Proslava godišnjice krštenja – važan datum u životu svake obitelji

krštenja

Postoje neki važni datumi u životu svake obitelji. Datumi koji su nam posebni, značajni i koje neizostavno obilježavamo, kakva god bila naša svakodnevica. To su godišnjica braka, rođendani, možda i imendani…. A što je s godišnjicom krštenja? Ako nije na tom popisu, pozivam vas da je dodate. Odmah! Nova građanska godina je tek započela pa je baš zgodno vrijeme za donošenje ovakvih odluka.

A zašto bismo uopće slavili godišnjicu krštenja?

Zato što je to dan kad smo (mi ili naša djeca) rođeni na novi život u Kristu (KKC 1277). Obilježavanje rođendana ne pada nam na pamet propustiti, osobito kad su djeca u pitanju. Kao kršćani, dan krštenja smatramo drugim rođendanom.

Zato što je to izvrsna prilika za prenošenje vjere djeci. Upravo na krštenju smo se obavezali da ćemo djeci prenijeti vjeru. Postoji mnogo načina kako vršiti taj zadatak, a ovo je jedan od njih. Kroz ove male obiteljske događaje, djeca će razumjeti da je krštenje važno puno bolje nego da im svaki dan ponavljamo tu činjenicu.

Zato što na taj način stvaramo obiteljsku tradiciju. Obitelj koja izgrađuje i njeguje svoje običaje, gradi vlastitu kulturu i njeguje povezanost između svojih članova.

Kako osmisliti proslavu godišnjicu krštenja?

Čak i ako se slažete sa svim gore navedenim, možda još uvijek imate na umu neke praktične poteškoće. Prije svega, da bismo slavili godišnjicu nekog događaja, potrebno je znati kad se dogodio. Onima koji pažljivo čuvaju sve uspomene bit će dovoljno pogledati na „Uspomenu na svetu krštenje“ koju dobije svaki krštenik. Ostali će trebati otići do župnog ureda župe u kojoj je bilo krštenje. Ako ste vi, supružnik i djeca kršteni u različitim župama, počnite sa župom u kojoj su djeca krštena. Kad jednom saznate datum, upišite ga u svoj još svježi ovogodišnji rokovnik, kalendar ili aplikaciju na pametnom telefonu. Osobno preferiram ovo posljednje jer se može postaviti zvučni podsjetnik, kako bih izbjegla ispriku „zaboravila sam“.

Samo obilježavanje ovog važnog dana može se izvesti na toliko različitih načina koliko je različitih obitelji. Slijedeći savjet jedne mudre majke velike obitelji, predlažem da počnete jednostavno. U vrtlogu životnih događaja može biti zahtjevno ako odlučite organizirati proslavu koja zahtijeva puno pripreme te je vjerojatnije da će sve završiti odustajanjem od čitave ideje. Tko bi želio i uspio organizirati duplo više rođendanskih proslava godišnje?

Obitelj na okupu

Ovo je zaista nužan uvjet svake obiteljske proslave. Osim članova najuže obitelji, zgodno je i pozvati djetetove krsne kumove. Ako su oni predaleko ili iz drugog razloga spriječeni doći, možete ih zamoliti da napišu kumčetu pismo.

Simboli krštenja

Na stol postavite posudu s vodom (ako je moguće blagoslovljenom) i svijeću. Ako imate sačuvanu djetetovu krsnu svijeću, svakako je izvadite, no možete upotrijebiti i neku drugu svijeću. Također, ako je imate, možete izvaditi i djetetovu krsnu haljinicu. Osim toga, zajedno pogledajte fotografije s krštenja, a maloj djeci ispričajte istinitu priču o njihovom krštenju.

Zajednička molitva

Kratku molitvu može izreći otac svojim riječima ili ovako:

Danas je dan kad si ti, (ime), kršten. Na današnji dan radovali smo se što si postao kršćanin – i mi kao obitelj i Crkva. Danas ćemo ti opet napraviti znak križa kako bismo se podsjetili da si kršten u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Otac zatim napravi znak križa na čelu, a zatim i na čelu ostalih članova obitelji.

Na krštenju smo primili svjetlo Kristovo. Bože, daj da uvijek hodamo kao djeca svjetla i čuvamo plamen vjere živ u svojim srcima. Daj da živimo svaki dan znajući da smo ljubljena djeca Božja. I kad Gospodin dođe, daj da ga dočekamo sa svim svecima i u kraljevstvu nebeskom živimo s njim dovijeka. Amen.

Otac, majka ili starije dijete mogu pročitati i prikladno kratko čitanje iz Novog zavjeta:

Rim 6,3-5; Gal 3,26-28; Ef 4,1-6.

Obnova krsnih obećanja

Osim godišnjice krštenja, izvrsna prilika za obnovu krsnih obećanja je blagdan Krštenja Isusova i uskrsna noć, osobito ako ne možete prisustvovati vazmenom bdjenju. Ovdje možete preuzeti tekst obnove krsnih obećanja.

Obiteljsko druženje

Ovaj element najviše ovisi o vašim obiteljskim navikama i željama. U mojoj obitelji proslava obavezno znači i kolač. S obzirom na načelo jednostavnosti i izvedivosti, obično je to neki jednostavan kolač brze pripreme. Osim toga, neizostavna je glazba i dječji ples. Ostalo prilagođavamo situaciji i dobi djece: zajednička igra, pričanje priča i/ili bojanje crteža s motivima krštenja. Važno je da provedete vrijeme zajedno, posvećeni jedni drugima, u aktivnostima koje vi kao obitelj volite.

Što još roditelji i kumovi mogu?

Sveta misa

Ako je ikako moguće, otiđite taj dan na svetu misu. Ako ne možete organizirati da otiđe cijela obitelj, nek otiđu barem oni članovi koji mogu. Zamolite i kumove da vam se pridruže.

Devetnica za dijete

Počevši od dana godišnjice krštenja, izmolite devetnicu za to dijete. Izaberite sveca koji se slavi na dan krštenja vašeg djeteta, sveca koji se slavi na njegov rođendan, sveca čije dijete ime nosi, Blaženu djevicu Mariju ili nekog drugog sveca kojem ste pobožni. I u ovome vam se mogu pridružiti kumovi.

Nemojte se obeshrabriti duljinom popisa mogućih načina proslave godišnjice krštenja vašeg djeteta ili kumčeta. Uzmite s ovog popisa ono što je najvjerojatnije da ćete moći živjeti i izvedite to na jedinstven način – onako kako samo vaša obitelj zna! A vaša djeca će preko toga opipati radost vjere i učiti o veličini Božje ljubavi i milosti koja nam se daje po sakramentima!


Tereza Mihaljević – Žena vrsna
Izvor molitve: Loyolapress.com
Foto: Heartbeat Pictures

Print Friendly, PDF & Email