Cvjetnica u obitelji kao uvod u Veliki tjedan

Cvjetnica u obitelji

Korizma je uskoro gotova i sada nam je slaviti Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje. To je nedjelja prije Uskrsa i upravo nam je ona uvod u Veliki tjedan. Na taj dan se prisjećamo Isusovog trijumfalnog, svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe. Jahao je na magarcu, a ljudi su mu se veselili, pozdravljali ga kao kralja, mahali palminim granama i stavljali ih na put pred Isusa zajedno sa svojim haljinama. O tome događaju čitamo u sva četiri evanđelja:

Liturgijska boja Cvjetnice je crvena. Na misi ćemo čuti čitanja (ili će biti pjevano) o posljednjoj večeri, Isusovoj muci i smrti na križu te polaganju Njegova tijela u grob. Te ćemo događaje u našim obiteljima obilježavati na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu.

Kako možemo obilježiti Cvjetnicu?

Osim zajedničkog odlaska na svetu misu, svaka obitelj će je obilježiti na sebi svojstven način. Evo nekoliko ideja koje vas mogu dodatno inspirirati.

Cvjetnica u obitelji, kalendar Velikog tjedna

Možemo izraditi kalendar Velikog tjedna u kojemu ćemo odbrojavati dane do Uskrsa. Ovo je simpatična i originalna ideja u kojoj kipić Isusa koji nosi križ možemo micati po poljima – od Cvjetnice označene palminom granom, sve do bijelog polja, Uskrsa.

Cvjetnica u obitelji, palmine grane na vratima

Neke obitelji na vrata svog doma postave palmine grane. Slično se može načiniti i od maslinovih grančica koje su karakterističnije za naše podneblje.

Cvjetnica u obitelji, dječja Biblija i palmine grane od otisaka ručica

Mislim da je dobro i poželjno pročitati djeci izvještaj iz Biblije o tom događaju te im to pojasniti. U dječjim Biblijama se nalaze crteži koji im mogu pomoći vizualizirati Isusov ulazak u Jeruzalem. Također s djecom možemo izraditi palmine grane s kojima mogu mahati. Jednostavno je: izrežemo zeleni kolaž papir u obliku njihove ruke u većem broju te to zalijepimo na karton. Na kraju kao stabljiku zalijepimo drveni štapić za pregled grla koji možemo obojiti zelenim flomasterom.

Cvjetnica u obitelji, magarac i palmine grane od otisaka stopala i ruku

Osim palmine grane kojom mogu mahati, naši najmlađi mogu izraditi i crteže pomoću otisaka svojih stopala i ručica. Magarca mogu načiniti od otiska stopala, a palmine grane od otisaka ručica. Možda poželite to raditi svake godine pa pratiti kako su stopala i ručice vaše djece rasla. Iza slike možete dodati datum.

Radni listovi za Veliki tjedan

U našem već objavljenom članku Korizmene aktivnosti i kreativnosti za velike i male možete pronaći ideje kojima možete obogatiti i obilježiti Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu (ideja stola posljednje večere, izrade trnove krune i zatvorenog Isusovog groba). Uskrsu smo posebno posvetile jedan članak (Uskršnje dekoracije s Kristom u centru) pa ćete i tu moći pronaći ideje kako za svoju djecu, tako i za sebe.

Osim kreativnih ideja, pripremile smo i radne listove za djecu s tematikom Velikog tjedna koje možete skinuti u PDF formatu na linkovima ispod. Materijale smo pronašle na Pinterestu i tematski ih složile. Sadrže listove za bojanje, točkalice (spajanje točaka kako bi se završio crtež), labirinte (pomozi Isusu pronaći put do Jeruzalema i sl.) te zadatak za prepoznavanje razlika na dvjema slikama.

Blagoslovljeni vam ovi sveti dani priprave!

Predlažemo vam još pročitati i Veliki tjedan u obiteljskom ritmu u kojemu se nalaze konkretne aktivnosti za velike i male, a koje će zasigurno učiniti ove dane još posebnijima. Neke od aktivnosti su pranje nogu u obitelji te biblijski ručak. Ne propustite!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna, Pinterest

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.