Je li grijeh šminkati se?

šminkati se

„Kada se od žene očekuje da prekrije svoje lice šminkom kako bi promijenila svoj izgled, izgledala ‘profesionalnije’ ili bila atraktivnija muškarcima, ona prekriva važan dio sebe: svoje lice.” Ovo je citat iz članka objavljenog u jednim katoličkim novinama pod nazivom „Kozmetika i objektivizacija žena“.

Neki katolici dopuštaju korištenje kozmetike kod žena, dok se drugi protive njezinom korištenju.

Što se tiče kozmetike za žene katolkinje, a pogotovo za one koje su tradicionalne, gdje da povučemo crtu između toga da nas optuže za taštinu i ekshibicionizam s jedne strane i krutost i radikalni tradicionalizam s druge strane?

Što su sveci mislili o upotrebi kozmetike i šminke?

Dakle, postoji li katoličko učenje o nošenju šminke? Je li grijeh šminkati se?
Što su sveci mislili o upotrebi kozmetike i šminke?

Sveti Augustin osudio je svu šminku i točka! Je li zaista?

U stvari, ono što je sveti Augustin osudio jest korištenje kozmetike i šminke da bi se zavaralo, stvorilo lažnu masku i potpuno promijenilo izgled tako da se ne može dokučiti stvarni izgled.

Općenito, upotreba kozmetike i šminke je dio ženske njege i dopušteno je koristiti kozmetiku i šminku pod sljedećim uvjetima:

  1. Da se to čini bez uznošenja, oholosti ili prekomjerne želje za pažnjom.
  2. Da to bude umjereno jer prekomjerna šminka pokazuje nedostatak umjerenosti i poniznosti.
  3. Da se to čini kako bi se prirodno naglasilo ono što je već prisutno, a ne kako bi se to isto promijenilo.
  4. Da se to čini kako bi se obnovio prirodni izgled, kao u slučajevima korištenja šminke da se pokriju ožiljci, akne i slično.
  5. Upotreba prirodne šminke je u redu, a tehnike šminkanja kao što je konturiranje nisu u redu jer ono ne samo da naglašava, nego i mijenja prirodni izgled. Ako vam priroda nije podarila izražene jagodice, konturiranje je zavaravajuće i grešno.

Tetoviranje i plastične operacije

Osim u rijetkim slučajevima, tetoviranje nije dopušteno jer je to oblik sakaćenja i također je znak nečednosti.

Plastične operacije su općenito zabranjene, osim ako se operacijom obnavlja ono što je prirodno bilo prisutno. Na primjer, grijeh je ići na povećanje grudi, ali je u redu podvrgnuti se operaciji nosa ako je nos oštećen u nesreći ili pod drugim okolnostima.

Pio XII. osudio je plastične operacije koje se izvode samo zbog mode, hira ili oholosti ili da se povećaju nečije prirodne sposobnosti zavođenja i time se lako potakne druge na grijeh.

U redu je brinuti o tijelu koje nam je Bog dao prikladnom njegom i ispravnom, umjerenom upotrebom kozmetike i/ili šminke.

Možda je ponekad teško razlučiti što učiniti. Zazovimo tada našu Majku da nam bude put kojim hodimo.

Naša Gospo, uzore savršene ljepote i ženstvenosti, moli za nas!


Traditional Chatolic Femininity
Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin
Foto: Raphael LovaskiUnsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.