Pir – najzdravija žitarica

najzdravija žitarica

Pir (krupnik, njem. Dinkel) ili prapšenica je jedna od najstarijih žitarskih kultura na svijetu. Spominje se još iz vremena prije Krista kao najstarija sorta pšenice. Jedinstvena je po tome što svako zrno na klasu ima svoju ovojnicu, odnosno ljusku koja brani od svih nametnika. Čvrsta ovojnica čini pir otpornim na sve vrste bolesti te ne treba nikakvu kemijsku zaštitu. Također, ne podnosi nikakva gnojiva, osim stajskih u vrlo maloj količini.

Najčešći proizvod od ove žitarice je pirovo brašno koje se koristi za izradu kruha i peciva, piva i proizvoda za djecu. U trgovinama osim pirovog brašna možete pronaći pahuljice, krekere i griz. Mogu se koristiti i njegova prepržena i mljevena zrna koja mogu biti zamjena za kavu. Zrno se može kuhati i dodati u salatu ili voćne kompote.

Prema Sv. Hildegard iz Bingena, pir je jedina namirnica koja nema ni jedno loše svojstvo te se koristi u liječenju raznih bolesti.

Pir se koristi kao lijek

 • protiv anemije i migrene
 • za crijevna i želučana oboljenja
 • za okrepljivanje organizma
 • za rješavanje kožnih i alergijskih osipa
 • za borbu s neurodermitisom
 • za reumatska oboljenja
 • za povišeni kolesterol

Više o ljekovitim svojstvima pira moći ćete uskoro čitati na našem portalu.

Pir – znanost i nutritivne vrijednosti

Profesor nutricionizma Werner Kollath je još 1964. g u jednoj svojoj knjizi (op. prev. Žitarice i čovjek – životna zajednica) ukazao na povezanost prehrambenih navika i bolesti današnjice od kojih umire 80% ljudske populacije. Zbog kronično krive ishrane, organizam je prisiljen crpiti zalihe tvari koje nisu unesene hranom, iz zuba, kostiju i vezivnog tkiva kako bi se održale životno važne funkcije organizma. Posljedica toga je nastanak kroničnih nezaraznih bolesti današnjice, od kojih se većina smatra „neizlječivim“ (kronična slabost organizma, bolesti kardiovaskularnog sustava, metabolički poremećaji, alergije, bolesti bubrega i jetre, slab imunitet, crijevne i želučane bolesti kao i 20 000 drugih autoimunih bolesti). Stoga je vrlo važno unositi nutritivno bogatu hranu kao što je pir.

Na dva znanstvena simpozija sveučilišta u Hohenheimu predstavljeni su rezultati istraživanja hranidbene vrijednosti pira:

 • Pir sadrži visokokvalitetne i za život neophodne bjelančevine (12 – 20%).
 • Pir je bogat kompleksnim ugljikohidratima (do 75%) i biljnim vlaknima.
 • Pir sadrži sve minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) i suplemente koji su potrebni za izgradnju kostiju i zglobova kao i elektrolite za normalan protok nervnih impulsa i mišićne kontrakcije.
 • Pir osigurava i rezerve minerala u tijelu te regulira kiselost organizma.
 • Sadrži visokokvalitetne masti s visokovrijednim nezasićenim masnim kiselinama kao i vitamine topljive u mastima A, E i D.
 • Pir obiluje i vitaminima topljivim u vodi B1, B2, B6 koji u crijevima služe za sintezu ostalih životno važnih tvari kao što je folna kiselina.
 • U piru nalazimo rodanid ili tiocijanat koji prirodno potiču protuupalna, imunostimulirajuća, antialergijska i tumor-inhibirajuća svojstva organizma.
 • Pir je jedina žitarica bez imalo toksina i gljivica iz okoliša.

Usporedba s drugim žitaricama

Pir je temeljito analiziran i uspoređen s ostalim žitaricama.

Tablica pokazuje sadržaj esencijalnih aminokiselina u usporedbi sa zrnom pšenice (mg/g svježe mase):

Sadržaj esencijalnih aminokiselina u usporedbi sa zrnom pšenice (mg/g svježe mase)

PirPšenicaPreporučena dnevna doza (g)
Cistin1.351.10
Leucin9.06.01.10
Izoleucin5.64.40.70
Metionin4.02.41.10
Fenilalanin7.05.01.10
Triptopfan1.81.20.25
Valin5.84.20.80
Lizin2.752.90.80

*Cistin čini 10-14% mase ljudske kože i kose.
*Leucin – esencijalna aminokiselina koja pomaže pri očuvanju i stvaranju nove čiste mišićne mase.
*Izoleucin – esencijalna aminokiselina potrebna i za stvaranje glukoze i ketonskih tijela potrebnih za stvaranje energije u tijelu.
*Metionin – esencijalna aminokiselina potrebna za proizvodnju glutationa, jednog od glavnih antioksidanata u tijelu.
*Fenilalanin – esencijalna aminokiselina koja stimulira lučenje hormona prolaktina potrebnog za laktaciju i razvoj dojki. Stimulira rad hormona želuca gastrina, koji pojačava lučenje želučane kiseline i pospješuje probavu. Simptomi nedostatka fenilalanina uključuju zbunjenost, nedostatak energije, depresiju, smanjenu budnost, probleme s pamćenjem i manjak apetita.
*Triptofan- u metabolizmu služi kao prekursor serotonina, melatonina i nikotinske kiseline. Poznat kao prirodni antidepresiv.
*Valin – esencijalna aminokiselina koja daje energiju potrebnu za rad tijela.
*Lizin – esencijalna aminokiselina odgovorna za elastičnost.

Za razliku od pšenice, pir ima vrlo mali sadržaj glijadina (jednog od sastojaka glutena) te je pogodan za osobe netolerantne na gluten.

Uskoro objavljujemo članak o ljekovitim svojstvima pira i njegovoj uporabi u kulinarstvu.


Mirjana Jovanović – Žena Vrsna
Foto: Pixabay.com

Mirjana Jovanović
Mirjana Jovanović

Tehnička pozadina portala Žena vrsna i jedna od urednica kategorije Dan po dan. Supruga Marinova i majka šestero djece. Do svojih tridesetih tražila je istinu, a pronašla Boga i spoznala da služeći Njemu, prvenstveno kao supruga i majka, ne gubi sebe nego naprotiv, razvija svoje talente i zadobiva radost i mir koji dušu uzdižu bliže Bogu.