Kako postići da djeca imaju zdrave zube i da prvi odlasci stomatologu budu bezbrižni

prvi odlasci stomatologu, djeca, zdravlje,

Svi želimo da nam djeca imaju zdrave zube i da veselo i bezbrižno idu stomatologu. Pitanje je kako to postići? Ovdje ću dati nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći u ostvarivanju tog cilja.

Prvi odlasci stomatologu

Poželjno je da dijete s prvim izniklim zubom krene u prvi stomatološki posjet dok još nema karijesa ni zubobolje. Najčešće se taj prvi posjet odgodi do djetetove druge godine, a nekada i do polaska u školu što je prekasno u većini slučajeva. Ono što stomatolog želi jest da dijete uživa u prvom posjetu i da taj posjet bude svojevrsna igra: da upozna stolac koji putuje gore–dolje, da upozna “žednu patkicu/labuda“ koji pije vodicu iz njihovih usta. Na taj način dijete stvara pozitivne slike o odlasku stomatologu i postaje dobar pacijent spreman na suradnju s punim povjerenjem u odabranog stomatologa. Na tom posjetu i roditelji dobiju upute kako izbjeći stvaranje karijesa i upute o oralnoj higijeni.

Na pregled zuba djeca idu svaka 3 do 4 mjeseca. U praksi je stomatolog presretan ako zube vaše djece pregleda dva puta godišnje.

Pečaćenje kutnjaka

Najčešće se kvare mliječni kutnjaci tj. četvorke i petice zbog dubokih udubina tzv. fisura u kojima se hrana i bakterije najlakše zadržavaju. Ono što se može učiniti jest pečaćenje fisura. To je postupak kojim se niskoviskozni materijal postavi u fisuru i na taj način onemogućava hrani i bakterijama ulaz. Uvjet je da je zub zdrav tj. fisura bez karijesnih promjena. Bitno je da je dijete dovoljno veliko da izdrži cijeli postupak u ustima. Prema mom iskustvu, četverogodišnje dijete već može biti dovoljno kooperativno za pečaćenje fisura (a ponekad i mlađe dijete).

Dobro je napraviti pečaćenje fisura na zdravim mliječnim četvorkama i peticama, ali je obavezno to napraviti na prvim trajnim zubima šesticama i to se radi do šest mjeseci od kad je zub iznikao. Tako dijete doživi da posjet stomatologu, uz rad u ustima, može biti potpuno bezbolan.

Poznato je da dijete treba prati zube nakon jela, ali to je u praksi rijetko izvedivo. Dobro je dati djetetu da samo pere zube preko dana npr. nakon ručka, ali prije noćnog spavanja bilo bi najbolje da roditelj opere djetetove zube. Smatra se da pranje zubi zahtjeva fine motoričke pokrete koje djeca razviju između šeste i desete godine.

Zubni konac

Predlažem i da se uvede korištenje zubnog konca u dobi od četiri godine. To ne mora biti nužno zubni konac, može biti interdentalna četkica ili konac na držaču. U svakom slučaju često u praksi vidim da djeca imaju zdrave mliječne zube koji se počnu kvariti na kontaktima, najčešće, četvorki i petica. Jedini način da se kontakti operu jest korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica. Taj posao moraju roditelji odraditi, a dobra je priprema za pravilnu oralnu higijenu trajnih šestica koje očekujemo oko šeste godine. Taj nam je zub jako važan za zdravo žvakanje, za visinu zagriza i trebao bi nam biti u ustima cijeli život.

Ako dijete zna dobro ispljunuti pastu za zube predlažem da jedanput tjedno koristite Elmex-ov gel na bazi aminfluorida koji ima veliku ulogu u zaštiti od karijesa i zaustavlja početne karijesne promjene. Opasan je za bubrege naših malenih pa je nužno dobro ispljunuti i ne gutati gel, što je i razlog da je proizvođač postavio dobno ograničenje za korištenje gela. Njegova najveća korist u zaštiti od karijesa je u fazi nicanja tj. probijanja zubi u usnu šupljinu.

Što sa slatkišima?

Slatkiše djeci ne možemo zabraniti, ali ono sto možemo je dati djeci slatko pod kontrolom. Pri tome nije bitna količina, već je bitan raspored jedenja slatkog. Najgore je da dijete pojede bombon i za pola sata drugi pa za sat vremena treći, itd. Tako se bakterije hrane bombonima, pri tome stvaraju kiselinu koja zapravo uništava zub i omogućuje bakterijama da prodru dublje u zub. Kada bakterije prodru dublje u zub, one s drugim bombonom (30 minuta kasnije) prime još energije i sa svakim bombonom prodiru dublje i tako stvaraju karijes. Zato dajte vašim malcima da se najedu slatkiša odjednom; i čak i da ne operete zube odmah nakon slatke gozbe, šteta je popravljiva s kvalitetnim večernjim pranjem zuba.

Osim slatkiša, važnu ulogu u nastanku karijesa imaju i zaslađeni napitci poput čaja s medom/šećerom i voćnih sokova. Osobito je bitno da dijete noću ne pije zaslađene napitke i mlijeko. Noćno dojenje do druge godine obično ne ostavlja posljedice na zubima. Struka predlaže da se mokrom gazicom (umočenom u vodu ili nezaslađeni čaj) prebrišu zubići nakon podoja. To je često teško izvedivo, ali definitivno bi trebalo to napraviti prije spavanja, a s većim brojem zubića treba uvesti i četkicu za zube te noću davati samo vodu ili nezaslađeni čaj.

Možda ste čuli za izreku da je zdravlje vaših zubi u vašim rukama. Kada pričamo o djeci, onda je zdravlje njihovih zubi opet u vašim rukama, dragi roditelji, barem do kretanja u školu.

Pazite u pubertetu

Pripazite još na pubertet kada se djeci s potpuno zdravim zubima počnu pojavljivati karijesi, jer se ulijene u pranju i često umorni odu na spavanje, a da nisu oprali zube. Najidealnije je da se zubi dobro operu prije spavanja tako da fluor u pasti djeluje preko noći. Ako to pranje preskoče, bitno je da ga nadoknade bilo kada tijekom dana. Interdentalna pomagala (zubni konac, interdentalna četkica) su obavezna čitav život, a topikalna fluoridacija je pogodna do završenog nicanja posljednjih zubi – osmica.

Danas je sve više prisutno korištenje proizvoda na bazi kalcija i fosfata kao dodatna zaštita od karijesa i oni su na tržištu pomalo zamijenili aminfluorid, jer nisu toksični za bubrege i smiju se progutati te imaju svoje prednosti. Ja još uvijek cijenim topikalnu fluoridaciju jedanput tjedno, osobito tijekom nicanja trajnih zubi, kao dobru prevenciju karijesa. Ona mora biti popraćena redovitim kontrolnim posjetima.

Mislim da nema zadovoljnijeg pacijenta od onog koji jednom u šest mjeseci pokaže svom stomatologu svoje zdrave zube. Vjerujte da je i stomatologu zadovoljstvo raditi s takvim pacijentom.


Ivana Puljić, dr.dent.med. – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!