Sve više je previše

Svi plodovi Duha Svetog nastanjeni su u životu jedne osobe – Marije. Gdje Marija postavlja granicu? Kada Ona kaže – sve više je previše?

329

Zlatna sredina maksima je koju možemo primijeniti na mnoga područja svoga života. Umjerenost je cijenjena kao vrlina, smatramo je odlikom mudrih i snažnih ljudi. Vodeći se njome i njezinim pozitivnim prizvukom, mnogi je ljudi primjenjuju i na svoj odnos s Bogom. Dosta ti je na Misu otići za Božić, ne treba pretjerivati. Valja na vjeronauk do krizme, poslije možeš odahnuti do ženidbe. Mnogo je ovakvih i sličnih komentara svakodnevno na usnama mnogih katolika.

Vjera se poznaje po plodovima

Ne želim reći da svi trebamo moliti po par sati dnevno, neumorno pohađati svetišta, nizati žrtve i hodočašća. Složila bih da se može pretjerati – ako se ostane na površini. Vjera se poznaje po plodovima, ne po gore nabrojanim karakteristikama. U poslanici Galaćanima pronalazimo plodove Duha Svetoga i upravo po njima možemo najbolje prepoznati osobe koje su bliske Bogu:  ljubav, mir, radost, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost i čistoća.

Svi ovi plodovi nastanjeni su u životu jedne osobe – Marije. O njoj želim s vama razmatrati. Želim otkriti gdje Ona postavlja granicu. Kada Ona kaže – sve više je previše?

Što Marija čini?

Prema dogmi Katoličke Crkve, Marija je Bezgrešno začeće. To znači da je začeta bez ljage istočnoga grijeha praroditelja Adama i Eve koja sve nas pogađa. Stoga je bila dostojna i začeti po Duhu Svetome koji je sišao na Nju. Milosti puna, kako je naziva arkanđeo Gabrijel i kako je zazivamo u svakoj Zdravomariji.

Zamislite koliko je Duha Svetoga potrebno da se u utrobi žene nastani Bog koji treba doći na svijet, postati čovjekom? Puno, zasigurno. Dosta, rekli bismo. Mariji je to zasigurno bilo dosta. Za cijeli život. Međutim, što Marija čini?

Traži još. To možemo vidjeti u Lukinom evanđelju, kada je apostolima rečeno da ostanu u gradu dok ne siđe na njih Sila odozgor. Duh Sveti. Duh branitelj, tješitelj. Onaj koji nam je darovan da, po Isusovu obećanju, nakon Njegovog odlaska Ocu ne bismo ostali kao siročad. Apostoli su ga čekali, prije nego što krenu po svemu svijetu naviještati Evanđelje. Čekali su Duha Svetoga jer su znali da bez njega ne mogu učiniti ništa. Marija, koja je već bila puna Duha Svetoga, čekala je s njima.

Nije se povukla. Nije se ponijela kao da joj je dovoljno. Tražila je više. Uvijek više. I urodila je mnogim plodovima. Bila je i još uvijek jest, blagoslov svima koji je poznaju i koji o Njenom životu razmatraju. Riječima velike svetice Karmela, samo Bog dostaje. Istina, i Marija bi se složila, sve više je previše.

Lea Potočar – Žena vrsna

Foto: Pixabay.com 

Print Friendly, PDF & Email
In this article