Kako potaknuti djecu da zavole čitanje

Kako potaknuti djecu da zavole čitanje

Roditelji pokušavaju svojoj djeci usaditi ljubav prema čitanju. Današnjica obiluje raznim izvorima koji odvlače pozornost, kao što su određene aktivnosti, društveni mediji ili igrače konzole, a otežavaju roditeljska nastojanja. Roditeljima su potrebne praktične, pristupačne i jednostavne strategije kako bi potaknuli čitanje u svom domu. Koji su to prijedlozi zbog kojih će djeca zavoljeti čitanje?

Budite primjer

Teško je uvjeriti djecu da provode više vremena zadubljeni u knjige ako i vi uvijek radite nešto drugo. Neka vas vide da uživate u čitanju. Smjestite se na udobno, vidljivo mjesto u svom domu i pokažite djeci koliko uživate u šalici kave i novinama, kako vam čitanje prije spavanja pomaže opustiti se i da je čitanje na odmoru užitak, a ne obaveza.

Promišljeno razmiještajte

Strateški razmjestite zanimljiva štiva unutar svoga doma, u autu i tamo gdje vaša djeca provode vrijeme. Neka od njih su stražnji dio sjedala u autu, stolić u dnevnom boravku, pored kauča ili sprave za vježbanje. Nemojte zaboraviti napuniti njihova računala e-tekstovima. Moguće je pronaći visokokvalitetne klasične knjige koje se mogu besplatno sačuvati na računalu.

Pretplata

Ovo nije bila moja ideja. Obiteljska je prijateljica poklonila jednoj od mojih kćeri stari broj popularnog časopisa što je započelo novu godišnju tradiciju obnavljanja pretplate na omiljene časopise. Djeca vole čitati razne članke, a postoji nešto posebno i uzbudljivo kada prime pošiljku na svoje ime.

Slušanje

Audioknjige mogu biti dobar način kako iskoristiti duge vožnje na treninge ili na posao. Zajedničko slušanje potiče obiteljske razgovore i dobar provod. Ova metoda također smanjuje mogućnost prepirke dok su nemirna djeca zatočena u malenom prostoru. Slušanje audioknjiga također može biti umirujuća rutina pred spavanje. Djeca će ili uživati u Dickensu ili zaspati od dosade. Kako bilo, pobjeda je vaša. Naposlijetku, čitači kojima je teško, oni kojima je lakše slušati, djeca s disleksijom ili ADHD-om također imaju dobrobiti od audioknjiga. Pokušajte slušati za vrijeme večere, dok dijete crta ili je aktivnije kao, na primjer, tijekom pospremanja sobe.

Odabir po vlastitom ukusu

Ovu sam ideju ukrala od svoga oca. Zatražila bih od svojih cura da pronađu jedan članak po želji iz novina i da ga ukratko prepričaju. Kratko je i pomaže im zainteresirati se za događaje u svijetu. Također ih potiče da brzo čitaju naslove i obično nađu barem jedan članak koji im zaokupi pažnju.

Sustav nagrađivanja

Koristite sustav bodovanja i nagradite dijete nakon što pročita određen broj knjiga. Neka bude natjecanje među djecom ili vršnjacima. Također možete upotrijebiti knjige kao nagradu. Na primjer, iznenadite djecu poklon-bonom u knjižari. Ako mogu otići u knjižaru i kupiti što god žele, čitanje će postati mnogo privlačnije. Naposlijetku, podmitite djecu da čitaju tako što će moći ostati 20 minuta duže budni, ali samo ako nešto pročitaju.

Pronađite suradnika

Moj će nevoljki čitalac uvijek živnuti kada je upitam da „pomogne“ svom mlađem bratu i pročita mu priču. Ona se odmah pretvori u malu učiteljicu i čita mu priču kao profesionalac. Ovo također vrijedi i za kuharice dok spremam večeru.

Ugađanje

Popustite malo sa svojim principima. Ne mora sve biti klasično ili na visini dječje čitalačke razine. Dopustite djeci malo više slobode. Naravno da knjiga može biti ravna lošoj prehrani umjesto zdravog obroka, ali može otvoriti vrata čitačima kojima je teško ili nisu zainteresirani. Ponekad svi želimo samo malo odmoriti mozak i uživati. Ne zaboravite da čitanje lakih knjiga može predstavljati užitak za njih. Ako je djeci neprestano teško čitati, tada im to oduzima zadovoljstvo.

Uvođenje zabrane

Uklonite sve što djeci ometa pažnju. Ustanovite „vrijeme bez elektronike“ ili „vrijeme tišine“ prije spavanja kada su samo dopuštene knjige. Možete to predstaviti u boljem svjetlu kao „slobodno vrijeme za čitanje“ nakon što su obavili školske zadatke.

Postanite član

Knjige su dostupne u lokalnoj knjižnici ili se možete pridružiti nekom od čitalačkih društava. Raspitajte se za detalje ili potražite informacije na Internetu.

Stvarajte

Pomozite svojoj djeci cijeniti književnost tako što ćete ih oduševiti idejom da napišu svoju vlastitu knjigu. Postoje odlični programi na rasprodaji pomoću kojih možete stvoriti gotovo profesionalnu knjigu, a ishod vas može ugodno iznenaditi. Ne zaboravite ilustracije.

Ponudite raznolikost

Omogućite paletu raznovrsnog materijala, uključujući različite žanrove i vrste. Neka bude dostupna znanstvena fantastika, poezija, povijesne drame, biografije, priručnici, časopisi, novine i blogovi za djecu.

Nadam se da će vam ovi savjeti dati barem nekoliko ideja kako ohrabriti djecu da postanu entuzijastični knjiški moljci. Ugodno čitanje!


Alexandra Key – Seton Magazine
Prevela: LR
Foto: Anita JankovicUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.