Kako vježbati kada ste zaposlena majka

vježbati, zaposlena mama

Uz posao, djecu i druge moguće odgovornosti koje uz sve to imate – vježbanje vam se može naći na zadnjem mjestu liste prioriteta. Ali ne bi trebalo! Vježbanje je važan faktor u održavanju zdravije verzije samoga sebe te nas štiti od premorenosti, dobivanja na težini ili nas zaustavlja da navečer besciljno pretražujemo tuđe objave na Facebooku. Vremena će uvijek biti malo, ali postoje načini kako vježbati i držati se novogodišnjih odluka otprije šest mjeseci za zdraviji, sretniji i fit život.

Evo nekoliko trikova koje mame koriste kako bi vježbale, čak i usred užurbanih i preispunjenih života:

Ustanite vrlo rano

Neke mame ustaju u 5 sati ujutro (ili čak i ranije – srela sam jednu koja ustaje čak u 4!) i odlaze na brzinsko trčanje. Neke tako rade svakoga dana, dok druge svaki drugi dan ili nekoliko puta u tjednu. Prednosti džogiranja su da je to učinkovit način započinjanja vježbanja. Obujte patike, izađite van, oznojite se u zoru pa uskočite pod tuš. Za sve to vam je realno potrebno pola sata i trebate se otuširati samo jednom.

Bit ćete još i brži ako si pripremite odjeću za vježbanje i ostavite je u kupaonici. Bez tapkanja u mraku da pronađete prave tajice….samo uzmete i krenete.

Ako ste kao ja i ujutro se ne možete odvojiti od kreveta, navijte alarm. Pobrinite se da vam je ton zvuka do kraja pojačan i ostavite mobilni uređaj u kupaonici. Dok dođete isključiti alarm, bit ćete dovoljno razbuđeni za trčanje.

A ako vam se čini da još niste spremni toliko puno istrčati, izmjenjujte hodanje i trčanje dok ne steknete kondiciju. Neće vam trebati puno vremena – osjećat ćete se sve bolje i bolje.

Vježbati uz aplikaciju ili video – neka vam se i djeca pridruže

Ako kod kuće imate malu djecu, zimske večeri mogu vam se činiti beskrajne. Vjerojatno biste ih vrlo rado poslali van na igru, ali je vani mokro, sklisko i prehladno da bi djeca predugo tamo i ostala. Zato je to vrijeme idealno za video s vježbama ili neku aplikaciju koja će vas provesti kroz vježbe koje možete raditi na podu dnevnog boravka. Djeca vam se mogu pridružiti – dodatna oprema nije potrebna.

Učlanite se u teretanu i upišite se na neku aktivnost

Ponekad nam zaista treba neko „treće mjesto“ na koje trebamo otići, a da to nije posao ili kuća (ili neki kafić). S druge strane, ponekad samo trčanje i vježbanje jednostavno nisu… dovoljno motivirajući. Možda će vam trebati drugi ljudi oko vas, možda će vam trebati glasna glazba s dobrim ritmom, a možda zajednica drugih žena koje se znoje skupa s vama.

Upišite se u teretanu! Pretplatite se na sate zumbe ili možda aerobika gdje će vas glazba i trener motivirati i podizati za vrijeme treninga. Ne podcjenjujte utjecaj koji ti satovi mogu imati na vaše raspoloženje i zadovoljstvo. Jednom kada krenete, možda shvatite koliko se cijeli tjedan veselite tim satovima!

Vježbati uz prijateljicu

Ako znate da vam vaša djeca (i njihove aktivnosti) neće ostaviti dovoljno vremena za vježbanje kada stignete kući s posla, razmislite o popodnevnoj vježbi s prijateljicom ili kolegicama. Ponekad to može biti nešto jednostavno poput polusatne šetnje izvan ureda (ili na traci za hodanje, ako ured ima teretanu). Što god vam ubrzava rad srca bit će od dugoročne pomoći – razine energije će vam se povisiti, radit ćete, ali i spavati bolje.

Odaberite novi sport ili hobi

Jeste li ikad isprobali planinarenje? Vožnju kajakom? A što je sa šetnjom po brdima, igranjem golfa, daskanjem ili tenisom? Postoji toliko zabavnih i zanimljivih vanjskih aktivnosti… Samo mi često svoje interese stavljamo na posljednje mjesto dok djecu razvozimo na previše aktivnosti. Mnoge majke žive u ogledalu aktivnosti kojima se bave njihova djeca, zanemarujući tako svoj razvoj.

Pa, koji ćete hobi izabrati? Možete li uopće odvojiti nekoliko sati tjedno za nešto što će vam biti fizički izazov te vam pružiti osjećaj zadovoljstva?

Sportovi i hobiji su nam potrebni. Mi smo fizička stvorenja i imamo potrebu svoje tijelo koristiti na svrhovit i intenzivan način. Ne možemo samo sjediti cijeli dan za radnim stolom, pa opet kod kuće na kauču, zatim leći u krevet navečer, a da se ne počnemo osjećati kao da nam nešto nedostaje. Potrebne su nam neke intenzivnije aktivnosti u danu kako bismo se osjećali življe. Intenzivno vježbati – jednom ili dvaput tjedno – moglo bi biti baš ono što nam je liječnik propisao. Isprobajte pa ćete vidjeti koliko će to pomoći vašem tijelu, umu i duši!


Patricia Bailey – Aleteia
Prevela: AMS
Foto: Daniel Reche – Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!