Novo istraživanje pokazuje da su bake aktivnije od tinejdžera

Stručnjaci upozoravaju na naglo opadanje aktivnosti u djetinjstvu. Donosimo savjete kako potaknuti aktivnost vaših tinejdžera.

206

A (djelomičan) krivac je škola… no, ovi savjeti mogu pomoći.

Djeca su zabrinjavajuće neaktivna

Dakle, ovo je zastrašujuće: The Washington Post je nedavno izvijestio o istraživanju iz preventivne medicine koje je otkrilo da su djeca alarmantno neaktivna.

Vijay Varma, istraživač američkog Nacionalnog instituta za starenje te vodeći autor istraživanja, rekao je da se do sada vjerovalo kako razina fizičke aktivnosti postupno opada kroz životni vijek. No, prema novim podacima, čini se da u djetinjstvu postoji opadanje razine aktivnosti koje je naglije od očekivanog – počinje u osnovnoj školi te se nastavlja kroz srednju školu. Današnji devetnaestogodišnjaci imaju jednaku razinu fizičke aktivnosti kao i šezdesetogodišnjaci.

To je suludo! Devetnaestogodišnjak bi trebao biti na vrhuncu fizičke aktivnosti. Autori istraživanja imaju teoriju da, kao što je i očekivano, obilje ekrana ima štetan učinak na fizičku aktivnost adolescenata. No, iznenađujuće, ukazali su na još većeg krivca: školu.

Škola kao veliki krivac za neaktivnost tinejdžera

Podaci su pokazali da su školarci najaktivniji nakon škole, što ima smisla. No, čak i tada njihova aktivnost može biti niža no što bi trebalo, i to zbog nedostatka sna. Prema istraživačima, početak nastave rano ujutro nije u skladu s dječjim prirodnim bioritmom (kao ni sjedenje 8 sati dnevno).

Dobra vijest je da je istraživanje otkrilo porast fizičke aktivnosti u 20-im godinama. To je fenomen koji Varma naziva „razdobljem nadoknađivanja”. Iako je nadoknađivanje godina sjedilačkog života svakako dobro, nema sumnje da bi bilo bolje kad bi se djeca odmalena dovoljno kretala.

Na roditeljima je poticati djecu na kretanje

Bilo bi odlično kad bi se školski djelatnici i nastavnici mogli sastati s roditeljima i osmisliti školski dan koji se zapravo uklapa u prirodni bioritam djeteta, umjesto da ga remeti. Dok se to ne dogodi, na nama roditeljima je da potičemo djecu na kretanje na način koji ih najviše motivira.

To je relativno jednostavno s mlađom djecom koja će rado trčati uokolo i galamiti bez ikakvog razloga. No, tinejdžeri su poznati po tome što se ponekad žestoko opiru fizičkim aktivnostima, osobito ako ih ne interesira određeni sport. Stoga ćete možda morati postati kreativni.

Igra s roditeljima – omiljena tinejdžerska uspomena

Kada smo mi bili tinejdžeri, moj tata bi nas kasno navečer odveo na igralište da igramo neku vrstu skrivača po mraku. Uvijek bi izabrao mjesto bez puno ulične rasvjete pa je zaista bio mrkli mrak, a zbog kombinacije straha, adrenalina i ushićenosti ovo je bila nevjerojatno dobra tjelovježba i jedna od mojih omiljenih tinejdžerskih uspomena.

Naša grupa mladih redovita je imala broomball večeri za koje bi iznajmili klizalište od ponoći do dva sata ujutro (broomball je rekreativna igra slična hokeju na ledu, op. prev.). Bila sam užasno nekoordinirana, ali ipak sam trčala po ledu, oznojila se i zabavljala jer smo igrali bez pritiska te više zbog druženja nego zbog atletske izvrsnosti.

Ako ste roditelj tinejdžera koji se opire vježbanju, pokušajte vježbu učiniti zabavnom. Potaknite ga da se uključi u neku zabavnu sportsku aktivnost, no bez puno opterećenja. Nemojte stvarati pritisak ili zanovijetati – pokušajte im pokazati da je fizička aktivnost zabavna. S vremenom će vam povjerovati.

Calah Alexander – Aleteia.org

Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin

Foto: Pixabay.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email
In this article