Čednost za djevojčice – gdje podvući crtu

Čednost za djevojčice – gdje podvući crtu

Kada se radi o čednosti za djevojčice, ponekada je roditeljima teško znati gdje podvući crtu.

Odgajam tri male dame zajedno sa svojim mužem. Blagoslovljeni smo trima djevojčicama… Gospodin ih je odabrao za nas i sada je na nama da preuzmemo taj blagoslov i pretvorimo ih u male dame kakve On želi da one budu.

Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći. (1 Tim 4,12)

Jedan od najvećih izazova u učenju djevojčica čednosti i čistoći je odjeća. Tko bi pomislio da će odijevanje otići tako daleko i, po mom mišljenju, u potpuno krivom smjeru nego kada sam ja odgajana? Mojim roditeljima je bilo lakše odgajati moju sestru i mene u usporedbi s čime se sve moja 7-godišnjakinja danas susreće u robnim kućama. Strašno! Gdje su nestale opcije za čedno odijevanje djevojčica?

Mi radimo na tome kako bismo za naše djevojčice čednost i ZABAVU održali na životu što se mode tiče, ali ono zahtijeva malo kreativnosti. Pripremila sam za vas nekoliko savjeta i trikova za koje se nadam da će vam pomoći ako ste i vi roditelj djevojčica koje učite čednosti.

Ograničite šljokice i sjaj

Odlučite se za odjeću koja nije toliko sjajna i „čarobna“. To je stvar osobnog izbora i onoga čemu mi dajemo prednost, ali mi pokušavamo naglasiti našim djevojčicama da se mogu izraziti svojim djelima i riječima, a da ne moraju privlačiti pažnju na sebe preko svoje odjeće. Nemojte me krivo shvatiti, imamo i mi kod kuće neke šljokice… Ipak su one djevojčice!

Tajice mogu poslužiti

Recimo da vaša kći nađe divnu haljinu koja je u vašim očima prekratka. Pronađite tajice koje će savršeno odgovarati kako biste upotpunili izgled. Ali pazite da to ne budu prozirne tajice ili najlonke. One će pokazati puno više noge nego biste vi to možda voljeli.

Premalo ili preusko nije u redu

Sjećam se kada sam tražila haljinu za svoju kćer za njen prvi ples s ocem. Bila sam zaprepaštena kada sam naišla na preusku „mini“ haljinu za djevojčice! I naravno, baš su takve haljine bile sprijeda i u centru. Joj! Ponekad je ovo borba, ali znate da činite pravu stvar kada birate bolje.

Uložite u potkošulje tankih ili širokih naramenica za slojevito odijevanje

Majice i košulje su danas dosta niske, s velikim izrezom ili otvorom, ali potkošulje se mogu nositi ispod gotovo svega, uključujući i ispod haljina koje previše otkrivaju.

Evo još nekoliko osobnih izbora kojima naša obitelj daje prednost:

  • Pokušavamo izbjegavati komercijalizirane ruksake i majice, posebno s likovima iz crtića koji nisu Bogu na slavu (ni na ekranu, ni bez ekrana).
  • Također pazimo na riječi i slike na dječjim majicama. Ne želim lubanje na rozoj majici ili da na njima piše „Materijal za dečka“ ili pak „Budi čudovište“.

Mogu biti i iznimke na gornja pravila, ali kada se dvoumim, pitam se „častimo li Gospodina našim izborom?“. Biblija uči da se žene trebaju odijevati čedno i umjereno.

Isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom. (1 Tim 2,9)

Profesionalni model o čednosti

Također volim ono što Rachel Lee Carter, profesionalan model i autorica knjige Fashion by Faith, piše o izazovima s kojima se susreću djevojčice današnjice:

Možemo li ja – model – i druge modno osviještene djevojke imati slobodu da se odijevamo trendy i moderno u skladu sa stilovima današnjice, a da svejedno zadržimo vrlinu čednosti? Odgovor na to pitanje je glasan i jasan, „DA!“ Ali morala sam naučiti kako… Moda bi trebala biti zabavna, spontana i trebala bi omogućiti ženama da se izraze. No, dobar model ne mora žrtvovati svoju čistoću, dostojanstvo ili vrijednost na oltaru lošeg ukusa.

Rachel u svojoj knjizi uključuje i 9-tjedni tečaj kroz koji djevojčice mogu proći same dok imaju svoje vrijeme mira, s roditeljima ili s grupom prijateljica kako bi naučile koncept ljepote s Biblijskim temeljima. Ovo planiram učiniti sa svojim djevojčicama.

Jako je teško ovih dana držati se svojih moralnih uvjerenja kad je toliko toga što im se protivi bačeno ispred nas i napravljeno da izgleda privlačno i poželjno. Čvrsto sam uvjerena da nas Gospodin gleda i želi da donosimo teže odluke te da se držimo onoga što je zaista važno tako da našu djecu nastavljamo učiti čednosti i drugim istinama. Naša djeca prate i gledaju svaki naš potez. Moramo dati sve od sebe i moliti Gospodina da zaštiti našu djecu kada budu morali samostalno donositi odluke.


Shannon McAvoy – Faith Gateway
Prevela: S. Dž.
Foto: Pexels

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.