Hipotireoza – kako ju prepoznati i što od nje očekivati

hipotireoza

Što je to hipotireoza?

Hipotireoza je stanje prouzrokovano oslabljenom funkcijom štitnjače i posljedično sniženom razinom hormona štitnjače. S obzirom na to da su hormoni štitnjače glavni regulatori metabolizma u cijelom organizmu, hipotireoza je gotovo uvijek popraćena simptomima hipometaboliozma – umorom, malaksalošću, pospanošću, a u uznapredovalijim fazama usporene probave, oticanja nogu, ruku, lica, te na kraju miksedema.

S obzirom na to da su ovi simptomi izrazito nespecifični i da mogu biti posljedica različitih uzroka kao npr. niskog tlaka, niske razine željeza u krvi, opće premorenosti kao posljedice današnjeg ubrzanog načina življenja, u slučaju sumnje na hipotireozu najjednostavnije je odrediti serumsku vrijednost tireostimulirajućeg hormona (TSH). TSH nije hormon štitnjače, već je regulator njene funkcije. Luči se iz hipofize koja je najprecizniji „senzor“ razine hormona štitnjače te na takav način kontrolira rad same štitnjače. U slučaju slabljenja funkcije štitnjače, njegova razina raste (preko 4,0 IU/ml) te na ovaj način možemo vrlo jednostavno prepoznati hipotireozu.

Naravno, u slučaju uredne funkcije štitnjače nije moguće da štitnjača izaziva ikakve simptome, ali je svejedno korisno barem jednom godišnje provjeravati serumsku razinu TSH.

U slučaju da ipak imate dijagnosticiranu hipotireozu, što možete od nje očekivati?

U slučaju dobro „izbaždarene“ terapije – svakako nema ništa loše! Naime, svrha terapije hipotireoze je nadomjestak manjka hormona uzimanjem istog hormona u obliku tablete. Generičko ime lijeka je levotiroksin i potpunosti  je identičan hormonu T4 kojeg proizvodi štitnjača. Činjenica da ovaj lijek dosta dugo ostaje u krvi što nam omogućuje postizanje idealne razine hormona štitnjače, gotovo identično kao da bolesnik i dalje ima zdravu štitnjaču.

U slučaju dobro izbaždarene terapije levotiroksinom se cijeli metabolizam, barem što se hormona štitnjače tiče, vraća u normalu i bolesnici se u većini slučajeva dobro osjećaju. Poznato je i da su naše vrhunske sportašice osvajale zlatne medalje s „izvađenom“ štitnjačom i na nadomjesnoj terapiji levotiroksinom, što znači da im je metabolizam bio perfektno ujednačen. Naime, kod sportaša i najmanji disbalans metabolizma, kao npr. hipo ili hiperfunkcija štitnjače, može značiti razliku od prvog do posljednjeg mjesta.

Je li moguće „prirodnim“ sredstvima na neki način oporaviti štitnjaču?

Ako ste se pitali je li moguće „prirodnim“ sredstvima na neki način oporaviti štitnjaču, to nažalost nije moguće. Uzroci hipotireoze su obično progresivne naravi kao Hashimotov tireoiditis, ili „definitivne“ kao npr. operacija, te se protiv toga još ne možemo boriti. Popravak funkcije štitnjače u ovim situacijama je ekvivalentan izrastanju novog organa, a toliko daleko moderna medicina ipak još nije došla.

U svakom slučaju se ne treba bojati hipotireoze. To je stanje koje se izrazito lako može detektirati i kvalitetno liječiti, ali bi u slučaju pojave umora i malaksalosti svakako bilo dobro provjeriti serumsku razinu TSH.


Josip Staničić, dr. med., specijalist nuklearne medicine
Poliklinika-ps.hr
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.