Šutljiv, ali moćan svetac – svjedočanstvo o ispunjenju devetnice svetom Josipu

među nama, sveti Josip, svjedočanstvo, brak, devetnica

Hvaljen Isus, Marija i sv. Josip!
Već dugo vremena imam unutarnji poticaj da napišem svoje svjedočanstvo koliko je moćan jedan od najšutljivijih svetaca, sv. Josip, i koliko je utjecajan njegov zagovor.

U iščekivanju Božjeg vremena

Nakon dugogodišnje veze i izmoljenog prekida iste, po devetnici sv. Riti, ostala je u meni ona ljudska praznina. Osim toga, u meni je ostao onaj unutarnji Božji poziv na majčinstvo i brak. U tom razdoblju često sam se pitala što Bog želi od mene, bila sam nestrpljiva, često tužna, ne znajući da je Božje vrijeme jedino pravo vrijeme za sve.

Poticaj na molitvu svetom Josipu

Prolazili su dani. Odlazila sam na različite duhovne susrete, duhovne obnove, mise gdje bih molila i prikazivala sve na nakanu za supruga i brak, ako je to Božja volja. Iako se nikada do tad nisam utjecala sv. Josipu, neki me unutarnji glas poticao na molitvu tom svecu. No neko sam vrijeme zanemarivala taj poticaj jer mi se sv. Josip nije činio kao neki „moćan“ svetac. Ipak je on veliku većinu vremena samo šutio, gdje će takav svetac nešto izmoliti za mene (zamislite te moje oholosti). Kako taj poziv nije prestajao, kupila sam knjižicu devetnice sv. Josipu i počela moliti za supruga i brak.

Promjena životnog fokusa

Molila sam za supruga po uzoru na sv. Josipa. Izmolila sam četrdeset dana te devetnice, no ništa se u mom životu nije mijenjalo. Supruga ni na vidiku (barem sam tako tada mislila). U međuvremenu sam upisala fakultet i, kako mi se nekako životni fokus u tom razdoblju prebacio na njega, ostavila sam pitanje braka i obitelji po strani. Prihvatila sam kako Bog možda želi da ostanem sama i nisam se više toliko grčevito držala za tu ideju i želju za brakom, iako je ona u meni bila cijelo vrijeme prisutna. Pomirila sam se s tim i prepustila sve Bogu, imajući onaj unutarnji mir i znajući u dubini srca da će sve biti dobro, kako god da bude.

Jedan izlazak i kava bez velikih očekivanja

Baš me u tom razdoblju sestra počela poticati da izađem s jednim dečkom. Njegov je brat bio krsni kum jednom njezinom djetetu, a on je upravo doselio u moj grad jer je ovdje dobio posao. Kako sam u tom razdoblju bila usredotočena na fakultet i karijeru, odbijala sam tu kavu. Čak me i živciralo to stalno poticanje moje sestre i zbilja mi se nije dalo otići. No kako je ona inzistirala, otišla sam samo da joj udovoljim. Čak sam i njoj rekla da idem pod uvjetom da mi ga više ne spominje.

U svetom Josipu ogledale su se kvalitete mog budućeg supruga

Međutim, kad sam otišla i upoznala ga, malo je reći da sam u njemu prepoznala puno kvaliteta koje je imao sv. Josip. Smiren, u vjeri, pun poštovanja i strpljivosti, s obitelji na prvom mjestu. Tada su mi se, kao i Savlu, otvorile oči. Baš sam osjetila u srcu kako je upravo to momak za kojeg sam molila kad sam molila sv. Josipa. Kasnije mi je i on potvrdio da je i on molio sv. Josipa za suprugu te je, čim me ugledao na tom prvom susretu, znao da ću biti njegova žena. Kakvo otkriće, kakva spoznaja, kakvo svjedočanstvo moćnog zagovora sv. Josipa!

Rizičnu trudnoću prepustili smo svetom Josipu pod zagovor

Zaručili smo se 19.3. na sam blagdan sv. Josipa, a brak sklopili 11.9., nepunih godinu dana od naše prve kave. No tu nije kraj. U 5. mjesecu iduće godine saznali smo da sam trudna, no od samog početka bilo je mnogo komplikacija. Od jakih mučnina, rizika za trombofiliju, tri krvarenja (jedno je bilo toliko veliko da sam mislila da smo izgubili bebu), serklaže, hospitalizacija, strogog mirovanja do pupčane vrpce koja je bila dvaput omotana oko bebine glave i još začvorena. Pravo je čudo da se beba rodila, a još veće da se rodio bez ikakvih oštećenja i teškoća. Naš Josip sada je potpuno zdrav, tromjesečni dječak, čak i napredniji od svojih vršnjaka. Ipak, znam da je sve to zasluga sv. Josipa koji nas je zagovarao na Nebu i dobroga Boga koji nam je dao priliku i milost da se kroz naše živote proslavi sv. Josip i njegov moćni zagovor.

Molite se, drage žene, svetom Josipu!

Upravo zato, potičem vas, drage žene, na molitvu i utjecanje tom izuzetno moćnom svecu. Sv. Josip bez puno buke radi velike (u našim očima i nemoguće) stvari.

Sveti Josipe, moli za nas!


Autor: Ida Stapić – Žena Vrsna
Foto: Tofin Creations – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!