Je li grijeh šminkati se?

Trebamo li se, ili bolje rečeno, smijemo li se šminkati? Je li to grijeh? Ako vas je ikada mučilo ovo pitanje, na pravom ste mjestu. Zavirite i saznajte odgovor!

71

„Kada se od žene očekuje da prekrije svoje lice šminkom kako bi promijenila svoj izgled, izgledala ‘profesionalnije’ ili bila atraktivnija muškarcima, ona prekriva važan dio sebe: svoje lice.” Ovo je citat iz članka objavljenog u jednim katoličkim novinama pod nazivom „Kozmetika i objektivizacija žena“.

Neki katolici dopuštaju korištenje kozmetike kod žena, dok se drugi protive njezinom korištenju.

Što se tiče kozmetike za žene katolkinje, a pogotovo za one koje su tradicionalne, gdje da povučemo crtu između toga da nas optuže za taštinu i ekshibicionizam s jedne strane i krutost i radikalni tradicionalizam s druge strane?

Što su sveci mislili o upotrebi kozmetike i šminke?

Dakle, postoji li katoličko učenje o nošenju šminke? Je li grijeh šminkati se?
Što su sveci mislili o upotrebi kozmetike i šminke?

Sveti Augustin osudio je svu šminku i točka! Je li zaista?

U stvari, ono što je sveti Augustin osudio jest korištenje kozmetike i šminke da bi se zavaralo, stvorilo lažnu masku i potpuno promijenilo izgled tako da se ne može dokučiti stvarni izgled.

Općenito, upotreba kozmetike i šminke je dio ženske njege i dopušteno je koristiti kozmetiku i šminku pod sljedećim uvjetima:

  1. Da se to čini bez uznošenja, oholosti ili prekomjerne želje za pažnjom.
  2. Da to bude umjereno jer prekomjerna šminka pokazuje nedostatak umjerenosti i poniznosti.
  3. Da se to čini kako bi se prirodno naglasilo ono što je već prisutno, a ne kako bi se to isto promijenilo.
  4. Da se to čini kako bi se obnovio prirodni izgled, kao u slučajevima korištenja šminke da se pokriju ožiljci, akne i slično.
  5. Upotreba prirodne šminke je u redu, a tehnike šminkanja kao što je konturiranje nisu u redu jer ono ne samo da naglašava, nego i mijenja prirodni izgled. Ako vam priroda nije podarila izražene jagodice, konturiranje je zavaravajuće i grešno.

Tetoviranje i plastične operacije

Osim u rijetkim slučajevima, tetoviranje nije dopušteno jer je to oblik sakaćenja i također je znak nečednosti.

Plastične operacije su općenito zabranjene, osim ako se operacijom obnavlja ono što je prirodno bilo prisutno. Na primjer, grijeh je ići na povećanje grudi, ali je u redu podvrgnuti se operaciji nosa ako je nos oštećen u nesreći ili pod drugim okolnostima.

Pio XII. osudio je plastične operacije koje se izvode samo zbog mode, hira ili oholosti ili da se povećaju nečije prirodne sposobnosti zavođenja i time se lako potakne druge na grijeh.

U redu je brinuti o tijelu koje nam je Bog dao prikladnom njegom i ispravnom, umjerenom upotrebom kozmetike i/ili šminke.

Možda je ponekad teško razlučiti što učiniti. Zazovimo tada našu Majku da nam bude put kojim hodimo.

Naša Gospo, uzore savršene ljepote i ženstvenosti, moli za nas!


Traditional Chatolic Femininity
Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin
Foto: Raphael LovaskiUnsplash

Ako Vas zanima tema čednosti, preporučujemo i sljedeće članke:

Print Friendly, PDF & Email
In this article