lice sjajiti kroz par sati. U tome su slučaju upijajuće maramice vaš najbolji prijatelj.

 • Trik za korištenje ovih maramica bez uklanjanja sve vaše šminke je u tome da ih lagano pritisnete na masno područje i onda uklonite s kože. Tako će maramica upiti ulje, a vašu šminku ostaviti netaknutom.
 • Nipošto nemojte trljati maramicu po koži.

Uklonite svu šminku na kraju dana

Kad dan dođe kraju, vrlo je važno skinuti šminku. Ostavljanje šminke preko noći može začepiti pore i uzrokovati nesavršenosti. Trebali biste slijediti dnevnu rutinu.

 • Koristite mekani adstringentni tonik koji sadrži salicilnu kiselinu kako bi poboljšala tekstura vaše kože i veličina pora.
 • Ako imate osjetljivu kožu, trebali biste isprobati više različitih opcija kako biste pronašli onu koja ne iritira vašu kožu.

Koristite kremu za sunčanje za masnu kožu

Puno žena s masnom kožom ne koristi kremu za sunčanje jer ju smatraju premasnom ili se brinu da će im začepiti pore. Međutim, ne smijemo zaboraviti da izlaganje suncu bez zaštitne kreme uzrokuje sunčane mrlje, pjege i prerano starenje.

 • Dakle, naš savjet je nabaviti zaštitni gel ili laganu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 ili većim.

Borite se s masnom kožom poboljšavajući vaše navike

Uz pravilnu rutinu šminkanja, ne zaboravite izbjegavati brzu hranu i šećere. Također je jako važno piti puno vode kako biste ostali hidrirani i uklonili toksine.

Isto tako, nikada nemojte zaboraviti da šminka služi samo zato da bi prikrila nedostatke kože uzrokovane nepravilnostima i aknama te da istakne našu prirodnu ljepotu. Sve više od toga je previše i potpuno nepotrebno. Neka nam šminka bude pomagalo, a ne nešto čemu robujemo.


Step to Health
Prevela: S. Dž.
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.