Pitajmo ginekologinju: Problemi tijekom mjesečnih ciklusa

ciklusa

Iskusna ginekologinja odgovara na najčešća pitanja o kojima razmišljaju mnoge žene u sličnim situacijama. Saznajte koje savjete možemo primijeniti kod problema tijekom mjesečnih ciklusa.

1. Treba li se brinuti zbog bolnih menstruacija?

Bolna se menstruacija, tzv. dismenoreja, dijeli na primarnu (bez organskog uzroka) i sekundarnu (uzrokovanu različitim organskim bolestima). Primarna dismenoreja posljedica je povećane proizvodnje spojeva koji se zovu prostaglandini u stijenci maternice što je normalan proces. Bolovi obično započinju nekoliko sati prije početka menstruacije i traju do 72 sata. Bol je najjača u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa i širi se prema unutarnjoj strani bedara.  Bol je najčešće u obliku grčeva. Može se javiti i mučnina, povraćanje, proljev, a rijetko i nesvjestica. U liječenju se najčešće primjenjuju protuupalni lijekovi (Brufen, Ketonal i sl.) koji smanjuju proizvodnju prostaglandina i  na taj način ublažavaju bol. Proizvodnju prostaglandina smanjuju i hormonske pilule koje se mogu  propisati kod tvrdokornijih dismenoreja.

U svakom slučaju, potreban je ginekološki pregled kako bi se isključilo postojanje organskog uzroka bolnih menstruacija osobito ako poduzeto liječenje ne daje rezultate ili su bolne menstruacije udružene s drugim simptomima poput obilnih ili oskudnih menstruacija, krvarenjima između menstruacija, bolovima prilikom odnosa, otežanim začećem, prethodno nepovoljnim ishodima trudnoće i sl.

2. Što učiniti ako mjesečnica traje dva tjedna?

Smatra se kako normalno menstrualno krvarenje traje do 7 dana. U procjeni menstralnog krvarenja važna su i druga obilježja krvarenja poput obilnosti, bolnosti, prisutnosti ugrušaka i slično. U  slučaju produljenog krvarenja savjetovala bih ginekološki pregled radi utvrđivanja uzroka takve pojave.

3. Što znači kada se usred normalnog ciklusa pojavi sukrvica u sluzi?

Oskudno krvarenje u sredini ciklusa (u vrijeme kada se obično događa ovulacija) najčešće je uzrokovano normalnim predovulacijskim padom razine hormona i posljedičnom prolaznom destabilizacijom sluznice maternice. Takvo krvarenje je obično oskudno i traje 1 do 2 dana. Ipak, ako se uporno ponavlja, savjetovala bih ginekološki pregled da se isključe drugi mogući uzroci.


Katarina Dvornik, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije – Žena vrsna
Foto:  Jony AriadiUnsplash

Pojedini postupci su moralni u određenim situacijama, a u drugima ne. Zato prije bilo kakvog dvojbenog terapijskog ili dijagnostičkog postupka konzultirajte KKC i svog duhovnika.

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.