Liturgijska godina u obitelji: O antifone kao bliža priprava za Božić

Advent se obično liturgijski dijeli na dva dijela. Prvi dio traje od prve nedjelje došašća do 16. prosinca, a 17. prosinca počinje bliža priprava za Božić i radosnije iščekivanje Kristovog dolaska. Dani od 17. do 23. prosinca u Večernjoj molitvi Božanskog časoslova obilježeni su posebnim zazivima prije i nakon Marijinog Veliča. Ti zazivi se zovu još i O antifone jer svaki počinje zazivanjem Krista drugačijim imenom: O Mudrosti, O Adonaju itd. Više o tome možete pročitati ovdje. Sada ćemo se pozabaviti time kako djeci približiti ovaj liturgijski biser.

Zašto bismo uopće molili Večernju iz Božanskog časoslova?

Možda nikada niste molili Časoslov i pitate se zašto biste sada to učinili? I još k tome u to uključili djecu? Pa evo nekoliko razloga:

  • U cijelom svijetu svi svećenici, redovnici i redovnice, a i mnogi laici bivaju ujedinjeni u molitvi Časoslova – svi mole isto iako na različitim mjestima
  • Krist je rekao da nam valja svagda moliti – crkveni oci smatraju da se to upravo ostvaruje kroz molitvu Časoslova koja je raspoređena kroz cijeli dan
  • Psalmist nas potiče riječima „Sedam puta na dan Tebe hvalim“ – izbor psalama kroz cijeli dan budi u srcu slavljenje i zahvalnost prema Bogu
  • Osim poticaja na slavljenje i zahvalu, psalmi su i izvrstan izvor utjehe, temelj za upoznavanje Boga i uzdizanje svog duha k Njemu – izvrsna priprava na Kristov dolazak!

Ako biste ikada trebali početi moliti Časoslov, onda mi se čini da nema boljeg vremena nego što je to bliža priprava za Božić. Pripremile smo vam i zanimljivu aktivnost koja će Vam pomoći da krenete i uključite djecu u molitvu.

Tajna poruka koju kriju O antifone – prava priprava za Božić

Svaku večer od 17. do 23. prosinca antifona zaziva Krista posebnim imenom. Ako zapisujete početno slovo tog imena svaku večer i onda zadnji dan pročitate napisano unatrag, dobit ćete sljedeću poruku: „Ero cras!“ Ne govori Vam ništa ova poruka?

O antifone su originalno napisane na latinskom i potrebno je uzeti početno slovo latinskih naziva. Poruka koju dobijete je također na latinskom, a označava samu bit kršćanske nade. Isus nam poručuje: „Doći ću sutra!“ Koje li radosti!

Prije početka obiteljske aktivnosti koju smo vam pripremile, ispričajte djeci sve što ste do sada pročitali. Samo im nemojte odati poruku koja ih očekuje. Neka ona ostane tajna do samog zadnjeg dana. Pokušajte im prenijeti atmosferu tajnovitosti i iščekivanja poruke koju nam Isus priprema.

Štalica spremna da u njoj Isus ostavi poruku vama i vašoj djeci

Gdje bi drugdje Isus ostavio poruku o svom dolasku nego na mjestu svoga rođenja? Zato prvo trebamo sagraditi štalicu u kojoj će Isus ostaviti poruku za nas. Ovdje možete preuzeti i ispisati skicu koja vam može biti vizualni vodič pri izradi. Štalicu možete izraditi od tvrđeg papira (hamera), kartona ili drugog materijala po želji. Koristite papire u boji ili bijeli papir kojeg ćete obojiti. Možete napraviti i drugačije: sa daščicama, štapićima za grlo, ražnjićima itd.. Prepustite se mašti. Jedino je važno da štalica ima dvije razine: na gornjoj razini tri prostorije, na donjoj četiri prostorije. Prije izrade štalice, preporučujem ispis medaljona kako biste ispravno procijenili koja vam je veličina štalice potrebna za smjestiti svih 7 medaljona na dvije razine.

Kad ste sagradili štalicu, prijeđite na izradu medaljona. Predložak vas čeka ovdje. Svako Kristovo ime oslikano je simbolično, a na dnu medaljona ime je i napisano zbog lakšeg snalaženja. U drugom dokumentu imate početna slova Kristovih naziva koji se nalaze u O antifonama. Kad otisnete sve predloške, i one sa slikama i one sa slovima, spremni ste za izradu medaljona. Na tvrđi papir ili karton zalijepite slike s jedne strane, a slova s druge. Pripazite da slova odgovaraju slici Kristovog naziva kojeg označavaju. Između njih možete zalijepiti i komadić trakice kao petljicu kojom ćete medaljon zakačiti na štalicu. Slike simbola Kristovih imena djeca po želji mogu i obojiti.

Štalicu bi bilo zgodno zakačiti ili zalijepiti na neku mekšu podlogu kao što je pluto, pluto ploča, stiropor ili stirodur. Tako ćete čavlićima za ploču moći lako zakačiti medaljone i okretati ih.

Medaljone rasporedite u štalici tako da naziv prvog dana stavite u donju desnu kućicu i prema lijevo nastavljate slagati dalje. U gornjem redu nastavite također počevši od desne kućice i krećite se ulijevo. Medaljone postavite tako da vidite slike, a ne slova. Svaku večer prije molitve Večernje, okrenite jedan medaljon sukladno Kristovu imenu kojeg navodi O antifona te večeri. Krećete se u istom smjeru u kojem ste ih postavljali: Od dolje prema gore, s desna na lijevo.

pripravaA kako moliti časoslov?

Ako nemate knjigu, možete koristiti lako dostupne digitalne verzije. Jedna opcija je aplikacija za pametne telefone Nova Eva. Vrlo jednostavna i uvijek pri ruci. Osim nje možete koristiti i sljedeće Internet stranice: Laudato, Dopisna teologija, Božanski časoslov i dr. Upute kako moliti Časoslov možete pronaći u tiskanom izdanju Božanskog časoslova. Međutim, digitalne verzije su unaprijed složene i lako je pratiti tijek molitve.

Za lakše praćenje teksta O antifona preuzmite i ispišite dokument s molitvenim karticama. Na svakoj kartici je po jedna O antifona na hrvatskom i na latinskom. Dobro ih je laminirati ili zalijepiti na tvrđi papir. Djeca ih mogu obojiti i dodatno ukrasiti po želji. Gotove kartice stavite u košaricu ili kutijicu pored mjesta gdje ćete moliti i gdje ste postavili štalicu.

Sada preostaje samo da se hrabro upustite u liturgijsku avanturu koju je za vas pripremila Majka Crkva i da povedete sa sobom i svoju djecu. Vjerujte mi, nećete požaliti. Možda čak poželite nastaviti uranjati u psalme i himne i ostale dane u godini. Neka vam je blagoslovljena priprava za dolazak našeg Gospodina!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Ilustracije i materijali: Emanuela Matijaca
Foto: Joshua Earle – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.