Zašto šećer nije dobar za naše zdravlje

šećer

Kardiolog Aseem Malhotra godinama proučava razloge rastućih stopa srčanih bolesti i pretilosti. On je uvjeren da je pronašao rješenje tog problema u selu zvanom Pioppi u južnoj Italiji. Stanovnici tog sela nikada nisu čuli za šećernu bolest tipa 2 i često dožive sto godina ili više. Međutim, dr. Malhotra izjavio je za britanske novine Express da stvar nije u onome što jedu, već u onome što ne jedu.

Lokalno stanovništvo jede tjesteninu, ali samo u malim količinama i rijetko konzumira šećer. Desert jedu jedino nedjeljom, a pizzu jedanput ili dvaput mjesečno. Za ručak odvoje dovoljno vremena. Nemaju teretanu, ali stalno su u pokretu.

Šećer može “hraniti” karcinom

Šećer se sve više počinje smatrati glavnim krivcem za brojne bolesti, od šećerne bolesti tipa 2 do karcinoma. Nedavno istraživanje na Teksaškom sveučilištu u Dallasu otkrilo je da karcinom pločastih stanica u velikoj mjeri ovisi o šećeru koji ga opskrbljuje energijom, u usporedbi s ostalim vrstama karcinoma.

Alzheimerova bolest se također povezuje s prekomjernom konzumacijom šećera, kao i upalna stanja poput sindroma iritabilnog kolona (IBS). Zabrinjavajuća je i činjenica da su znanstvenici također pronašli poveznicu između šećera i psihičkih bolesti. Depresija, šizofrenija i anksioznost samo su neke od psihičkih bolesti koje se sve češće povezuju s upalom živčanog sustava, što je izravna posljedica konzumiranja prerađenog šećera.

S jedne strane, ova se otkrića čine nevjerojatnima. Pomisao da bi nešto tako jednostavno poput izbacivanja prerađenog šećera iz prehrane moglo imati niz pogodnosti za zdravlje je čudesna.

S druge strane…

…kako preživjeti bez sladoleda?

Šećer izaziva ovisnost

Čvrsto vjerujem da su sva istraživanja koja dokazuju štetnost šećera za zdravlje istinita. Isto tako, vjerujem da šećer izaziva ovisnost jer mogu pojesti cijelu vrećicu čokoladnih kolačića, a da ni okom ne trepnem. Moja djeca su od mene naslijedila želju za slatkim, zbog čega mi je dvostruko teže prestati konzumirati šećer. Međutim, dok se trudim da malo ozbiljnije shvatim borbu s izbacivanjem šećera iz prehrane, otkrila sam nekoliko stvari koje pomažu.

  • Kao prvo, umjesto prerađenog šećera jedem voće. Istina, voće također sadrži šećer, ali je puno zdravije za moju djecu (i mene) da nakon večere pojedemo zdjelicu trešanja, nego zdjelicu sladoleda. Voće utažuje želju za slatkim, slično je kao slastica i pruža potrebnu količinu antioksidansa.
  • Kao drugo, počela sam djeci davati „slastice“ prije spavanja koje ne sadrže šećer i dajem im nazive koji zvuče kao deserti. Najdraža slastica im je „Slatko vrhnje, slatki snovi“, što je zapravo samo toplo mlijeko s mrvicom meda, vanilije, cimeta i muškatnog oraščića. To im stvarno pomaže da lakše zaspu i imaju čvrst san, a tome se raduju kao što su se radovali sladolednim kupovima. (Dobro, ne baš, ali skoro.)
  • Kao treće i najvažnije, pokušavam promijeniti način na koji razmišljam i govorim o šećeru. Umjesto toga da na šećer gledam kao na slasticu koja mi je uskraćena, počela sam ga zvati otrovom.

Nazvati šećer otrovom?

Istina, to možda zvuči malo dramatično, ali nije ništa manje dramatično od štetnih učinaka koje on ostavlja na naše tijelo. Osim toga, neusporedivo je lakše oduprijeti se primamljivom zovu Ledovih sladoleda kada samoj sebi kažem: „Gle, „otrovni“ Quattro sladoled je na akciji! Da kupim sladoled, i odjednom pojedem cijelo pakiranje „otrova“, ili da umjesto toga kupim one ukusne trešnje?”

Da, kažem to naglas jer stvarno želim pojesti taj sladoled, bez obzira na to što sadrži veliku količinu „otrova“. Zapravo, toliko ga želim pojesti da, kada bih to rekla samo u svojim mislima, mogla bih to ignorirati. Ali kada to kažem naglas i ljudi koji se nalaze u blizini me uznemireno pogledaju, bude me sram otvoriti hladnjak i uzeti „otrovni“ sladoled.

Ne morate praviti scenu u trgovini da biste smanjili konzumaciju prerađenog šećera. Postoje brojni načini da se „detoksicirate“ od šećera, a čak će i smanjenje njegovog unosa puno značiti za vaše zdravlje. Ako učinite jednostavnu promjenu, na primjer, ako za doručak zamijenite žitne pahuljice jajima, a za desert zamijenite čokoladno mlijeko tamnom čokoladom, možete drastično smanjiti unos šećera i poboljšati svoje zdravlje – a time i svoj život.


Calah Alexander – Aleteia
Prevela: Maja Dukmenić
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!