Zašto ne koristim i neću koristiti kontracepciju

zašto ne koristim kontracepciju

Kontracepcija sprječava slobodnu, nesebičnu, potpunu ljubav

Kontracepcija vas sprječava da ljubite slobodno, nesebično, potpuno. Ne možete tako ljubiti ako suzdržavate dio sebe – dar vaše plodnosti. Drugim riječima, kontracepcija vas sprječava da ljubite poput Krista – a svi smo pozvani tako ljubiti. Kontracepcija je proturječna Kristovoj ljubavi.

Seksualni odnos je svrhovit. Njegova je svrha sjedinjenje i rađanje novoga života. Ova dva temeljna aspekta ne mogu se odijeliti jer u suprotnom bračni čin ne ispunjava svoju svrhu. (Napomena: to ne znači da bračni parovi koji imaju problema s neplodnosti nemaju iskustvo punine bračnoga čina. Osim toga, to ne znači da morate začeti dijete pri svakom bračnom sjedinjenju).

Brak je suštinski vezan uz rađanje novoga života. Svako bračno sjedinjenje potencijalno može dovesti do stvaranja novoga života uz Božju pomoć. Kontracepcija, s druge strane, nastoji izbaciti Boga iz bračnog sjedinjenja. (Još jednom: To ne znači da ste pozvani na stvaranje novoga života pri svakom bračnom sjedinjenju, već da ste pozvani na to da budete otvoreni za mogućnost stvaranja novoga života uz Božju pomoć).

Kontracepcija umanjuje osjećaj vjernosti u braku. Par koji koristi kontracepciju nije vjeran svojim bračnim zavjetima – onome dijelu u kojemu obećaju (jedno drugome i Bogu) da će biti otvoreni za djecu.

Plodnost nije bolest, a pilula nije lijek

Smatra se da su oralna kontraceptivna sredstva vrlo kancerogena. Osim toga, mnoga od njih su i abortivna. To znači da ona ne sprečavaju začeće, no sprečavaju implantaciju novoga života, što je, zapravo, rani pobačaj. Djeca su „najveći dar“ braka. Ona su blagoslov. Osnovni zadatak bračnih parova i obitelji jest biti u službi života.

Dvostruki cilj braka

Brak ima dvostruki cilj: „dobro samih supružnika i prenošenje života“. Kontracepcija je prepreka između supružnika. Ona ih sprječava da se uistinu povežu jedno s drugim u bračnom sjedinjenju. Ona također mijenja način na koji supružnici gledaju jedno drugoga i ponašaju se jedno prema drugome. Ona može uroditi nepoštovanjem, objektivizacijom i neodgovornošću.

To su uvidjele i neke od prvih vođa feminističkog pokreta. Elizabeth Cady Stanton, Victoria Woodhull i Elizabeth Blackwell javno su govorile protiv kontracepcije i pobačaja. One su vjerovale da kontracepcija degradira žene jer „daje muškarcima dopuštenje da mogu uživati u svojim strastima bez posljedica“.

Ne postoji „siguran seks“

Mnoga kontraceptivna sredstva smanjuju spolni nagon. To je privremeno rješenje koje može ublažiti neke od vaših simptoma (PMS, grčeve, akne, glavobolje, sindrom policističnih jajnika (PCOS)), no kontracepcija ne može izliječiti glavni uzrok problema. Kontracepcija ne samo da prikriva ove simptome, već i mnoge znakove plodnosti ili neplodnosti. Bolje poznavanje svojega tijela, ciklusa i vremena ovulacije bit će vam mnogo korisnije, a i osnažit će vas.

Odgađanje plodnosti

Kontracepcijom možete odgoditi svoju plodnost dok ne budete spremni za djecu. A ako tražite način da za sada odgodite trudnoću, postoje mnogo bolje opcije – opcije koje su zdravije za vas, koje poštuju dostojanstvo života i koje su jednako učinkovite.

Od početka do kraja, Sveto pismo nas poziva da prihvaćamo Božju ljubav, da ljubimo onako kako Bog ljubi te da biramo život. (Christopher West)

Nisu svi bračni parovi pozvani na to da imaju više od desetero djece za života. Ne postoje nikakva pravila ni uvjeti koje Crkva nalaže po pitanju veličine obitelji – osim toga što tvrdi da je kontracepcija suštinski loša i da je zadaća braka prenošenje ljudskoga života. Ipak, svi bi  bračni parovi trebali razlučiti na što ih Bog poziva u njihovim okolnostima i u njihovim situacijama. A kada nismo sigurni, vjerojatno bismo više trebali težiti velikodušnosti, jer je život dobar.

Više informacija o korištenju metode prirodnog planiranja obitelji da bi se odgodila trudnoća potražite ovdje i ovdje.

Da, za prirodno planiranje obitelji potrebna je samokontrola, samoodricanje, veće povjerenje u svog bračnog partnera te poglavito povjerenje u Boga, kao i veća iskrenost i komunikacija u braku… No te stvari ne škode braku. Dapače, može učiniti vaše brakove boljima te mogu pridonijeti rastu ljubavi.

Kontracepcija nije zdrava. Ona ne pomaže. Nanosi nam veću štetu nego korist.

Chatolic Wife, Chatolic Life


Prevela: Maja Dukmenić
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.