Kako planirati tjedni jelovnik

Kako planirati tjedni jelovnik

Jednom kada naučite kako napraviti plan za tjedni jelovnik, začudit ćete se kako to eliminira stres, ubrzava pripremu obroka te štedi novac.

Umjesto da pretražujete hladnjake/zamrzivače ili žurite u trgovinu (ili najbliže mjesto na kojem prodaju brzu hranu) jer se ne možete odlučiti što skuhati, plan za tjedni jelovnik učinit će stvari predvidljivima i bezbrižnima.

Prednosti planiranja jelovnika za cijeli tjedan

Uštedjet ćete novac

Kada radite jelovnik, tada radite i popis namirnica za cijeli tjedan. Odlazak u trgovinu tada rezultira manjim brojem iskušenja da kupite nešto što ne treba, odnosno manjim brojem impulzivnih kupovina. S vremenom ćete također moći planirati jelovnik oko rasprodaja koje trgovine nude.

Smanjit ćete stres

Ako vaša obitelj ima tri obroka dnevno, sedam dana u tjednu, potrebna vam je 21 ideja za obroke tjedno. Ako je vaša obitelj izbirljiva kao i moja, to također znači da ćete o tome 21 put raspravljati. Planiranje jelovnika za cijeli tjedan dopušta vam da obroke rasporedite tako da svi zadovoljno jedu.

Uštedjet ćete vrijeme

Odlazak u trgovinu samo jednom tek je početak. Ako na pravilan način isplanirate jelovnik na tjednoj bazi, moći ćete ostatke pretvoriti u potpuno novu jestivu kreaciju koja će vam uštedjeti mnogo vremena.

Bolje ćete jesti

Jednom kada više ne radite odluke u zadnji tren, moći ćete razmišljati o tome jede li vaša obitelj u potpunosti uravnoteženo. Jedu li voće i povrće svaki dan? Što je s cjelovitim žitaricama? Sve to učinit ćete dijelom planiranja jelovnika na tjednoj bazi, a time i poboljšati prehranu.

Ne pokušavajte glumiti slavne kuhare

Najizazovniji dio pisanja tjednog jelovnika je odlučiti se za jedno jelo i toga se pri pripremanju onda i pridržavati. Iskušenje je gledati to kao priliku da isprobate mnoge različite recepte ili tehnike kuhanja. Sigurno je da će se tako nešto rasplinuti u tisuće komadića jednom kada shvatite da ste si zadali previše posla.

Doći ćete i u iskušenje da planiranje iskoristite kao način da svojoj obitelji proširite kulinarske vidike. Kada se to dogodi, možda se nađete u situaciji s hladnjakom punim namirnicama za jela za koja vaša obitelj neće uopće biti zainteresirana.

Dakle, za početak nemojte previše eksperimentirati i izmišljati neke svoje nove recepte ili neka egzotična jela. To možete lagano u hodu dodavati jednom kada vaša obitelj usvoji planiranje jelovnika.

Oba problema možete riješiti slijedeći korake koje ćemo nabrojiti.

Kako na bazi tjedna planirati jelovnik

Prije nego se unesete u planiranje svakoga obroka u danu za cijeli tjedan, započnite tako što ćete izabrati samo jedan obrok na koji ćete se usredotočiti u prvih tjedan ili dva. Jedete li doručak zajednički kao obitelj? Planirate li u tjednu doručke koje oni vole? Ili ste osoba koja preferira dobru večeru? Odaberite jedan, a ostala dva obroka neka prvih tjedana budu „pojedi što prvo nađeš”.

Prvi korak: Napravite popis provjerenih recepata

Sada nije vrijeme za isprobavanje svakakvih recepata koje ste vidjeli i pronašli na Internetu. Sjednite, uzmite provjerene i dobre obiteljske recepte te zapišite sedam za koje znate da ih vaša obitelj sigurno voli. Dobra je ideja upitati i njih same za neku ideju. Ako tako učinite vaša obitelj postaje dijelom planiranja jelovnika pa je manja mogućnost da će se žaliti kada im poslužite nešto što su tražili.

Drugi korak: Recepte poredajte po bjelančevinama

Čak se i strastveni obožavatelji piletine zasite jesti je svake večeri. Ako je popis provjerenih recepata temeljen samo na piletini, vratite se natrag u datoteku recepata i izmiješajte malo stvari! Svojoj obitelji pokušavam (što se tiče glavnih obroka) poslužiti dva jela bazirana na piletini, dva bezmesna obroka, dva riblja i jedan goveđi obrok tjedno. Tada izmjenjujem bjelančevine pa ne jedemo dva dana za redom one koje su istog podrijetla.

Treći korak: Napravite popise

Jednom kada znate koja jela ćete servirati ispišite ih na jednu stranu papira. Na drugoj strani papira popišite sve potrebne sastojke. Ne zaboravite upisati i začine te ostale dodatke. Objedinite sve što zapisujete pa tako umjesto da pišete „1 šalica smeđe riže“ na tri različita mjesta, sažmite to u jedno: „smeđa riža: 3 šalice“. To je vaš Popis jela za tjedan. (Više o tome kako ga koristiti uskoro.)

Četvrti korak: Provjerite što već imate kod kuće

Pregledajte ormariće, hladnjak, zamrzivač te ostavu kako biste vidjeli koje sastojke ne trebate kupovati. Ako nečega imate u manjoj količini ili uopće nemate, stavite to na popis namirnica za kupnju. Ne bojte se napravite poneku zamjenu. Primjerice, ako u receptu piše pola kilograma mljevene govedine, a vi imate pola kilograma mljevene puretine u hladnjaku, uzmite i pripremite ono što već imate!

Peti korak: Izvjesite jelovnik!

Izvjesite svoj jelovnik za cijeli tjedan na mjesto gdje će ga svi članovi obitelji moći vidjeti. Sljedeći put kada pitaju što je za večeru moći ćete prstom pokazati na izvješeni popis. Nije to samo da sačuvate glasnice: jednom kada vide da planirate jelovnik na tjednoj bazi i da niti jedan od njih ne uključuje brzu hranu, prestat će stalno ispitivati ista pitanja. Možda će se čak početi veseliti mesnim okruglicama utorkom, ribi ili morskim plodovima petkom.

Šesti korak: Jednostavno, napravite to

Obavite kupnju i započnite s posluživanjem obroka koji će biti bazirani na tjednom jelovniku. Ako je potrebno, napravite si bilješke o stvarima koje nisu prošle kako treba i o onima koje su prošle super. Možda to što ste ispekli pitu s nadjevom za vrijeme školskog tjedna i nije bila neka ideja, ali je vaša obitelj u trenu smazala pohani kruh koji ste im servirali u nedjelju ujutro. Sljedeći put biste možda mogli napraviti duplu porciju pohanoga kruha i zamrznuti ostatke koje ćete djeci zagrijane ponuditi prije nastave? Ili pripremite pitu s nadjevom za vikend da biste je poslužili na stol subotom ili nedjeljom?

Sedmi korak: Učinite isto i sljedeći tjedan

Spremite Popis jela za prvi tjedan. Sada, prođite ponovno kroz prvih pet koraka za drugi tjedan, pridajući im ponovno toliko pažnje koliko je potrebno da napravite Popis jela za drugi tjedan te dodajte bilješke o isprobavanjima i uspjesima.

Osmi korak: Izmjenjujte ih

Jednom kada ste napravili dva Popisa jela i sastojaka, izmjenjujte ih! Vaša se djeca neće sjećati da su jeli zobenu kašu s grožđicama i sušenim brusnicama prije točno 14 dana pa zašto biste trošili energiju smišljajući potpuno nove, jedinstvene jelovnike tjedan za tjednom?

Savjeti za napredno planiranje jelovnika

Kada usavršite jelovnik kroz dva ili više tjedna, spremni ste za napredno planiranje.

Tjedno, jedno postojeće jelo zamijenite NOVIM receptom

Pronašli ste na internetskoj stranici odličan recept za juhu i želite ga isprobati? Zamijenite već isprobano jelo na Popisu jela te ponovite sve od prvog do šestog koraka. Sada ste napravili treći Popis jela. Simpatično!

Udvostručite

Jesu li pileća prsa ovoga tjedna na akciji? Kupite još jedna dodatna i udvostručite recept kroz tjedan. Pohranite drugu polovicu u zamrzivač. Sljedeći put kada budete izmjenjivali jela za taj tjedni jelovnik moći ćete odmrznuti, podgrijati i poslužiti.

Kuhajte jednom, jedite dvaput

Ubrzajte pripremu večere tako što ćete skuhati namirnice koje možete iskoristiti u dvije različite večere. Primjerice, ispecite piletinu za večeru prvoga dana, a ostatke (kosti koje ste odvojili) iskoristite kako biste pripremili pileću juhu s rezancima. Pripremite veliku porciju kvinoje koju ćete jedne večeri poslužiti kao prilog, a onda dodajte narezane krastavce, rajčice, maslinovo ulje i ocat te ostatak pretvorite u salatu. Ovo je odličan način kako uštedjeti vrijeme.

Kupujte sezonske stvari

Kupnja sezonskih stvari odličan je način da iskoristite „džeparac” namijenjen za namirnice. Jednom kada ste napravili i koristili Popis jela nekoliko mjeseci, vjerojatno ćete se i tako osjetiti spremnima prijeći na neka druga jela. To ne znači da trebate baciti svoje popise – mnogo ste truda uložili u njih! Pospremite ih u vaš rokovnik ili kuharicu da vam ostanu za sljedeću godinu, a vi napravite novi set Popisa jela za novu sezonu. Napravite tako četiri puta zaredom i isplanirali ste cijelu godinu. Da ne pričam o tome koliko će vam to vremena uštedjeti!

Za vas smo pripremili predložak za planiranje jelovnika te predložak za popis sastojaka i popis za kupnju onoga što vam još nedostaje:

Uživajte u planiranju svog tjednog jelovnika!


Housewife How-To’s
Prevela: AMS
Foto: SimpleUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!