Vrjednije smo od bikinija

vrednije smo od bikinija

Zašto se pred ljeto uvijek moramo osjećati loše kad navalimo na desert? Lipanj je. Ako ste žena, vjerojatno osjećate pritisak. Potrebno je izabrati onaj kostim u kojem ćete izgledati najbolje što možete dok se ovog ljeta izležavate uz bazen ili na plaži. Prošla sam to više puta u životu. Kada sam prvi put pisala o kupovini kupaćih kostima, zaklela sam se da ću odbaciti svoje dane sićušnih bikinija. Željela sam time pomoći muškarcima oko sebe da me gledaju na način koji ne šteti njihovim dušama. Također, željela sam sebe podsjetiti na vlastitu vrijednost.

„Vrijednost“ je nejasna riječ kojom se, čini mi se, ljudi dosta razbacuju i to većinom bez jasno definiranog značenja. Željela bih istražiti riječ „vrijednost“ u odnosu na ljudsko biće.

Dakle, koliko vrijedite?

Može li se osobi dati cijena?
Začuđujuće, može.

Kada sveti Pavao daje upute Korinćanima u svom prvom pismu njima, govori im da se trebaju dobro odnositi prema svojim tijelima i bježati od seksualnog nemorala. Pavao im kaže: Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“ 1 Kor 6, 19-20

Po kojoj se cijeni itko može kupiti? I od čega smo otkupljeni?

Cijena otkupljenja ljudske rase iz ralja grijeha i smrti nije bila ništa manje nego smrt jedinorođenog Sina Božjega, Isusa.

Svaka osoba koja postoji vrijedna je krvi, agonije, fizičke i mentalne boli te, na kraju, Kristove smrti. Ništa manje od toga. Kada tako gledam na stvari, lakše mogu razumijeti vlastiti izbor čednije ljetne odjeće.

Istinska čednost ne temelji se na krivnji ili strahu, nego na poznavanju vrijednosti

Ako ćemo iskreno, nošenje bikinija je nešto za što sam se nadala da će me učiniti poželjnom. Umanjila sam svoju vrijednost određujući je time koliko moje tijelo je ili nije atraktivno ljudima oko mene. Nisam vidjela da se time podcjenjujem. Ja sam toliko više od dijelova tijela koje moj bikini otkriva.

Neki mogu i hoće reći da je to njihovo tijelo i mogu se odijevati kako god žele. To je djelomično točno, jer nam je dana slobodna volja.

Ipak, ova fraza odbacuje svaku odgovornost prema drugome i spriječava osobu da uvidi žrtve koje ljubav traži. Ne postoji prava ljubav bez žrtve.

U mom slučaju, odluke koje sam donijela u vezi odjeće nisu izražavale ljubav – niti su je primale. Primala sam tek plitku pažnju i potencijalno sam uvlačila druge u grijeh. To je ono što moram žrtvovati kako bih izrazila i primila ljubav na profinjeniji i iskreniji način.

Ne dajte se uvući u objektivizaciju same sebe

Da bih sebe i ljude oko sebe voljela na ispravan način, morala sam se prestati objektivizirati. Umjesto toga,protekle tri godine birala sam zatvorenije (ali skroz slatke i moderne) kupaće kostime. Osjećala sam se snažnije, udobnije, ljepše i zaista zahvalnije za tijelo koje mi je Bog dao.

Ovaj mali izbor promijenio je moj način odijevanja i pomogao mi je vidjeti vrlo jasno vrijednost prave, iskrene čednosti.

Kada budete birale kupaći kostim za ovo ljeto, ne dajte se uvući u objektivizaciju same sebe koja je normalna i hvaljena u svijetu. Ne dajte se svesti samo na male dijelove sebe. Ovaj izbor promijenio je moj doživljaj ljeta na toliko pozitivnih načina. Nadam se da ćete mi se pridružiti dok ovoga ljeta nastavljam. Molit ću za vas dok se ovog ljeta suočavate sa seksualiziranim društvom.

Bog vas toliko voli, a volim vas i ja.

Na našem portalu rado je čitan i sljedeći članak: Trebaju li katolkinje nositi bikini?


Rebekaj Hardy – Chastityproject.com
Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin
Foto: Biel Morro – Unsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.