Deset nezahtjevnih kućnih biljaka

kućnih

Kućne biljke koje je lako uzgajati i koje ne zahtijevaju posebnu brigu, savršeno su rješenje za zaposlene ili lijene ljude. Ovdje navodimo popis 10 divnih, nezahtjevnih kućnih biljaka za unutarnje prostore koje mogu preživjeti zanemarivanje i traže jako malo pažnje. Budite sigurni, bilo tko je sposoban održati ove biljke živima i učiniti da dobro napreduju!

Sukulenti

Sukulenti su višegodišnje biljke sa sočnim, mesnatim listovima ili deblom. Ove biljke se dobro prilagođavaju unutarnjim prostorima, zahtijevaju zalijevanje nekoliko puta tjedno, podnose jako svijetlo i vole suho tlo.

Fikus

Stabla fikusa su jedna od najpopularnijih ukrasnih biljaka za uzgoj u unutarnjem prostoru. Ne zahtijevaju mnogo brige, ali najraskošnije uspijevaju na mjestima koja su izložena jakom sunčevom svjetlu tijekom dana. Pažljivo zalijevanje potrebno je dok su stabla još mlada i intenzivno rastu. Važno je također redovito zalijevati od proljeća do jeseni, te postupno smanjivati učestalost vlaženja početkom rujna. Za vrijeme zimskih mjeseci drvo fikusa nije potrebno često zalijevati (jednom svakih 10 dana).

Svekrvin jezik/Sanseverija

Svekrvin jezik je prilično nezahtjevna biljka koja može rasti čak i u suhom, prašnjavom prostoru. Također podnosi različitu količinu sunčeve svjetlosti: ova biljka cvjeta i na jakom sunčevom svjetlu i u djelomičnoj sjeni. Budući da svekrvin jezik ne voli vlažno tlo, u proljeće i ljeto potrebno ga je umjereno zalijevati, a zimi štedljivo (ne više od jednom mjesečno).

Mirni ljiljan/spathiphyllum

Mirni ljiljan je omiljena biljka mnogih vrtlara. Ova sobna biljka nije izbirljiva što se tiče svjetla. Odličan je izbor za ukrašavanje ureda ili prostora gdje nema mnogo svjetla. Uspijeva u uvjetima velike vlažnosti, pa je najvažnije sjetiti se zalijevati ga redovno i ne dopustiti isušivanje tla.

Nedirak

Nedirci, divne sobne biljke smještene su već dugo u našem stanu. Sviđa im se vlaga, pa se nemojte bojati redovno vlažiti tlo. Zapamtite, uvijek je bolje zaliti previše, nego nikako. Ove biljke rastu zbijeno, zbog toga im pogoduju manje posude. Ako ih uzgajate u velikim posudama, rast će više u dužinu no što će cvjetati.

Bršljan

Bršljan je prekrasna biljka koja visi iz košare i uglavnom se koristi u vertikalnom vrtlarstvu. Nije zahtjevan i raste u unutarnjem prostoru. Bršljan raste dobro i u sunčanim i u hladnim područjima, podnosi slabije svjetlo, suhi zrak i prašinu. Morate samo osigurati redovno zalijevanje i prskanje.

Kaktus

Čini se da ova zimzelena biljka može preživjeti bilo koje ekstremne uvjete. Svi kaktusi za rast trebaju malo tla, sunčevu svjetlost i vodu. Neki od njih, posebno oni mlađi cvjetaju jako često, no ponekad proteknu 3-4 godine do prvog cvijeta.

Kordilina / Zeleni ljiljan / Klorofit

Vjerojatno najpopularnija kućna biljka. Zeleni ljiljan može se pronaći gotovo u svakom domu. Ova biljka može rasti skoro u bilo kakvom tlu, podnosi sve svjetlosne uvjete i uspijeva dobro u posudama svih oblika i veličina. Ako je zaboravite zaliti, listovi će požutjeti, ali biljka uopće neće uvenuti.

Aspidistra

Aspidistra je popularna biljka koja se često koristi za ukrašavanje ureda ili kuća. To je biljka koja voli sjenu i trebalo bi ju držati dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Najbolje mjesto za tvoju aspidistru je malo dalje od prozora, ali ne u potpunoj sjeni. Usput, aspidistra cvjeta prilično rijetko u kućama.

Kalanhoa

Kalanhoa je već dugo poznata zbog svojih ljekovitih svojstava. Ova biljka ima protuupalni učinak i povoljno djeluje na zacjeljenje rana. Osim zbog navedenih zdravstvenih učinaka mnoge vrste kalanhoe koriste se samo za dekoraciju i popunjavanje prostora. Ona je biljka koju je lako uzgojiti i ne zahtijeva mnogo pažnje. Kalanhoa može pohraniti vodu u svojim mesnatim listovima i stabljici što joj omogućuje izdržati sušu.


Bright Side
Prevela: Slavica Zubčić Krišto
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!