O ženama i braku: Drage moje sestre, netko vam laže

laže

Na mail adresu našeg uredništva pristiglo je zanimljivo razmišljanje jedne naše čitateljice…

Zastanite, zapitajte se u kojem trenutko je vaš brak otišao nizbrdo? U kojem trenutku ste dopustile da vas Sotona uvjeri da vas muž ne voli? Da vam je život predosadan? Da se gubite u vlastitoj obitelji? Da vas tamo negdje čeka netko bolji, netko tko će vam skidati zvijezde s neba, kao što i zaslužujete? Koji vas neće sputavati u vašoj karijeri i interesima? A poželjno bi bilo da ima u pričuvi i dadilju, kuharicu i kućnu pomoćnicu, jer vi ste rođene da budete više od toga. U kojem trenutku ste zaboravile ili olako shvatile riječi zavjeta dane pred Bogom samim? Drage sestre, netko vam laže.

Žalosti me sve veći broj raspadnutih brakova u mojoj okolini

Sigurno ste već pomislile zašto se obraćam samo ženama, kao da smo mi krive za sve raspade brakova? Prvi razlog je jer sam i sama žena i žensku psihologiju donekle shvaćam, dok se u mušku ne bih usudila ulaziti. Drugi razlog koji me ponukao na pisanje ovog teksta je to što sam nedavno čula o razvodu jedne poznanice. Isti sam predvidjela još prije dvije godine, dok sam je površno poznavala, samo na temelju nekih objavljenih fotografija.

Ne trebam naglašavati koliko me taj i još nebrojeno primjera oko mene žalosti i najradije bih nazvala sve te ljude i rekla da im netko laže.

Ne osporavam da su mnoge od vas možda povrijeđene, razočarane i izdane od vlastitih muževa i to je sigurno užasan osjećaj. Ali, žene moje drage, usudit ću se reći: nama je dano više!

Mi bismo trebale biti te koje više osjećamo, imamo više empatije, topline i ljubavi. Ne kaže se uzalud da je žena i majka srce obitelji. Sigurno ste primijetile to i u vlastitim obiteljima. Moj muž može biti ne znam kako dobre volje, ali ako sam ja loše, cijela atmosfera u obitelji je loša. Automatski i on postaje loše jer se osjeća odgovornim za moju sreću tj. nesreću. O djeci u takvim situacijama neću ni govoriti; te male spužvice baš sve osjećaju i upijaju, pa čak ako niste rekili ni jedne ružne riječi.

Ne dopustite da vam se laže – biti žena je neizmjerna čast, ali i velika odgovornost

Bog nas toliko ljubi da nam je povjerio tako važnu zadaću – donositi na svijet Njegovu djecu, u ljubavi ih čuvati i odgajati i držati naše obitelji na okupu.

Naravno da je neka dateško, naravno da se ponekad sve osjećamo nedovoljno voljene i cijenjene. Sve je to sastavni dio života i puta za koji nam nitko nije obećao da će biti lagan.

Žalosti me kad vidim da je nekima od nas toliko često lakše ulagati u svoje tijelo nego u duhovni život. Predivno je biti predivan, ali ljepota dolazi iznutra. To me najbolje naučila moja četverogodišnja kći kad mi je rekla: “Ružna si kad vičeš!”

Sotona nas laže standardima fizičkog izgleda, dok djeca imaju skroz drugačiju definiciju ljepote

Lijepa si kad si mirna, kad si blaga, kad si odmjerena i kad svoje tijelo čuvaš za svoga muža. Ma što te briga kome se drugom sviđaš, tko će ti reći da izgledaš savršeno kao da nisi ni rodila i koliko ćeš lajkova dobiti na fotografiju koja je prošla kroz deset filtera. To nisi ti, to je lažna slika za one koji opet stavljaju lažne slike za tebe i druge.

Što očekuješ da ćeš naći u noćnim izlascima svaki vikend? Nemojmo se lagati, možda nećeš ništa prva dva puta, ali Sotona će već treći pripremiti neku zamku u koju ćeš upasti i, nećeš se okrenuti, već ćeš se dopisivati s nekim tko će ti opet lagati da se domogne tvoga tijela, a ti ćeš sanjariti o njemu pripisujući mu osobine savršenog muškarca, za razliku od tvog muža koji te ne doživljava, pitajući se gdje je bio prije.

Nemojmo se zavaravati misleći da smo savršene, pogledajmo na svijet očima svoga supruga, pronađimo kod njega stvari vrijedne divljenja i poštovanja, pohvalimo ga nekad. Preispitajmo i sebe i svoje postupke, sigurna sam da stvari neće biti tako crno-bijele. Prisjetimo se stvari zbog kojih smo zavoljele tog čovjeka i odlučile se za njega, sigurno su još tu negdje, skrivene ispod bremena koje nam je oboma život natovario.

Najljepše što možemo dati djeci je skladan brak njihovih roditelja

Žene moje drage, nemojmo biti sebične, pogotovo ako nam je Bog podario ta mala bića kojima smo cijeli svijet. Nemojmo im zbog svog komfora oduzeti priliku da rastu u obitelji s majkom i ocem. Na sve se oni naviknu, pogotovo kad nemaju izbora, ali nitko me ne može razuvjeriti da oni u takvim situacijama najviše ne pate.

Naravno da nismo savršeni, ali odlučili smo se jedno za drugo. Da, ljubav je odluka, ne osjećaj! Odlučila si prije toliko godina da je to on, nemoj ga pustiti Sotoni u ruke, kakav god on bio, moli za njega, poštuj ga kao muškarca i oca, praštaj i ljubi. Ako ti razvod nije opcija, neće se ni dogoditi! Ako ti razvod nije opcija, jedino što ti preostaje je da riješiš problem, uz Božju pomoć, naravno. Bog može učniti čuda, nema toga što Bogu nije moguće, pogotovo za dvoje ljudi vezanih sakramentom braka koji ne žele odustati jedno od drugog.

Na kraju ne zaboravimo: Bog nas ljubi, više nego mi sebe sami i više nego jedni druge i nikada nećemo biti sretni kao što smo u Njegovoj blizini i kada živimo onako kako je On to pripravio za nas.

Obilje Božjeg blagoslova!


Anonimno – Žena vrsna
Foto: Kev CostelloUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!