Shea maslac i njegove blagodati

shea maslac

Shea (karite) maslac je mast iscijeđena iz matice shea drveta. Krutog je stanja na visokim temperaturama, a boje je bjelokosti. Shea drveće korijene vuče iz zapadne Afrike i još uvijek najviše shea maslaca dolazi iz te regije.

Shea maslac se već stoljećima koristi kao kozmetički sastojak. Visoka koncentracija vitamina i masnih kiselina – kombiniranih s činjenicom da se lako razmazuje čine shea maslac odličnim proizvodom za ublažavanje ožiljaka i poboljšanje kvalitete kože te njezinu glatkoću.

Radoznali? Donosimo vam 22 razloga za korištenje shea maslaca u svakodnevnom životu te kako ga koristiti i još štošta.

1. Siguran je za sve tipove kože

Shea maslac je zapravo proizvod orašastog ploda. Ali za razliku od većine proizvoda orašastih plodova, sadrži nisku razinu proteina koji mogu aktivirati alergije.

Činjenica je da ne postoji službena medicinska literatura u kojoj je zabilježeno da shea maslac izaziva alergije. Shea maslac ne sadrži kemijski nadražujuće sastojke koji inače isušuju kožu i ne začepljuje pore. Zato je prikladan za gotovo sve tipove kože.

2. Hidratizira kožu

Shea maslac se obično koristi zbog svojeg hidratizirajućeg učinka. Ova prednost veže se uz sadržaj masnih kiselina u shei koje uključuju i linolenske, oleinske, stearidonske te palmitoleinske kiseline. Kada redovito primijenjujete shea maslac, nabrojane kiseline se brzo upijaju u vašu kožu. Ponašaju se kao sredstvo „obnavljanja masnoća“, povraćanjem lipida te brzinskim obnavljanjem vlažnosti kože. Tako obnavljaju barijere između kože i vanjskog okoliša, zadržavajući vlažnost te smanjujući mogućnost isušivanja kože.

3. Ne čini kožu masnom

Shea maslac sadrži visoke razine linolenske i oleinske kiseline. Ove dvije kiseline se međusobno uravnotežuju. To znači da će vaša koža vrlo lako u potpunosti upiti shea maslac pa neće izgledati masno nakon nanošenja.

4. Protuupalnog je djelovanja

Esteri u biljci imaju protuupalno djelovanje. Kada se nanese na kožu, shea izaziva citokine i druge upalne stanice da uspore svoju proizvodnju. To može pomoći smanjenju iritacije koju uzrokuju vanjski čimbenici poput suhoga vremena, ali i upalna stanja kože poput ekcema.

5. Shea maslac je antioksidans

Shea maslac ima značajne količine vitamina A i E, što znači da podupire jaku antioksidantnu aktivnost. Antioksidansi su važno sredstvo protiv starenja. Štite vam stanice kože od slobodnih radikala koji mogu dovesti do preuranjenog starenja te premorenog izgleda kože.

6. Shea maslac je antibakterijski

Studija iz 2012. godine kaže da ekstrakt sheine kore vodi ka smanjenju antimikrobne aktivnosti u životinja i to ako se unosi u organizam oralno. Iako je potrebno još istraživanja, ova studija nam ukazuje da bi i za ljude mogla postojati antibakterijska svojstva vezana uz sheu. Zbog toga, neki nagađaju da vanjskom primjenom shea maslaca možemo smanjiti količinu bakterija koje uzrokuju pojavu akni na koži.

7. Ima protugljivično djelovanje

Plodovi shea drveta su se pokazali kao moćni sastojci u borbi protiv kožnih infekcija koje izazivaju gljivice. Dok shea maslac ne bi mogao pomoći u borbi protiv baš svih gljivičnih infekcija, znamo sa sigurnošću da ubija spore gljivice koje uzrokuju lišajeve te bradavice.

8. Može pomoći u sprječavanju akni

Shea maslac je bogat različitim vrstama masnih kiselina. Takva jedinstvena struktura pomaže u čišćenju kože od pretjeranog ulja (masnoće). U isto vrijeme, shea maslac vašoj koži povraća vlažnost te je pohranjuje u vašu epidermu tako da se koža ne suši niti se osjeća kao da joj „nedostaje“ masnoća. Rezultat svega je obnavaljanje prirodne ravnoteže masnoća u koži koja može pomoći u zaustavljanju izbijanja akni prije negoli se one počnu stvarati.

9. Potpomaže stvaranju kolagena

Shea maslac sadrži triterpene. Pretpostavlja se da ove kemijske tvari, koje se pojavljuju na prirodan način, zaustavljaju uništavanje vlakana kolagena. Tako možemo smanjiti pojavu finih linija, a rezultat je mekana koža.

10. Ubrzava obnavljanje stanica

Sheina hidratantna te antioksidantna svojstva zajedničkim djelovanjem pomažu koži da proizvede nove zdrave stanice. Naše tijelo neprestano proizvodi nove kožne stanice i rješava se mrtvih stanica kože. Svakoga dana se rješavamo između 30 000 i 40 000 odumrlih stanica kože. Mrtve stanice kože se zadržavaju na površini. Nove stanice kože se stvaraju na donjem dijelu površinskog sloja kože (epidermi). S točnom izbalansiranom količinom hidratantne njege na površini kože, imat ćete manje mrtvih stanica kože odnosno više obnovljenih stanica u epidermi.

11. Može pomoći smanjiti pojavu strija i ožiljaka

Smatra se da shea maslac zaustavlja keloidne fibroblaste – tkivo ožiljka od širenja, dok potiče rast zdravih stanica kože koje će zauzeti mjesto fibroblasta. To može pomoći koži kod zacjeljivanja, smanjujući pojavu strija i ožiljaka.

12. Pomaže smanjiti pojavu bora i finih linija

Poticanjem proizvodnje kolagena te ubrzavanja rasta novih stanica, Shea maslac može pomoći kod smanjenja nečega što istraživači zovu ‘photoaging’ – bora i finih linija koje stres i starenje donose našoj koži.

13. Nudi dodatnu zaštitu od sunca

Shea maslac se ne može sam za sebe koristiti kao djelotvorna krema za sunčanje. Ipak, razmazan na koži pojačava zaštitu od sunca, tako da sloj maslaca možete nanijeti na vašu najdražu kremu za sunčanje u dane kada vrijeme provodite izvan kuće.

14. Pomaže spriječiti lomljenje kose

Shea maslac nisu posebice proučavali zbog njegova svojstva da čini kosu jačom. Ali studija iz 2017. godine otkiva da jedna druga, kemijskim sastavom, slična biljka iz Zapadne Afrike čini kosu značajno manje lomljivom.

15.Pomaže u sprečavanju pojave peruti

Jedan od načina da se riješite peruti (atopijskog dermatitisa) jest da obnavljate vlažnost suhog i iziritiranog vlasišta. Jedan časopis je 2018. pisao kako shea maslac, kada se koristi u kombinaciji s drugim hidratantnim prozvodima, može pomoći smanjiti perut te smanjiti rizik ponovnog nastanka. Potrebno je napraviti još istraživanja da bi se otkrilo koliko je shea učinkovit kada ga koristimo samoga.

16. Može olakšati stanja poput ekcema, dermatitisa ili psorijaze

Sheina protuupalna svojstva pomažu umirivanju kože te olakšavaju svrbež. To se pokazalo od osobite pomoći pri upalnim stanjima kože kao što su ekcemi i psorijaza. Osim toga, shea ima brzu moć upijanja, što može značiti da brzo olakšava upale.

Istraživanje čak navodi da se shea maslac može koristiti jednako uspješno kao i medicinski odobrene kreme kada se radi o liječenju ekcema.

17. Pomaže ublažiti opekline od sunca ali i druge opekline na koži

Istraživanje navodi da ulja mogu biti korisna za površne opekline kože (opekline prvog stupnja), poput opeklina od sunca. Sheina protuupalna svojstva mogu smanjiti crvenilo i oticanje. Sastojci masnih kiselina također mogu umiriti kožu tako što zadržavaju vlagu za vrijeme procesa zacjeljivanja.

Iako su istraživači ovoga istraživanja dokazali da je korištenje shea maslaca, aloe vere i drugih prirodnih proizvoda uobičajeno, potrebno je još različitih istraživanja koja će potvrditi njihovu učinkovitost.

18. Pomaže ublažiti ubode insekata

Shea maslac se tradicionalno koristi kod ublažavanja pčelinjih uboda, ali i uboda drugih insekata. Nepotvrđeni dokazi navode da shea maslac može pomoći smanjiti otekline koje prouzrokuju ugrizi i ubodi. Ne postoje nikakvi klinički dokazani podaci koji mogu potvrditi prethodno napisano.

Ako ste iskusili tešku bol i oticanje zbog ugriza ili uboda insekata, svakako posjetiti liječnika i držite se provjerenih metoda liječenja.

19. Pomaže ubrzati zacjeljivanje rana

Osim smanjenja upale, shea je povezan i s obnavljanjem tkiva što je vrlo važno kod liječenja rana. Njegove zaštitne masne kiseline mogu pomoći zaštititi rane od vanjskih utjecaja za vrijeme procesa zarastanja rane.

20. Pomaže olakšati bolove uzrokovane artritisom

Artritis nastaje zbog upale zglobova. Ispitivanje na životinjama iz 2016. godine vezano uz shea ulje navodi da ulje može pomoći smanjenju upale dok u isto vrijeme štiti zglobove od daljnjega oštećenja. Iako je ovo istraživanje bilo usmjereno samo na zglobove koljena, moguće dobrobiti se mogu povezati i s drugim dijelovima tijela.

21. Može olakšati bol u mišićima

Mišići koji su bili preopterećeni mogu biti zahvaćeni upalom i ukočenošću zbog toga što naše tijelo obnavlja mišićno tkivo. Shea maslac može pomoći premorenim mišićima na isti način na koji pomaže kod bolova u zglobu – smanjujući upalu.

22. Pomaže ublažiti začepljenost

Istraživanje iz 1979. godine navodi da shea maslac može pomoći kod ublažavanja simptoma začepljena nosa. Kada se koristi u kapima za nos, shea maslac smanjuje upalu dišnih putova. Može pomoći smanjiti oštećenja sluznice koja često dovode do začepljenja nosa. Ovi efekti mogu biti korisni kada se borite protiv alergija, sinusitisa ili obične prehlade.

Odakle dolaze sve ove dobrobiti shea maslaca

Dobrobiti shea maslaca dolaze od njegova kemijskog sastava. Shea maslac sadrži:

  • linolenske, oleinske, stearidonske te palmitoleinske kiseline, sastojke koji ulja na našoj koži drže u ravnoteži
  • vitamine A, E, and F, antioksidantne vitamine koji potiču cirkulaciju te rast zdravih stanica kože
  • trigliceride, masne dijelova sheina ploda koji hrane i obnavljanju našu kožu
  • cetil estere, voštani dio sheina ploda koji obnavlja kožu te zadržava vlažnost.

Zapamtite da se stvarni sastav mijenja ovisno o području na kojemu je plod ubran. Isto tako znajte da shea maslac može biti izmiješan s drugim sastojcima, kao što su ulje čajevca ili lavande.

Kako koristiti shea maslac

Na koži

Shea maslac možete primijeniti direktno na kožu. Sirovi, nerafinirani shea maslac se lako razmazuje. Možete prstima ili na čajnoj žličici uhvatiti maslac iz staklenke te ga razmazati po koži dok se u potpunosti ne upije.

Shea maslac je sklizak te ga također možete nazmazati na lice prije spavanja da ostane preko noći jer drži šminku i nečistoću dalje od lica.

Na kosi

Sirovi shea maslac možete primijeniti direktno i na kosi. Ako vam je kosa prirodno kovrčava ili porozna (op. prev. poroznost – sposobnost kose da upije i zadrži vlagu), razmislite o korištenju shea maslaca kao regeneratora. Pobrinite se da kosa upije većinu shea maslaca prije negoli je isperete i oblikujete u svom uobičajenom stilu.

Ako imate prirodno ravnu kosu, koja je tanka i nježna, iskoristite shea maslac na krajevima vlasi. Primjenjivanje shea maslaca na korijen kose može uzrokovati naslage masnoće na kosi.

Skladištenje

Shea maslac biste trebali skladištiti na temperaturi nešto nižoj od sobne, tako da ostane u krutom stanju te da ga lako možete razmazivati.

Moguće nuspojave i rizici

Još nigdje ne postoje zabilježeni slučajevi zadobivenih alergijskih reakcija uzrokovanih vanjskom primijenom shea maslaca. Čak i ljudi koji su alergični na orašaste plodove trebali bi moći koristiti shea maslac na vlastitoj koži. Ako ipak primijetite iritaciju i crvenilo, prestanite s korištenjem shea maslaca. Posjetite liječnika ukoliko osjetite snažnu bol, oticanje ili imate poteškoća s disanjem.

Proizvodi koje morate isprobati

Ako shea maslac želite iskoristiti na najbolji mogući način, kupite ga u sirovom, neobrađenom stanju. Što je maslac više obrađen, to su mu više razrijeđena njegova nevjerojatna te posve prirodna svojstva. Zbog toga se shea maslac klasificira po razredima od A do F, s time da A označava najčišći oblik maslaca koji možete kupiti.

Ako kupite shea maslac u sirovoj i neobrađenoj varijanti pomažete poduprijeti zajednice koje se bave uzgojem i branjem sheinih plodova.

Zaključak

Shea maslac je pun vrlo važnih hranjivih tvari koje mogu poboljšati prirodan izgled vaše kože te pomoći da blistate iznutra prema van. Iako se smatra da je siguran za sve tipove kože, mnogi proizvodi koji sadrže shea maslac imaju i druge sastojke koji su s maslacem pomiješani.

Ako primijetite bilo kakve nuspojave za koje sumnjate da su nastale korištenjem shea maslaca, prestanite s korištenjem istoga i posjetite liječnika. On će vam pomoći otkriti što je uzrok vašim simptomima te vam savjetovati ako je potrebno napraviti dodatne pretrage.


Kathryn Watson, Kristeen Cherney – Healthline
Prevela: AMS
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!