Zašto spavaju skupa u njenim plodnim danima?

Zašto spavaju skupa u njenim plodnim danima?

Vjenčamo se. Uživamo. Igramo se. Svi uokolo pitaju kad će beba. Mi smo opušteni. Kad bude. Doći će. Test. Imamo dvije crtice. Skačemo od sreće. Uzimamo mobitel. Svi uokolo skaču od sreće. Velika sreća.

Drugo dijete. Napravit ćemo razmak. No, dogodi li se i ranije, nema veze. Dobit ćemo bracu ili seku i svi radosni. Dogodi se. Gotovo svi radosni. Neki komentiraju moglo se još malo oduljiti. Ako imaš kćer, žele ti sina. Ako imaš sina, žele ti kćer. Ali, nije to najvažnije, važno da bude zdravo. Rodi se drugo. Isti spol.

Zašto se bojiš djeteta?

Treće. Sad već dobro znaš što je buđenje po noći, piškenje u krevet, međusobno svađanje djece, znaš kako možda izgleda dječja ljubomora, znaš kako se djeca vode sa sobom u zahod, skoro pod tuš, znaš kako izgleda temperatura, suhi kašalj, inhalacije Ventolinom po noći.  Znaš. I bojiš se. Zašto se bojiš djeteta? Ono ima tako krasne okice, tako mekanu kožu, tako nevino lice… Ipak odluka je preteška. Znaš kako izgleda tvoja nemoć. Znaš, i porod i kako su te ostavili kad su krenuli jaki trudovi. Znaš da te boljelo. Znaš svu tešku stranu. Znaš, po koži svojoj znaš i nitko ti ne treba pojašnjavati.

Treće dijete. Moliš se. Šetaš. Razgovaraš s mužem. Mazite se. Grlite se. Molite. A iznad glave, tamo negdje gdje se u čovjeku množe pitanja nebeska, stoji jedna neotvorena kućica kao na kvizu sa slovima. Iza te kućice nekako intuitivno znaš nakon izvjesnog vremena što bi to Bog mogao pitati. I bojiš se i dalje. Ne želiš niti pogledati u nju. Praviš se da ne vidiš, a onda ona pomalo blijedi. Iz ignoriranja stoji, a ne vidi se.

Nakon nekog vremena Bog se ušulja u naš krevet, na oltar bračnog para i blago ga zamoli. Bog se ušulja u pomisao na dječji plač. Bog baš upita bi li se mogao poslužiti kršćanine tobom kako bi mogao stvarati, kako bi mogao zemljom prosipati dobro. I čeka. Blago čeka. A zašto Bog pita baš tebe koji se bojiš, koji trebaš se vratiti na posao, zašto u ovom trenutku tebe koji si odlučio imati dvoje djece jer ti je dosta, zašto kad imaš autista kod kuće, zašto kad se bojiš poroda zbog poteškoća sa zdjelicom, zašto baš tebe koji gubiš posao… Pa mogao je doći s tim pitanjem u neko zgodnije vrijeme. Neka pričeka da otplatimo kredit za stan. Ili kupimo novo, veće auto. Ili neka mi podari bolji posao.

Bog bira tebe jer vjeruje u tebe

A Bog se smije. Dobro i toplo se smije jer on je divan Bog. On je dobar Bog. On te toliko ljubi da bira tebe jadnika najjadnijeg za prevažna djela. Bog bira tebe, ženo, nemoćna i ogrebana strahom jer vjeruje u tebe. On te stvarao i zna tvoje mogućnosti. On zna da sve možeš kada se osloniš na njega. Stavi svoje povjerenje u Boga i gledaj čudesa. Ne obaziri se na ljude i što će oni reći. Svijet će vas osuditi zbog imena moga. Usudi se BITI. Budi uz Boga, pusti mu da djeluje kroz tebe, kroz tvoj brak, otvori se njegovu stvaralaštvu. I gledaj kako na tvojim plačljivim i slabim rukama raste jakost Božje pobjede.

Pobjeđuj. Nemoj biti prosječna. Budi s Bogom nadnaravna. Budi malena, a Njemu pusti da bude veličanstven i dopusti mu da ti pokaže kako izgleda istinska radost. Odreci se same sebe i u svom pozivu u braku ostavi svijet i idi za Njim. Ponudi mu sebe. Ponudi mu ako hoće da se posluži…. I služi Nebu u bližnjemu iz ljubavi.

A kako reče jedna draga žena, sa svakim djetetom Bog pošalje punu košaru darova. Jer djeca su s neba, a darovi su s neba. Kušajte i otvorite se životu! Nemojte čekati dok bude prekasno.

Kad Bog zamoli, nemojte pustiti to najtoplije biće da predugo čeka na vas.

Bila sam ohola misleći kako bolje znam planirati od Njega. Poslao mi je slabost da se oslonim samo na Njegovu providnost. Svaki križ koji nam šalje pitanje je ljubimo li ga i u tome i želimo li ga i takvog zagrliti. Jer On je svukao našu prljavu jaknu okaljanu grijesima i obukao je sebi. Njega je slomio, prepolovio za nas. Da bismo mi bili bijeli. Čisti. Neokaljani.

Marija Grgić – Žena Vrsna
Foto: TeiTo

Marija Grgić
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, uređuje portal Žena vrsna što je svakodnevno ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.