Kako pristojno zamoliti bake i djedove da nam poklonima ne razmaze djecu

bake, bake i djedovi, uloga baka i djedova, majčinstvo, žena vrsna

Recimo da ste uspjeli rasteretiti kalendar, odlučili staviti obitelj na prvo mjesto i proslaviti advent i Božić. Još vam preostaje onaj dio s poklonima ispod bora – roditelji imaju tek ograničenu mogućnost kontrole koje poklone (i koliko njih) djeca dobiju. Ako pokušavamo pomoći djeci da odole pohlepi i materijalizmu, kako se nositi sa širom obitelji, kao što su bake i djedovi, tete i ujaci, koji možda pretjeruju s time?

Kako se blagdani bliže, ova tema često iskače u druženjima s prijateljicama koje su također majke. Jedna prijateljica je opisala kutije pune poklona od svojih roditelja svake godine, dok se druga pitala koliko dugo zadržati poklone prije nego ih baciš ili ostaviš u obližnjoj zalagaonici.

Budimo otvoreni: kako spriječiti bake i djedove da nam razmaze djecu?

Kao prvo, učenje zahvalnosti je posao roditelja

Prije postavljanja granica široj rodbini vezano za darivanje, roditelji moraju preuzeti odgovornost poticanja blagdanskog duha u svome domu. Sigurno da pretjerano darivanje može razmaziti djecu, no, zahvalnost se uči kod kuće, i to cijelu godinu.

“Idealno, zahvalnost je vrlina koju usvajamo i njegujemo tijekom godine, ne samo u predbožićno vrijeme“, rekao je Joshua Hawrot, stručni suradnik terapeut u Pastoral Solutions Institutu. Predložio je stvaranje navike svakodnevne zahvalnosti: razgovarati s djecom o tome na čemu su zahvalni i podsjećati ih da su ti darovi od Boga.

Trebamo ići dalje od samog spominjanja Isusa kao smisla ovog blagdanskog vremena i osmisliti obiteljske tradicije za slavljenje adventa i Božića.

Pozovite bake i djedove da vam se pridruži u ovom značajnom običaju

Može zvučati grubo i neljubazno reći bakama i djedovima „Molim da prestanete s poklonima!“
Pastor Palmer predlaže manje konfliktan pristup s više poštovanja: pozovite bake i djedove da vam se pridruže u velikodušnosti.

Postoji mnogo načina kako biti velikodušan. Možda vaš župnik organizira prikupljanje pomoći ili poklona za siromašne obitelji u župi. Hrvatski Caritas uvijek pred Božić organizira akciju za siromašne obitelji Za tisuću radosti. Postoje i mnoge akcije prodaje ukrasa i kalendara od kojih utržak ide u misije.
Ili možete otići zajedno na božićno jutro na Misu. To je odličan način kako slaviti zajedno, a izvan prostora s okićenim božićnim drvcem.

Postavite jasne granice, ali budite spremni na popuštanje

Palmer je skrenuo pažnju roditeljima da suoče širu obitelj s ovim problemom te da razmotre je li darivanje način na koji pokazuju ljubav.

Umjesto da ih prekore zbog takve velikodušnosti, predložio je roditeljima da iskreno podijele s članovima šire obitelji što žele postići u svome domu. Izrazite svoje nade da ćete djecu odgojiti da vrednuju dar Krista i cijene kvalitetno vrijeme s obitelji tijekom božićnih blagdana.

Zamolite ih da Vam se pridruže u Vašoj misiji tako da daruju samo jedan dar po djetetu, ili koji god broj ste odlučili da je prikladan za Vašu obitelj. Ako članovi Vaše šire obitelji ne razumiju Vaše vrijednosti ili nisu voljni poštivati Vašu želju, razmotrite kompromisno rješenje kojim će svi biti zadovoljni.

Andrea Salvador, majka dvoje djece, morala se suprotstaviti kompromisom kada njezina baka nije bila voljna ograničiti broj darova za Andreine sinove. Uspjele su se dogovoriti da svi darovi budu kupljeni u neprofitnom dućanu rabljene robe, tako da se novcem pomogne lokalna zajednica. A kada djeca prerastu igračke, donira ih umjesto da joj zatrpavaju kuću.

Ponudite praktična rješenja

Naravno, postoje također praktični načini kako pomoći obitelji da izbjegne pretjerano darivanje za Božić. Stan Palmer predlaže da pitate djecu što bi htjela i to isto proslijediti baki i djedu. Ovo im može utažiti želju da ih višestruko daruju jer će biti sigurni da daruju unučadi baš ono što žele.

Chaunie Brusie, majka četvero djece, zamolila je svoju rodbinu da zajedno kupe poklon, umjesto da svatko zasebno daruje djecu. Također im je dala ideje što djeca žele, što bi najviše cijenila te ih zamolila da im kupe poklon koji će djeci biti od koristi, npr. mašinu za šivanje ili set za snimanje filma, umjesto igračaka kojih se djeca brzo zasite.

Kao vlasnica male kuće, Kelly Burch, mama jednog djeteta, primijetila je da joj kćerine igračke zatrpavaju dom te je zamolila bake i djedove da joj poklone neko iskustvo kao npr. sat plesa ili posjet za Božić umjesto još igračaka. „Ne samo da će nam kuća biti urednija, nego mislim da će mi kćer uistinu više uživati, a ako baš žele dati fizički dar – neka to bude knjiga“.

Darivanje iskustva se stalno vraća, umjesto da je izgubljeno ili odloženo u ormar već nekoliko tjedana nakon Božića. Osim toga, mogu pružiti priliku bakama i djedovima da provedu vrijeme s Vašom djecom koristeći te darove koje su im poklonili.

Na kraju, sjetite se uživati u primanju i davanju darova

“Prvenstveno primamo Krista kao najveći dar,” podsjetio nas je Joshua Hawrot. “To nam omogućuje primiti i cijeniti darove koje dobivamo od drugih.”

Predivno je velikodušno darivati ljude u našim životima i primiti darove koji su nam dani sa zahvalnošću. U svojim nastojanjima da u svom domu zadržite materijalizam pod kontrolom i da izbjegnete da Vam bake i djedovi razmaze djecu, nemojte zaboraviti s punom radošću slaviti s ljudima koje volite i primiti velikodušnost drugih otvorenih ruku. Dopustite primanju i davanju darova da posluže kao odraz Božje dobrote i dara koji nam daje u Kristu u božićno vrijeme.

A ako bake i djedovi i dalje ne žele surađivati? Možda je vrijeme da ostavite tu temu – i učinite siječanjski posjet Caritasu ili nekoj drugoj humanitarnoj udruzi novim obiteljskim običajem.


Mary Sauer – For Her
Prevela: Venka Tolić
Foto: TeiTo 

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!