Presveto Srce Isusovo je utočište za naše životne vrtloge

Srcce Isusovo

Poput vrtloga događa se naš život

Od trenutka kad se probudimo, počinjemo odabirati i odlučivati. Doručak? Današnji ciljevi? Kako ću se odnositi prema obitelji i prijateljima? Koga ću izabrati voljeti? Hoću li oprostiti i nastaviti dalje ili ustrajati u ljutnji? Što ću izabrati čitati i gledati ovog dana? Čije potrebe su veće od mojih i moraju doći ispred mojih želja? Hoću li otići na Misu ili će me preokupirati druge stvari? Svakoga dana, svjesno ili nesvjesno, odabiremo na stotine stvari. Ponavljajući ove izbore dan po dan stvaramo naviku i emocionalne odgovore koji utječu na način na koji živimo našu svakodnevicu.

Poput vrtloga događa se i naš duhovni život. Duboko u sebi želimo izabirati dobro. Želimo ljubiti Boga i bližnje. No, tužno je što često gubimo iz vida ovu želju i ne osjećamo se povezani s vjerom. Često naša posvećenost molitvi završava na posljednjem mjestu ili potpuno izostaje s liste naših izbora.

Molitva i pažnja prema Božjoj volji mogu premostiti ovaj ponor. Kada smo izgubljeni i daleko od osjećaja Boga, možemo, primjerice, izmoliti psalam (Ps 27,8-10):

„Moje mi srce govori: ‘Traži lice njegovo!’

Da, lice tvoje, o Jahve, ja tražim.

Ne skrivaj lica svoga od mene.

Ne odbij u gnjevu slugu svoga!

Ti, pomoći moja, nemoj me odbaciti!

I ne ostavi me, Bože, spasitelju moj!“

Crkva nam pomaže

 Zahvalni smo što Majka Crkva prepoznaje našu prirodnu sklonost prema ovim rastresenostima te nas s ljubavlju ohrabruje i pomaže našim potrebama. Crkva nas čeka otvorenih ruku nudeći vodstvo, pomirenje, obrazovanje i ozdravljenje. Crkva nas hrani ljubavlju, prijateljstvom, zajedništvom, Svetim pismom, tradicijom i najvažnije samim Isusom u Presvetom sakramentu svete Euharistije.

23. lipnja blagdan je Presvetog Srca Isusova. Cijeli mjesec lipanj posvećen je Presvetom Srcu Isusovu. Proslave i blagdani pomažu nam pobijediti rastresenost, podsjećaju nas na važne istine i učenja o našoj vjeri. Utješno je znati da Majka Crkva neprestano nastoji zadržati Božju djecu na putu prema radosti vječnog života u Nebu.

Nije važno koliko smo rastreseni, čak ako i osjećamo da se naši životi vrte u vrtlozima, Bog je s nama, nježno nas poziva na razgovor preko dara molitve.

Presveto Srce Isusovo – povijest  blagdana Presvetog Srca

 Prvi blagdan Presvetog Srca slavio se 31. kolovoza 1670. u Rennesu, Francuska, na poticaj  fra Jeana Eduesa (1602-1680). Pobožnost se širila iz Renneua, ali nakon ukazanja svetoj Margareti Alacoque (1647-1690) ova pobožnost postaje univerzalna.

U svim viđenjima u kojima se Isus ukazuje svetoj Margareti, Presveto Srce Isusovo ima glavnu ulogu. Veliko ukazanje koje se dogodilo 16. lipnja 1677., za vrijeme osmine slavlja Tijelova, izvor je modernog blagdana Presvetog Srca Isusova. U tom ukazanju, Krist je zahtijevao da se blagdan Presvetog Srca slavi u petak poslije osmine – 8. dan poslije Tijelova, za zadovoljštinu za nezahvalnost ljudi prema žrtvi koju je Krist učinio za nas.

Presveto Srce Isusovo ne predstavlja samo Njegovo fizičko srce već Njegovu ljubav za cijelo čovječanstvo.

Ova pobožnost postala je posebno poznata nakon smrti sv. Margarete Marije 1690. Crkva je u početku sumnjala u vjerodostojnost  ukazanja, nije se službeno slavila do 1765. u Francuskoj.

Gotovo 100 godina kasnije, papa Pio IX. na zahtjev francuskih biskupa širi pobožnost na cijelu Crkvu. Slavi se na dan koji je zatražio naš Gospodin – petak poslije tjedna Tijelova, ili 19 dana poslije Duhova.

Pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu ne ostaje samo na blagdanu Srca Isusova. Ona traje čitave godine po osobnoj posveti  koja vjernika vodi do posvećenja i svetosti. To je ujedno i glavni plod te pobožnosti. U njoj se Kristu predaju sve snage, talenti i mogućnosti za Njegovo Kraljevstvo, a sam Isus Krist obećava duši koja mu se preda da će On brinuti za njezina dobra. Spasitelj će štovatelje svoga Presvetog Srca obasuti mnogim nadnaravnim i naravnim milostima.

Obećanja Srca Isusova

Isus objavljuje po sv. Margareti Mariji ova duhovna i vremenita dobra dušama koje budu štovale Njegovo Presveto Srce:

 1. Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu.
 2. Unijet ću mir u njihove obitelji.
 3. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama.
 4. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti.
 5. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate.
 6. Grešnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa.
 7. Mlake će duše postati revne.
 8. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti.
 9. Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca.
 10. Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca.
 11. Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati.
 12. Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost sakramenta pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.

Pokušajmo već sada prodrijeti iz rastresenosti i vrtloga naših životnih puteva u novost predanja Bogu preko posvete Presvetom Srcu Isusovu. Kušajmo Njegova obećanja koja izviru iz same Ljubavi Njegova Srca. Zazovimo Ga često riječima: „Isuse, blaga i ponizna Srca, učini srce moje po Srcu svome!“ i radujmo se preobrazbi koja se događa našem srcu.


Catholicmom
Prevela: Slavica Zubčić Krišto
Priredila: M.G.

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.