Koliko novac utječe na otvorenost životu?

novac utječe na otvorenost

Koliko je novac zaista bitan za stupanje u brak? Ima li ga ikada dovoljno za sve što želimo ili planiramo? 

Prije nekoliko godina razgovarao sam s mladićem koji se pripremao za vjenčanje. Njegova teta mu je rekla da misli da su on i njegova zaručnica previše financijski ograničeni da bi imali dijete i da ne bi bilo pošteno dijete roditi u siromaštvu. Potpuno svjestan svoje nezaposlenosti i slabog stanja na bankovnom računu, zaključio je da je ona vjerojatno u pravu.

Mladić i njegova zaručnica bili su spremni ući u brak za nekoliko mjeseci i računali su da će u vrijeme njihovog medenog mjeseca ona biti u neplodnoj fazi ciklusa. Tako bi mogli konzumirati brak i istovremeno izbjeći donošenje djeteta na svijet. Dogovorili su se da će nakon toga koristiti prirodno planiranje obitelji (PPO) kako bi izbjegli trudnoću. Nekoliko godina kasnije, kada se budu osjećali financijski sigurnima, rekao mi je da će imati prvo dijete. Međutim, priznao je da je dvojio jesu li oni uistinu bili „otvoreni životu“ u svom braku ako su ušli u njega s takvom vrstom plana i namjerom izbjegavanja djece.

Razlozi za prirodno planiranje obitelji

U braku zaista može biti izazov uskladiti iskazivanje bračne ljubavi s odgovornim prenošenjem života. Janet Smith i Chrisopher Kaczor, u prosvjetljujućem odlomku iz jedne od svojih nedavnih knjiga, priznaju taj izazov i ukazuju na potrebu „duha velikodušnosti“ kada je u pitanju rađanje:

„Papa Ivan Pavao II. govorio je o ‘odgovornom roditeljstvu’, u kojem par koristi praktičnu mudrost, molitvu i duh velikodušnosti u određivanju koliko djece trebaju imati. Neki katolici vjeruju da Crkva dopušta uporabu prirodnog planiranja samo kada je situacija na granici s očajem, kao što su situacije u kojoj bi trudnoća bila opasna po život majke ili kada obitelj živi u krajnjem siromaštvu. Međutim, crkveni dokumenti navode da supružnici mogu imati fizičke, psihološke, ekonomske ili socijalne razloge zbog kojih je potrebno ograničiti veličinu obitelji. Pri tome koriste nekoliko različitih pridjeva kako bi opisali te razloge: potrebno je imati ‘pravedne’, ‘vrijedne’, ‘opravdane’ razloge, ‘ozbiljne’ razloge i razloge ‘koji imaju težinu’. Ukratko, Učiteljstvo poučava da supružnici moraju imati nesebične razloge za prirodno planiranje i ograničavanje veličine svoje obitelji.“

Uvijek ima mjesta za stolom za još jedno

Dakle, povremeno naša opravdanja za izbjegavanje trudnoće zaslužuju daljnje razmišljanje i preispitivanje s naše strane. Kada je riječ o „siromaštvu“, na primjer, znači li naše siromaštvo, siromaštvo u pravom smislu te riječi, tj. da će dijete biti pothranjeno i bez tople odjeće ili jednostavno znači da će se on ili ona odreći neke od najnovijih tehnoloških naprava u kojima druga djeca u susjedstvu možda uživaju?

Sjećam se kako mi je jedan otac sedmero djece s tijesnim budžetom jednom rekao u razgovoru: „Iskreno, uvijek postoji mjesta za stolom za još jedno, a nasljeđivanjem odjeće uvijek uspijevamo pokriti i taj dio. I nadasve, nije li velika stvar kad vam je povjereno pripremiti duše za vječnost s Bogom?“ Njegova supruga je istaknula kako se ispostavilo da starija djeca pomažu u podizanju mlađih, smanjujući tako posao mami i tati i pretvarajući ga u „timski rad“.

Dvostruka svrha braka

Drevno kršćansko učenje o dvostrukoj svrsi braka, koja se odnosi na „prokreaciju i podizanje djece“ te „uzajamnu pomoć i posvećenje supružnika“, precizno sažima unutarnji poredak braka. Kao što je Ivan Pavao II. napisao u svojoj velikoj knjizi „Ljubav i odgovornost’“ iz 1960. godine, radikalna osobna otvorenost objema ovim svrhama bitna je za uspjeh i smisao svakog braka. Nikad ne bismo trebali stupiti u brak s aktivnim protivljenjem samoj svrsi za koju postoji. Ako se par priprema za ulazak u brak s neposrednom namjerom izbjegavanja potomaka (čak i ako koriste moralno prihvatljiva sredstva kao što je prirodno planiranje), možda bi trebali razmotriti odlaganje sklapanja sakramenta braka sve dok ne riješe različite prepreke, bilo financijske, karijerne ili osobne, koji ih vode da budu zatvoreni za djecu.

Sjećam se priče o drugoj obitelji koja je imala šestero djece. Nisu imali dovoljno novaca. Nakon što je otac obolio od psihičke bolesti, majka je morala sama podizati obitelj. Žena s jasnim razmišljanjem i nepokolebljivom vjerom, sada već starica, prisjećajući se prošlosti rekla je svojoj susjedi upečatljive riječi: „Nikad nisam vidjela da Gospodin pošalje dijete bez da pošalje što će jesti.“ Bog, koji je sam izvor besmrtnih duša naše djece, jest Bog koji proviđa i koji nas poziva da ispitamo srca svojih brakova. On nas poziva da se povjerimo Njemu, kako bismo mogli biti hrabri i autentično otvoreni daru života koji nam šalje usred bračnog zagrljaja.


o. Tadeusz Pacholczyk – CERC
Prevela: Venka Tolić
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!