Osam načina da postanete bolji kum

Osam načina da postanete bolji kum

Biti kum velika je čast. Takva čast sa sobom nosi i odgovornost preuzimanja važne uloge u životu novorođenog djeteta primljenog u zajedništvo Katoličke Crkve. Roditelji na dan krštenja obećaju odgajati svoje dijete u svjetlu vjere, kumovi obećaju da će im u tome pomoći.

Kum brine da djetetova duša odraste

Roditelji su općenito zaduženi pružiti djetetu sve što mu je potrebno za razvoj, dok je zadaća kumova najviše briga za dječju dušu. Jedna je devetogodišnjakinja to simpatično objasnila: „Roditelji brinu da cijelo dijete odraste, kumovi brinu da djetetova duša odraste.“

Katekizam Katoličke Crkve nas podsjeća da je „krštenje sakrament vjere. A vjeri je potrebna zajednica vjernika. Svaki vjernik može vjerovati jedino unutar vjere Crkve. “ (KKC 1253)

Kumovi su pozvani biti čvrst oslonac u duhovnom životu djeteta. Stalniji od župe koju će dijete tijekom života možda i promijeniti oni su, uz roditelje, najuža zajednica koja pomaže djetetu rasti u duhovnosti i odnosu s Bogom. Ako vam je ukazana čast kumstva, ozbiljno shvatite svoju ulogu i ispunjavajte obećanje koje ste dali na krštenju. Nudimo vam nekoliko praktičnih savjeta koji vam mogu pomoći u ovome zadatku.

1. Svaki dan molite za svoje kumče

Ako do sada niste stvorili naviku svakodnevne molitve, ovo je savršena prilika. Rutina će vam pomoći u dosljednosti. Bilo da se odlučite moliti ujutro nakon što ustanete, nakon blagoslovne molitve prije objeda ili uvečer nakon što izvršite sve obaveze – odlučite se za neko konkretno vrijeme. Kada god ste na svetoj Misi prilikom primanja svete Pričesti, imajte na umu svoje kumče. Prinesite ga Isusu.

2. Obilježavajte dan njegova krštenja

Ovaj biste datum trebali posebno pohraniti u svoj um i srce. Ako ga se ne možete sjetiti, pitajte roditelje djeteta. Datum je zapisan na uspomeni koja je dana roditeljima na dan krštenja, a može se saznati i u župnom uredu župe u kojoj je dijete kršteno. Ovaj datum za vas je važniji i od rođendana vašeg kumčeta. Naravno, proslavit ćete s njima i njihov rođendan, ali dan njihovog krštenja nastojte ne zaboraviti.

Možete taj dan prikazati misu za svoje kumče. Još je bolje ako možete na misu otići zajedno. Ispričajte mu ili napišite nešto o danu njegova krštenja. Uokvirite sliku. Ispecite kolač. I poziv će biti dovoljan. Ako je dijete i premalo da bi ovo cijenilo, roditeljima će sigurno biti drago.

Čak i ako vaše kumče više nije malo, nikada nije kasno započeti s ovom tradicijom. Možda vam baš ona pomogne da se više zbližite i počnete češće razgovarati o Bogu sa svojim kumčetom.

3. Naučite ga kako obnoviti krsne zavjete

Godišnjica krštenja dobar je dan za podučiti kumče obnovi krsnih zavjeta. Svi mi to činimo na Uskrs. Možete im isprintati tekst obnove zavjeta.

S. Odričete li se grijeha, da živite u slobodi djece Božje?
O. Odričem.
S. Odričete li se zavodljivosti zla, da vas grijeh ne nadvlada?
O. Odričem.
S. Odričete li se Sotone, začetnika i vođe grijeha?
O. Odričem.
Slijedi ispovijest vjere:
S. Vjerujete li u Boga Oca Svemogućega, stvoritelja neba i zemlje?
O. Vjerujem.
S. Vjerujete li u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je rođen od Marije Djevice, trpio i bio pokopan, koji je od mrtvih uskrsnuo i sjedi zdesna Ocu?
O. Vjerujem.
S. Vjerujete li u Duha Svetoga, svetu Crkvu Katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni?
O. Vjerujem.
Amen.

Obnovu krsnih zavjeta kumče može napraviti i s roditeljima. Po obnovi, blagoslovite ih svetom vodom.

4. Upalite njegovu krsnu svijeću

Ako još uvijek znate gdje je njegova krsna svijeća, upalite je za vrijeme obnove krsnih zavjeta.

5. Čestitajte mu imendan

Upoznajte sveca zaštitnika svog kumčeta i proslavite njegov imendan! Ako vaše kumče ne nosi ime nekog sveca, zajedno odaberite sveca zaštitnika kojemu ćete se utjecati za zagovor. Spomendan tog sveca slavite kao imendan djeteta.

Možete taj dan zajedno poći na svetu Misu i poslije se počastiti obrokom ili slasticom.

6. Darujte mu ono što će mu pomoći rasti u vjeri

Sada, kada ste sami naučili nešto o svecu zaštitniku svog kumčeta, možete i njemu kupiti slikovnicu, knjigu, crtić ili film o tom svecu. Možda i kipić tog sveca, anđela čuvara ili svete Obitelji. Ako je dijete veliko, možete mu pokloniti i devetnicu. Iznenadite ih s vremena na vrijeme nečime što će im pokazati da mislite na njih, a ujedno im pomoći da rastu u vjeri.

7. Potaknite ih da koriste riječ kum kada vam se obraćaju

Nastojte održati kontakt sa svojim kumčetom, čak i ako živite daleko ili vas životni put udalji. Njegujte svoj odnos i s njegovim roditeljima. Pišite pisma iako to više gotovo nitko ne čini. Stvorite nešto vaše. Potaknite ga da vas zove kumom. To će mu uvijek biti podsjetnik na poseban odos kojeg imate.

8. Budite prisutni kada budu primali druge sakramente

Ovo se možda i podrazumijeva. Međutim, uz prisutnost – budite i podrška svome kumčetu u pripravi za sakramente. Potičite ih da redovno pohađaju vjeronauk i uključe se u život svoje župe. Molite za njih. Podučavajte ih. Iznad svega, budite im primjer.
Odaberite bilo koju od ovih osam ideja, možete i sve. Pazite, zbog kiše blagoslova, braća i sestre vašeg kumčeta mogli bi postati ljubomorni.


Susannah Pearce – Catholic Exchange
Prevela i prilagodila: Lea Potočar
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!