Odaberite školsku torbu po mjeri svoga prvašića

školsku torbu

Krajem nastavne godine, u svibnju i lipnju, u trgovinama školskom opremom obično započinju rasprodaje školskih torbi (Pripazite na kupone u reklamnim letcima!). To su odlične prilike ako želite kupiti kvalitetnu školsku torbu koja uz to ima i prihvatljivu cijenu. Ako vam ne smeta činjenica da su sve uglavnom lanjski modeli, preporučujem da uložite malo energije i pregledate ponudu.

Glavne odrednice pri odabiru školske torbe

Prije glavnih odrednica kojih bismo se trebali držati pri kupovini školske torbe, htjela bih istaknuti nekoliko zaključaka koje je donijela struka, a mogu se provjeriti na internetskim stranicama. Naime, 20% prvašića pri upisu u školu i čak 50% djece krajem svog osnovnoškolskog obrazovanja razvije neki poremećaj tjelesnog držanja. Jedan od uzroka su, svakako, pogrešno odabrane školske torbe. Školske su knjige teške, a ako uz to odaberemo torbu koja prazna teži više nego što je određeno, dijete će imati veliki problem s teretom. Veličina torbe također je važna, kao i pravilno postavljena torba na dječjim ramenima.

1. Težina torbe

Svaki će vam prodavač reći da su danas sve torbe anatomske. Na što onda valja pripaziti? Kad se odlučite kupiti školsku torbu, prvo provjerite njezinu težinu dok je prazna. Torba mora težiti manje od 1 kg. Nakon što je napunite knjigama, ukupna težina mora iznositi do 10% djetetove težine. S obzirom na hrvatske školske programe gdje za pojedine predmete prvašić nosi tri knjige i bilježnicu, zapravo je nemoguće poštovati ovu odrednicu. Zbog toga se ovaj postotak proteže i do 15% djetetove težine.

2. Veličina torbe

Veličina torbe je važna jer ne smije biti šira od tijela tako da se dijete može slobodno gibati rukama. Također, mora biti lagano oslonjena duž leđa i naslanjati se na zdjelicu, da prijanja i ne udara u leđa dok dijete hoda. Torba ne smije prelaziti donji rub leđa jer u tom slučaju težina torbe povlači dijete unatrag. Ne bi smjela biti smještena niti previsoko, iznad ramena, jer se u tom slučaju dijete osjeća sputano u kretnjama glavom. Pozadina torbe trebala bi biti čvrsta, ali ne i tvrda već s mekanom i udobnom podlogom.

3. Naramenice i remenčići

Što se tiče naramenica, one bi trebale biti dovoljno široke da se ne urezuju u ramena i obložene mekanom podstavom. Naramenice koje su podesive ovisno o djetetovoj visini su vrlo korisne, kao i remenčići kojima se naramenice mogu povezati da torba ne bi padala s ramena. Na nekim torbama postoji i remenčić koji se kopča oko struka što daje dodatnu stabilnost pri nošenju torbe. Uostalom, većina planinarskih torbi ima upravo takve remenčiće radi lakšeg nošenja. Isprobajte torbu na licu mjesta prilikom kupovine i provjerite stoji li dijete uspravno dok je nosi. Torba mora svojom veličinom odgovarati baš poput cipela.

4. Problem torbi s kotačićima

Moderne torbe gotovo bez iznimke imaju reflektirajuće dijelove koji su važni za male putnike. Po mom mišljenju, mnogo su bolji izbor torbe koje se nose na ramenima nego one na kotačićima iako se na prvu mogu ove potonje učiniti praktičnijima. Međutim, dvije se stvari mogu dogoditi. Prvo, da dijete torbu vuče uvijek istom rukom i tu već nastaje problem neravnomjerne upotrebe obje strane tijela. Drugo, mehanizam s kotačićima vrlo lako može nastradati jer malo koje dijete hoda strpljivo i polako, uglavnom svi trčkaraju i žure ususret svojim prijateljima. Ako mehanizam popusti, djetetu ostaje opcija da stavi torbu na ramena, ali ovakav tip torbi je obično puno teži zbog kotačića.

5. Raspored težine

Kada dijete slaže knjige u torbu valja pripaziti da one teže uvijek idu uz leđa i da, po mogućnosti, dijete nosi samo one knjige koje su mu taj dan po rasporedu tako da se maksimalno rastereti. Ako torba ima dodatne pretince, rasporedite ono što u njih spremate tako da zadržite ravnotežu, tj. da stvari budu ravnomjerno raspoređene po pretincima inače će djetetu na jednoj strani biti veći teret.

6. Kopče na poklopcu

Na poslijetku, nije naodmet niti provjeriti kopče na poklopcu torbe. Igrom slučaja (jer nam se torba svidjela zbog drugih karaktertika) ispalo je da je magnetna kopča na torbi našeg prvašića vrlo dobar izbor. Lako se kopča što je važno za male prste, a ujedno je vrlo čvrsta i sigurna da se neće otvoriti. Za djecu je vrlo praktično ako na poklopcu imaju plastični pretinac gdje mogu umetnuti raspored sati i provjeriti ga pri slaganju knjiga.

7. Univerzalnost

Mislim da je važno još jednom naglasiti da roditelji nikako ne pokleknu pred molbama svoje djece da kupe školsku torbu samo zato što na sebi ima nacrtan najpopularniji lik iz crtića. Vjerujte, samo je pitanje vremena kad će djetetu dosaditi takva torba jer jednostavno više nije „in“ ili je preraslo fazu crtanih filmova. Stoga, moja je preporuka da torba ima neke univerzalne ženske ili muške motive. Moj prvašić ima plavu školsku torbu na kvadratiće s motivom motora. Ništa spektakularno, a opet skladno. Torba je duguljastog oblika tako da više sliči na ruksak nego na torbe koje se popularno nazivaju „koferima“ tako da se nadam da će biti korištena do kraja 4. razreda jer nije klasičan dječji stil. Imajte na umu da ni cijene nisu uvijek relevantne tako da ne upadnete u zamku razvikanih marki koje cijenom ne prate kvalitetu. Zlatna sredina je dobar okvir cijene.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Brenda Gonzales CallapazaUnsplashu

 

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.